Агрономія

Високопродуктивні сорти озимих колосових закладають міцний фундамент майбутнього врожаю

Щоб бути впевненим у результаті

Щоб бути впевненим у результаті
Сорт пшениці озимої Леммі має підвищену генетичну стійкість проти пошкоджень шкідниками та надзвичайно високі хлібопекарські якості зерна

Високопродуктивні сорти озимих колосових закладають міцний фундамент майбутнього врожаю  

Нині перед аграріями постає один з найбільших викликів — як в умовах тотального здорожчання всіх засобів виробництва та браку обігових коштів якісно провести посівну та втримати рентабельність виробництва озимих культур. Думки з цього приводу аграрії мають різні, але здебільшого сходяться на одному: на насінні економити не можна. 

Такої тактики дотримуються і в ПАП «Агропродсервіс», де насінництво є пріоритетним напрямом сільгоспвиробництва останні 18 років. З 2004 року господарство має престижний статус елітнасінгосп, тісно співпрацює з провідними європейськими селекційними компаніями та виробляє широкий асортимент сортів озимих і ярих культур із високим потенціалом урожайності та якісними характеристиками, адаптованих для умов України. Для цього має все: родючі ґрунти, новітню сільгосптехніку, дві найсучасніші насіннєочисні лінії Сimbria, досвідчений колектив агрономів та оригінальне базове насіння найкращих сортів. 

— Для нашої компанії насінництво — пріоритетний напрям, — зазначає генеральний директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран. — Бо від якісного посівного матеріалу все решта — похідне. 

Результатом багаторічної праці підприємства в галузі насінництва стало збільшення частки вітчизняного насіннєвого ринку. Так, за даними Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки», серед 235 компаній, які продають насіння, найбільшим реалізатором кондиційного сертифікованого насіння у 2021 році визнано ПАП «Агропродсервіс», частка якого в загальному обсязі проданого насіння озимої м’якої пшениці становила 4,2%, озимого ячменю — 10%. 

Потужна генетика 

Одна з головних умов виробництва якісного насіння і далі товарного зерна — потужна генетика, адаптація сортів до кліматичних умов конкретного регіону. Саме тому ПАП «Агропродсервіс» підтримує партнерські відносини у виробництві насіннєвого матеріалу озимої пшениці та ячменю з компанією SAATEN-UNION. Маючи понад 100-літній досвід селекційної роботи в Європі, SAATEN-UNION виводить продуктивні сорти озимих зернових, кліматично пристосовані до різних європейських широт. 

У портфелі ПАП «Агропродсервіс» третина всіх сортів озимих зернових — селекції SAATEN-UNION, як зазначає заступник комерційного директора з насінництва Любов Джурик. Серед них сорти озимої пшениці Гюстав, Леммі, Тобак та Чірон, а також озимий ячмінь Люсьєн. 

Чому саме на ці сорти, на цю селекцію ми звертали увагу? А тому що завдяки їхній високій урожайності будь-яке технологічне господарство Полісся чи Лісостепової зони здатне вести свій бізнес рентабельно. І досвід «Агропродсервісу» підтверджує це. Так, за три роки вирощування сорт Гюстав у насіннєвих і товарних посівах господарства в середньому дав від 82,8 до 91,8 ц/га, сорт Тобак показував урожайність 87,7–97,5 ц/ га, новинки Леммі та Чірон, висіяні торік уперше в насіннєві посіви, — 97,3 та 96,2 ц/га відповідно. 

Зазначені сорти належать до середньоранньої — середньопізньої груп безостих пшениць, що мають високі хлібопекарські якості. Всі вони мають високу зимостійкість (не нижчу за 8 балів), стійкість до вилягання (до 9 балів), осипання (до 9 балів) та посухи (до 9 балів). Стійкість до хвороб — ще одна сильна сторона цих сортів пшениці. Майже 9 балів вони отримали в результаті тестування на стійкість до фузаріозу колоса (окрім Тобака), бурої листкової іржі та борошнистої роси. 

Утім, кожен сорт має певні особливості: 

Так, Гюстав можна вирощувати за напівінтенсивної технології, що досить актуально в нинішніх умовах, а також витримує пізні строки збирання (висока стійкість до осипання). 

Леммі має підвищену генетичну стійкість проти пошкоджень основними шкідниками та надзвичайно високі хлібопекарські якості зерна. 

Тобак має високу продуктивну кущистість. Для найвищої продуктивності рекомендовано ранні строки сівби, хоч сорт добре витримує і пізніші строки. 

Чірон характеризується високими показниками врожайності та якості зерна, проте потребує повного мінерального живлення. 

Технологічна карта 

Власне, тепер варто розповісти про технологію вирощування пшениці, яку застосовували в ПАП «Агропродсервіс» і за допомогою якої отримують високі результати. 

За словами головного агронома компанії Романа Віннічука, пшеницю в господарстві зазвичай сіють нормою висіву 3,1–4,5 млн схожих насінин/га. Насіння обов’язково має бути оброблене інсекто-фунгіцидним протруйником. Нині для цього застосовують Ламардор Про 180 FS, ТН (0,6 л/т) та Гаучо Плюс 466 FS, ТН (0,6 л/т) з додаванням хелатованого добрива ЯраВіта Рексолін АВС, п (0,2 кг/т). 

За три роки вирощування в ТОВ «Агропродсервіс» сорт Гюстав у насіннєвих і товарних посівах у середньому родив від 82,8 до 91,8 ц/га

Подальша система захисту передбачає обробку посівів у фазу Т1 гербіцидом Гроділ Максі OD, о. д. (0,11 л/га), фунгіцидом Тілт Турбо 575 ЕС, КЕ (0,9 л/га), регулятором росту Цикоган РК (0,8 л/га) ТА Кальма, ТН (0,2 л/га) з додаванням у бакову суміш комплексного добрива Яра Віта Грамітрел, р. (1,0 л/га). 

У фазу Т2 проводять захист фунгіцидом Елатус Ріа (0,6 л/га) та інсектицидом Коннект 112,5 SС, КС (0,4 Л/га) з додаванням регулятора росту Медак Топ, ТН (0,5 л/га). 

Остання захисна обробка посівів — фунгіцидом Тілмор 240 ЕС, КЕ (1,5 л/га) та інсектицидом Ламдекс, КС (0,2 л/га). 

Систему удобрення пшениці озимої в господарстві будують під запланований урожай. За твердженням Романа Віннічука, для планового урожаю 10 т/га вносять N — 220; P — 40; K — 60; S — 36 + мікроелементи. Для урожаю 8 т/га достатньо N — 180; P — 30; K — 50; S — 36 з додаванням мікроелементів. 

Перспективний ячмінь 

Цього року в портфоліо ПАП «Агропродсервіс» з’явився новий сорт ячменю озимого Люсьєн, рекомендований для вирощування в зоні Полісся та Лісостепу. Попередньо його випробували на демоділянках, отримали врожай від 71,6 до 96,5 ц/га. У насіннєвих посівах поточного року врожайність становила 77,2 ц/га. Тож, як бачимо, сорт Люсьєн має високий потенціал урожайності, а також високу крупність зерна (маса 1000 зерен — 55 г) з високою натурою зерна — 650 г/л. 

Це середньоранній середньорослий сорт, стійкий до вилягання (8,3 бала), осипання (8,7 бала) та посухи (8,3 бала). Стійкість до основних хвороб — гельмінтоспоріозу, борошнистої роси, бурої листкової іржі та сажки на рівні майже 9 балів за 9-бальною шкалою. 

Для отримання добрих сходів у ПАП «Агропродсервіс» радять сіяти озимий ячмінь нормою 3,2–3,6 млн схожих насінин/га. На початкових етапах розвитку сходи слід захищати від хвороб та шкідників, обробивши насіння фунгіцидним протруйником Іншур Перформ КС (0,5 л/т) та інсектицидним Гаучо Плюс 466 FS, ТН (0,4 л/т). 

Для найвищої продуктивності сорту Тобак рекомендовано ранні строки сівби

Надалі у фазу Т1 ячменю у господарстві застосовують гербіцид Тріатлон в. г. (0,05 кг/га) з фунгіцидом Авіатор Хрrо 225 ЕС, КЕ (0,6 л/га), додавши до бакової суміші рістрегулятор росту Кальма, ТН (0,4 л/га), щоб запобігти виляганню. Друга обробка — у фазу Т2 фунгіцидом Адексар СЕ Плюс, КЕ (0,7 л/га) з додаванням регулятора росту Церон 480 SL, РК (0,5 л/га) та інсектицидом Ламдекс КС (0,2 л/га). 

Система удобрення ячменю, пропонована ПАП «Агропродсервіс», складається з комплексного добрива з умістом N — 140; P — 40; K — 60 з додаванням мікроелементів. Власне така система живлення та захисту дасть змогу якнайповніше розкрити потенціал урожайності культури. 

— Нині в умовах воєнного стану, проблем із забезпеченням мінеральними добривами, пально-мастильними матеріалами, а найголовніше — відсутністю окремих спеціалістів, які пішли захищати нашу Батьківщину, ми змогли зберегти насіннєві посіви й зуміли виростити цінний насіннєвий матеріал для забезпечення всіх аграріїв, — наголошує керівник господарства Андрій Баран. — Весь асортимент насіння, яке ми пропонуємо для реалізації в сезоні 2022/23 р., має високі показники сортових і посівних якостей та відповідає вимогам до сертифікованого насіння (ДСТУ 4138-2002). Тож вітчизняні виробники з нашим насінням селекції провідних компаній і рекомендованими технологіями вирощування можуть бути впевнені у високих результатах урожаю. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ