Тваринництво

Яких помилок найчастіше припускаються у свиногосподарствах України при дорощуванні поросят

Щоб не втратити продуктивність

Щоб не втратити продуктивність

Яких помилок найчастіше припускаються у свиногосподарствах України, що призводять до втрати продуктивності поросят на дорощуванні.

Доорощування поросят — дуже відповідальний і складний період. Саме тут проходить період відлучення, 2–3 рази змінюється корм, завершується трансформація імунної й травної систем, закладається м’ясна продуктивність і майбутня конверсія корму. Тому до цієї фази треба ставитися відповідально й не припускатися помилок, що вплинуть не лише на продуктивність поросят на дорощуванні, а й на економіку відгодівлі загалом. 

Помилка перша — не навчили поросят їсти в секції опоросу. Часто, особливо коли на свиноматку припадає 11 поросят і менше, свинарі не приділяють увагу ролі престартерного корму. Кажуть — це дорого, поросятам і так вистачає молока матері. І справді, свиноматка задовольняє 10–11 поросят поживними речовинами, дефіцит може виникати тільки після 21 дня (спад молочної продуктивності). В такому разі у момент відлучення поросята не готові споживати сухий комбікорм, їхній шлунок не виробляє ферментів для перетравлювання рослинних білків, а слизова шлунку й кишківника занадто ніжна, де тверді частинки корму спричиняють подразнення й запалення. Щоб цього не сталося, потрібно готувати поросят із четвертого дня від народження спеціальними суперпрестартерами, які привчають кишківник до перетравлювання твердих кормів й активують ферментну систему до відлучення. 

Помилка друга — мікроклімат. Оптимальна температура у приміщенні дорощування за постановки поросят становить +27 °С. В разі локального обігріву (тепла підлога, теплі навіси) тримають температуру +25 °С. В господарствах часто обігрів умикають уже під час переведення поросят, і в приміщенні (особливо взимку) маємо +18…+20 °С. Через деякий час температура стабілізується, але поросята вже отримали температурний стрес, тож буде прояв діареї. В перші дні після відлучення поросята будуть мало їсти, і енергії від корму вистачатиме тільки на метаболізм організму, потім на терморегуляцію, а якщо залишиться, то й на продуктивність. Ще один важливий момент, яким часто нехтують, — це освітлення (інтенсивність і тривалість). Я рекомендую поросятам перший тиждень після відлучення залишати освітлення цілодобово (з інтенсивністю не меншою як 100 люкс), а далі не менше як 16 год/добу (краще залишати на ніч «чергові» лампи біля годівниць). Поросята під свиноматкою їдять маленькими порціями щогодини, і травній системі потрібен час для налаштування на більші дози та часові розриви між годуванням. Низька інтенсивність освітлення (менша ніж 80 люкс) робить поросят млявими й апатичними, як результат — погана продуктивність. 

Помилка третя — обладнання (годівниці та напувалки). Після відлучення найголовніше завдання — якнайшвидше привчити поросят до споживання корму та води. Тож потрібно перший тиждень використовувати додаткові годівниці й напувалки. Якщо годівниць немає, то можна взяти просто гумові мати з бортиками. Годівниці зі зволоженням (де поросята можуть робити кашку) мають перевагу перед «сухими» годівницями, споживання зволоженого корму буде щонайменше на 20% більшим і приріст пропорційно. Не слід заощаджувати на годівницях, бо деякі виробники пишуть норму 35–40 поросят на один автомат із 4 кормомісцями. Я рекомендую ставити не більше як 25 голів на один автомат (5 голів на кормомісце). Які напувалки найкращі: соскові чи чашкові? Головне — кількість і доступність для поросят. Поставте не менше однієї напувалки на 10 голів (не рахуючи зволожувачів у кормових автоматах) — це не дорога інвестиція, що має велике значення. 

Помилка четверта — вакцинації й інші обробки. В деяких господарствах поросят вакцинують й обробляють проти паразитів у день переведення на дорощування, бо так зручно. В результаті ми підсилюємо стрес у поросят і знижуємо активність імунної системи. Наскільки буде якісним імунітет від вакцини в такому разі — це велике питання! Робіть всі обробки не пізніше ніж за тиждень до відлучення (переміщення) або через два тижні після. Це не стосується профілактичних випоювань підкислювачів й антибіотиків під час переміщення. 

Помилка п’ята — перегрупування. Ідеально, коли поросят ставлять гніздами в станки, але якщо це племінне господарство то сортування за спорідністю продуктивністю й статтю не уникнути. Формування станків за постановки на дорощування потрібно робити оптимально, щоб не довелося сортувати через 1–2 тижні. Пам’ятайте, що свині — це ієрархічні тварини, й перегрупування — це великий стрес для них, за якого протягом 10 днів знижується продуктивність. Тому допускається тільки вилучення хворих тварин, а сортування не бажане. Максимальна продуктивність у поросят на дорощуванні проявляється в групах до 25 голів, великі групи понад 50 голів призводять до зниження продуктивності та збільшення втрат. 

Помилка шоста — рецепти комбікорму. Вчені довели: щоб оптимально задовольнити потреби поросят у поживних речовинах, рецепт треба змінювати кожні 10 днів. Звісно ж, на практиці це зробити дуже важко, але слід пам’ятати, що на дорощуванні порося переживає чотири стадії: відлучення від матері, адаптацію до рослинних білків, збільшення обсягів споживання корму та збільшення середньодобового приросту. Тож, відповідно, й рецептів має бути відповідна кількість! Відлучний комбікорм має білкову групу з легкозасвоюваних продуктів (рибна мука, соєвий концентрат, ферментована соя, картопляний білок), а також молочні продукти, тому економічно доцільно його використовувати до 7–10 дня після відлучення. Стартер, що слідує за престартером, має містити білкову групу на 50% із легкозасвоюваних продуктів і на 50% із високоякісного соєвого шроту, а також мати кілька джерел жиру (соєва й соняшникова олії, пальмовий жир). Раціон після 60 днів може містити 100%-ву рослинну білкову групу — в цей період травна система поросяти вже сформована, і вони готові інтенсивно споживати корм й інтенсивно рости. Нехтування першим (перехідним) стартером 40–60 днів призводить до недоотримання продуктивності тварини як на дорощуванні, так і на відгодівлі. Помилка сьома — змішані групи. Формуючи групи, слід пам’ятати «золоте правило» — розрив у віці поросят у родильному відділенні не має бути більшим за 1 тиждень, на дорощуванні — 2 тижні, а на відгодівлі — 3 тижні! В деяких господарствах приміщення для дорощування не розділено на окремі бокси, і в одному приміщенні контактують поросята віком від 26 до 80 днів. Як правило, за такої ситуації не вдається зробити належний санрозрив, і старші поросята рясно діляться своєю часом проблемною мікрофлорою з тільки но відлученими поросятами. Не допускайте контакту відлучених поросят з іншою групою, що стоїть більше як тиждень на дорощуванні. Пам’ятайте, що роздільні панелі вам менше коштуватимуть, ніж лікування та втрачена продуктивність. 

Помилка восьма — антибіотики в престартерах. Антибіотики задають із двох причин: коли виробник комбікорму використовує дешеві компоненти низької якості (не використовує легкозасвоювані білки) і хоче це приховати, або спеціалісти господарства, знаючи про ветеринарну проблему, просять закрити її антибіотиком. І перше, і друге — неправильно! В першому випадку поросята недоотримують поживні речовини корму (не можуть їх засвоїти), а ліки просто стримують прояв діареї. В другому випадку — задавання антибіотика з кормом більше як сім днів травмує сам організм поросяти й призводить до звикання патогенної мікрофлори, що в майбутньому виллється у велику проблему. 

Помилка дев’ята — мікотоксини. Часті випадки, коли в поросят на дорощуванні відбуваються діареї, некрози вух і хвостів, випадіння прямої кишки, ураження шлунку, зниження імунітету, відставання в рості, а встановити інфекцію не можуть. Слід пам’ятати, що організм поросяти до 30 кг дуже чутливий до мікотоксинів, таких як ДОН, Т2-токсин, афлатоксин, зеараленон, і навіть невеликі їх дози можуть спричинити захворювання тварин. Тому для поросят до 70 днів потрібно обов’язково застосовувати адсорбенти мікотоксинів в кормі. 

Помилка десята — вік відлучення та вік переведення на відгодівлю. Трапляється, що в господарстві поросят відлучають у 21-й день, не маючи спеціалізованої програми годівлі та відповідних умов у цеху дорощування. Виграш сім днів у використанні свиноматки не завжди перекриває вартість додаткових ресурсів для раннього відлучення. Ці моменти треба уважно обчислювати, бо відлучати поросят у 26–28 кг це набагато легше як технологічно, так і матеріально. Вік переведення поросят на відгодівлю має залежати від умов на відгодівельнику, на який вік вони розраховані (температура, щілинна підлога, обладнання для годівлі та напування). Переведення 20-кілограмових поросят у приміщення з температурою +18 °С та 100%-ю бетонною щілинною підлогою може бути проблемним. В такому разі слід робити адаптацію: використання гумових матів для сну поросят, додаткових годівниць і джерел локального обігріву. 

*** 

Пам’ятайте — поросята можуть і хочуть проявляти високий рівень продуктивності з низькими затратами, треба тільки поміча ти й виправляти чинники, які їм заважають.

Олександр Похваленко, головний технолог UTAGRO

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ