Тваринництво

Шиберні системи гноєвидалення

Шиберні системи гноєвидалення

Чиста підлога в корівниках – важлива умова здорового утримання тварин та високої якості молока.

 

Хвороби ратиць та ніг часто призводять до смерті великої рогатої худоби. Вологість і нечистоти належать до факторів ризику, що можуть спричинити поширення інфекційних хвороб. Хоча на ступінь забруднення корівника можна вплинути варіюванням кількості утримуваних тварин на одиницю площі, складом кормових сумішей, якістю покриття підлоги та регулюванням вологості повітря, але без регулярного механічного гноєвидалення обійтися неможливо.

 

На ринку можна знайти різні рішення для гноєвидалення – відповідно фінансових можливостей і потреб господарств. Назвемо тільки деякі з них:

 

– ручне чищення;

– мобільні шибери;

– стаціонарні шиберні системи;

– роботи.

 

У кожної з цих категорій є свої сильні та слабкі сторони. Так, наприклад, ручні та мобільні шибери мають відносно низьку ціну, але потребують значних і тривалих затрат людської праці. Автоматизовані шиберні системи регулярно виконують своє завдання незалежно від часу дня чи ночі. Інтервали часу, в які система починає і закінчує працювати, можуть бути запрограмовані індивідуально за потребами ферми.

 

Розглянемо деякі моделі стаціонарних шиберів.

 

Складний шибер зарекомендував себе як надійна конструкція, яку легко підігнати під особливості тваринницької будівлі. Рухомі крила шибера по ходу роботи пристосовуються до ширини проходу і таким чином забезпечують чистоту і під бортами проходу. Один з варіантів цієї моделі пропонується і для безприв’язного утримування у стійлах з так званим витоптуванням гною. Варіанти моделі можуть використовуватися і для підлоги з гумовим покриттям.

 

Шибер з рухомими боковими шкребками має міцну оцинковану конструкцію, що пристосовується до нахилу підлоги до центру проходу. На кінцях шкребків прикріплено рухомі кінцівки, що ідеально прибирають гній під бордюром навіть тоді, коли ширина проходу коливається. Ця модель шибера спроможна транспортувати великі маси рідкого та твердого гною. Ширина проходу може досягати 10 метрів. Варіанти моделі використовуються і для підлоги з гумовим покриттям. Існують також складні варіанти цієї моделі, що дає змогу проїхати над ними транспортом, наприклад трактором.

 

Шибери для щілинної підлоги оснащені знизу крил гумовою чи пластмасовою рейками. Конструкція крил зроблена симетричною, щоб забезпечити однаково високу якість прибирання в обох напрямках руху. Щоб не пошкодити щілинну підлогу, краще використовувати для цієї системи синтетичний трос.

 

Всі шиберні конструкції можуть встановлюватися як із напрямною рейкою посередині проходу, так і без неї. Спеціально розроблена конструкція крил всіх шиберних конструкцій у комбінації з аварійною зупинкою у програмній системі управління знижує небезпеку поранення тварин до мінімуму.

 

Існує й багато інших факторів, які слід враховувати під час вибору оптимальної системи для гноєвидалення. Це, зокрема розмір та потужність привідної лебідки, системне управління, програмне забезпечення.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ