Тваринництво

Створення комфорту для корів допоможе більшити тривалість життя і продуктивність тварин

Щаслива корова — високі надої

Щаслива корова — високі надої

Створення комфорту для корів допоможе зберегти здоров’я, збільшити тривалість життя і продуктивність тварин на сучасній фермі.  

Дослідження біологів і досвід фермерів довели, що щаслива корова віддячує високими надоями та смачнішим молоком і довше живе. Якісний корм і вода, свіже повітря й простір, м’яка та чиста підстилка в зоні відпочинку, достатня кількість світла — ось основні складники коров’ячого щастя. Тобто умови, що є на пасовищах, потрібно досягти у тваринницьких приміщеннях. Завдання не з простих, але цілком реальне. Для цього потрібно приділити особливу увагу обладнанню, незалежно від того це тваринницький комплекс чи сімейна ферма. 

Базові потреби 

Без повітря корова проживе дві хвилини, без води — два дні, а без їжі може протриматися два тижні. Саме в такій послідовності експерти радять забезпечувати тварин: свіжим повітрям, водою, їжею. 

Повітря. На фермі потрібно подбати про максимально природну вентиляцію — таким чином вдасться не лише підвищити комфорт тварин, а й зменшити концентрацію вуглекислого газу, знизити вологість, провітрити та просушити місця для відпочинку. Все це сприятиме зниженню рівня захворюваності корів маститами й іншими інфекційними захворюваннями.

Корови найбільш комфортно почуваються за температури +5…+15 °С. Тому навіть взимку в корівнику мають бути відчинені бічні двері, але потрібно захистити тварин від опадів і вітру, встановивши штори. Якщо температура нижча за +5 °С, треба забезпечити додатковий обігрів, особливо молодняку та коровам у сухостійному періоді, які уразливі до стресів і зменшують споживання кормів і води. Загалом коровам, які мають суху підстилку й достатню кількість корму та води, низькі температури не завдадуть серйозних проблем. За температури повітря вищої від +21 °C тварини отримують тепловий стрес, причому чим вища вологість — тим швидше це стається. 

Тож вентилятори є обов’язковим обладнанням у корівнику та доїльній залі. Налаштувати їх потрібно так, щоб обдування вмикалося автоматично за підвищення температури +21 °С і вище. Ефективно охолоджує тваринницьке приміщення й система туманоутворення. 

Вода. На одному з українських підприємств завферми утамував спрагу водою з водопостачальної системи й скуштував зерна з годівниці — так він відповів на моє запитання про якість кормів і води для корів. Та чи багато фермерів наважиться на таке? Водночас запах і смак води є запорукою споживання її твариною, один із важливих складників якісного молока. Тому фермерам треба стежити за чистотою та якістю води, а ще — забезпечити приміщення достатньою кількістю напувалок. Адже на кожен кілограм виробленого молока корові потрібно випити 4–5 л води (високопродуктивні породи споживають близько 60–130 л/добу). 

Корови п’ють до 15 разів на добу, зазвичай після доїння й після приймання їжі — це потрібно враховувати, обираючи місце для їх розташування. Напувалки бувають груповими й індивідуальними, з підігрівом і без, кріпляться до підлоги, стіни чи кормового столу. Групові напувалки в основному використовують на великих фермах із безприв’язним типом утримання, індивідуальні системи напування — на сімейних фермах. Установлюючи їх, треба звернути увагу на підігрів води в зимовий період, адже оптимальна температура води має становити +17…+27 °С (холодна вода може спричинити застудні захворювання). І навпаки: теплою водою корови не можуть втамувати спрагу, а це, своєю чергою, може призвести до зниження надоїв. Тварини випивають воду швидкими ковтками (понад 15 л/хв) — отже, швидкість подачі води та розмір напувалки мають це забезпечити. Урахувати всі ці нюанси, обрати найоптимальніший варіант і встановити систему допоможуть фахівці. Якщо ж худоба не отримуватиме достатню кількість води, то про рентабельність бізнесу можна забути. 

Корми. Організм корови часто порівнюють із фабрикою з виробництва молока. Отже, її потрібно забезпечити такою кількістю корму, яку це «мініпідприємство» перетворить на 35–40 л молока щодня. Тому надзвичайно важливо забезпечити збалансований раціон під жорстким контролем його якості та засвоюваності. Корова має багато жувати жуйку і не мати можливості вибирати з кормів певні інгредієнти. Тож кормовий стіл має бути завжди доступним (так тварина зможе поїдати невеликі порції, рубець завжди буде заповненим; а навантаження на ноги — меншим), корм — смачним, і тварини споживатимуть його без метушні й стресу, без боротьби за їжу (тварини з високою продуктивністю їдять до 14 разів/добу). Половина успіху залежить від організації роботи на фермі та правильного планування всіх операцій. Усе це взаємопов’язано й дає очікуваний результат тільки за комплексного підходу. 

Простір і комфорт 

Коровам потрібен простір для комфортного життя, а саме: для відпочинку, споживання їжі та води, доїння й охоти, чищення шерсті та спілкування між собою. Як стверджують фахівці, корови з однаковим генетичним потенціалом і кормовою базою дають на 20–30% більше молока внаслідок поліпшення мікроклімату та продуманого планування приміщень. 

План приміщень. Маршрути корів мають бути зручними для ходьби в загонах і до доїльної зали — без перешкод і з оптимальною шириною проходів. Уся підлога має бути без виступів і мати хороше зчеплення. 

Світло. Для забезпечення комфорту, а отже, високої продуктивності, коровам потрібно 16–18 год світла на добу (для сухостійних корів — 6–8 год). Удень освітленість корівника має бути на рівні 200 люксів, вночі — 50 люксів, у доїльних залах — 500 люксів. 

Стійлове обладнання має забезпечувати комфортні умови для життя тварини. Тому в розробці його параметрів і конфігурацій ураховуються фізіологічні особливості корів, щоб тварина могла природно лягати й вставати — з подачею тулуба вперед (ширина стійла має бути не менше як 1,2 м). У виборі стійла прив’язного типу потрібно звернути увагу на максимальну комфортабельність у використанні як для тварин, так і працівників, на надійність і високу міцність конструкцій, його антикорозійну стійкість і простоту конфігурації, на відповідність гігієнічним і санітарним нормам. 

Тобто потрібно врахувати безліч нюансів ще на стадії планування. Тому радимо перед будівництвом чи реконструкцією ферми, закупівлею нового обладнання проконсультуватися з фахівцями. Адже тільки так буде враховано кожну деталь і можна буде уникнути помилок, спланувати повноцінне використання технологічного обладнання й звести до мінімуму експлуатаційні витрати. 

Фахівці групи компаній «Євро Деталь» мають багатий досвід у розробці технології утримання тварин, кресленні та прорахунку устаткування для тваринницьких комплексів. Обладнання для корівників і технологічні рішення можна виконати на базі «Євро Деталь». 

Місце для відпочинку. Для отримання високих надоїв коровам треба лежати 12–14 год на добу. Адже, коли корова лежить, її серце і вим’я перебувають в одній горизонтальній площині, і прокачування крові — максимальне (для вироблення 1 л молока потрібно прокачати через вим’я до 500 л крові). Отже, треба створити такі умови, щоб корові було комфортно лежати. Спеціально розроблене та якісно виготовлене гумове покриття здатне забезпечити тваринам відчуття, максимально наближене до перебування на пасовищі. Це позитивно впливатиме на її самопочуття та емоційну стабільність, сприятиме підвищенню рухливості й збільшенню кількістю проявів статевої охоти. Якісний матеріал забезпечить необхідні гігієнічні умови й тепловий баланс, знизить ризик травмування суглобів, запобігатиме проковзуванню під час пересування та стрибків. Належну увагу треба приділяти чистоті стійла та підстилки. 

Сьогодні більшість фермерів їздить до Нідерландів чи Данії, щоб дізнатися про досвід утримання й годівлі корів. Тоді скористайтеся простим тестом, за допомогою якого ваші колеги перевіряють, чи створено комфортні умови для корів. Наприклад, постійте на одній нозі та зрозумієте, як складно корові утримувати 150 і більше кілограмів на одній нозі; станьте на коліна на підстилку в корівнику — і відчуєте, хороша вона чи ні. 

Створення комфортних умов для корів — це не данина моді чи престижу, а необхідна умова, щоб фермер отримав більші прибутки.  

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ