Агрономія

«Євраліс Семанс» інвестувала в якість

«Євраліс Семанс» інвестувала в якість

8 грудня компанія «Євраліс Семанс» запросила гостей на свій завод поблизу Черкас (ТОВ «Черліс»). Приводом для цього стало введення в дію лінії з протруювання і пакування насіння.

 

Компанія «Євраліс Семанс» — один з лідерів європейського ринку насіння зернових та олійних культур. Вона спеціалізується на виробництві посівного матеріалу кукурудзи, соняшнику, озимого ріпаку й сорго. 13% коштів, одержаних від продажу насіння, інвестує у створення нових гібридів, для чого постійно веде пошук найкращого генетичного матеріалу. Ось на яких позиціях перебуває сьогодні компанія по основних напрямах селекційної роботи:

 

– по соняшнику й сорго створено найбільшу серед європейських компаній генетичну базу;

– по кукурудзі «Євраліс» є лідером у сегменті ранніх гібридів;

– «Євраліс» є компанією, що започаткувала створення гібридів ріпаку, і тому вона лідирує в цій сфері.

 

Останніми роками «Євраліс» просунулася далеко на схід, і не лише у виробництві насіння, а й у науковій діяльності. Ареал дослідних полів компанії розкинувся від Іспанії до України, створені тут гібриди можуть покрити всі сегменти ринку. Зокрема, компанія готова запропонувати спектр гібридів кукурудзи з ФАО від 160 до 450. У сегменті соняшнику є гібриди, придатні для вирощування за технологією клеарфілд, стійкі до вовчка, фомопсису і склеротинії.

 

Якість продукції марки «Євраліс Семанс» починається з вибору земель, на яких вироблятиметься насіння. Відомо, що землі Черкащини, на яких розмістилося ТОВ «Черліс», є одними з найродючіших в Україні. Для підвищення продуктивності роботи і якості одержаного на українських землях продукту група компаній «Євраліс» інвестує у своє українське підприємство значні кошти, потрібні для придбання сільгосптехніки та обладнання (зокрема, машин для видалення волоті, зрошувальних систем). На заводі ТОВ «Черліс» вдвічі збільшено потужність сушіння, що дало змогу збирати всю насіннєву кукурудзу вчасно. Також підсилено лінію для обробки і пакування насіння.

 

Завдяки новому обладнанню і жорсткому контролю якості (який відбувається не лише в Україні, а й у Франції) вироблена в Україні продукція тепер відповідає всім вимогам, що діють в Європі. З 2010 року компанія одержала право сертифікувати своє насіння в Україні за міжнародними нормами ISO. Усі ці кроки допомагають «Євраліс» знаходити спільну мову як із сільгоспвиробниками, так і з дистрибуторськими компаніями — своїми партнерами.

  

Жан Менвіль, директор з виробництва «Євраліс Семанс»

— Головна мета інвестування в завод — це підвищення якості насіння. Найважливішою інновацією стало будівництво найсучаснішої лінії обробки і пакування посівного матеріалу. Вона дає змогу розділити етапи калібрування та обробки насіння, що забезпечує виробничу гнучкість і комерційну реактивність. Ми можемо заздалегідь підготувати відкалібровані лоти, які будуть оброблені і упаковані лише в останній момент для найкращого контролю за якістю.

Ми оновили цех з обробки насіння фунгіцидами та інсектицидами. Нове обладнання забезпечує суперточне дозування активного матеріалу. Виробнича лінія встановлена в ізольованому опалюваному приміщенні, тож ми забезпечили добре її функціонування в будь-який час. Вона також обладнана антипиловим пристосуванням, що гарантує видалення пилу та запобігає розтріскуванню насінин.

  

Володимир Шварцман, виконавчий директор ТОВ «Черліс»

— Протягом останніх кількох місяців на заводі було змонтовано нове обладнання, яке тепер працює у штатному режимі. Насамперед це лінія для протруєння і упаковки насіння кукурудзи й соняшнику. Ми встановили одну з найкращих у світі марок обладнання для протруєння — «Кімбрія Хайд». Дуже потужна машина останнього покоління СС-150 дає змогу протягом години обробляти від 9 до 18 т насіння (залежно від вибраних параметрів протруєння). Обладнання дозволяє не лише забезпечувати якість протруєння, а й уникати механічного травмування насіння в процесі обробки. Наприклад, на ділянках транспортування зерна передбачені спеціальні гальма; ковші в Z-норії мають видовжену форму і зроблені з полістиролу, завдяки чому при зіткненні з ними зерно не травмується. Та й на всіх інших технологічних ділянках передбачено м’які режими транспортування зерна, що виключає можливість його пошкодження.

Маємо і ще кілька технічних новинок, які дають нам змогу отримувати насіння високої якості. Зокрема, конвеєр, на якому щойно протруєне насіння під час руху підкидається: це допомагає інтенсифікувати процес сушіння, а також виключити можливість злипання насіння у мішках.

Виробничими процесами керує комп’ютер за допомогою відповідної програми, все максимально автоматизовано, задіяно роботів-маніпуляторів, а вплив людського фактора зведений до мінімуму.

Отже, в нашому новому обладнані реалізовано ті найновіші технології, які лише можна сьогодні застосувати при підготовці посівного матеріалу.

   

Жан-П’єр Дюфурк, директор з маркетингу «Євраліс Семанс»

— Торгова марка «Євраліс Семанс» є новою не лише в Україні, а й в усій Європі. У минулому насіння від групи компаній «Євраліс» було відоме аграріям під марками «Рустіка» і «Черліс», але відтепер весь посівний матеріал від «Євраліс» буде реалізовуватися під загальною маркою «Євраліс Семанс», яка є спільною для всіх підприємств групи.

The Ukrainian Farmer: Хто виступив ініціатором об’єднання торгових марок «Рустіка» і «Черліс»?

— Це була ініціатива департаменту маркетингу компанії. Ми ставили собі за мету мати одну потужну марку по всій Європі, і оскільки все наше насіння має однаково високу якість, то й немає сенсу мати кілька торгових марок для одного ринку.

The Ukrainian Farmer: Чи вважає компанія «Євраліс» насіння, вироблене в Україні на заводі ТОВ «Черліс», своїм внутрішнім виробництвом, а експорт цього насіння — своїм експортом?

— Так. Якщо насіння вироблене в Україні і продається в інші країни, то це є експорт і для компанії «Євраліс», для України. Наприклад, торік ми експортували українське насіння в Білорусь, Росію і навіть в Японію. Разом з тим в Україні ми продаємо насіння, вироблене у Франції та Іспанії, де у нас також є заводи, і це також є наш експорт. Залежно від характеристик гібрида ми обираємо місце для його виробництва: деякі краще виробляти в Іспанії, деякі — у Франції, а деякі — в Україні.

Для виробництва в Україні кукурудзи ми маємо доволі широкий спектр гібридів — від ФАО 180 до 260. Тут ми також виробляємо ранні і середньоранні гібриди соняшнику, а також проводимо тестування гібридів, придатних до технології клеарфілд.

 

 «Євраліс»: головні риси портрету

 

«Євраліс Семенс» — кооперативна група. Власниками її акцій є 15 тис. аграріїв. У компанії працюють 5 тис. спеціалістів (у Франції і всій Європі). Товарообіг компанії становить 1,3 млрд євро.

«Євраліс Семенс» має три напрями діяльності:

– виробництво насіння;

– виробництво товарного зерна;

– харчове виробництво («Євраліс» є виробником №1 фуа-гра).

Частка «Євраліс Семанс» на європейському ринку насіння кукурудзи становить 8% і постійно збільшується. Власне виробництво товарної кукурудзи перевищує 1 млн т (звідси і велика обізнаність компанії в тому, якого саме насіння потребують фермери).

У сегменті соняшнику «Євраліс Семанс» займає 21% європейського ринку.

У сегменті озимого ріпаку компанія обіймає 12% європейського ринку, маючи в асортименті лише гібриди.

300 тис. фермерів обирають марку «Євраліс Семенс», щоб засівати 3 млн га угідь.

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ