Овочі-Ягоди-Сад

Спеціалісти компанії BASF розробили систему захисту винограду, яка дає змогу одержати виноград та вино без залишків пестицидів

Серкадіс® для захисту винограду

Серкадіс® для захисту винограду

 Один з елементів технології вирощування виноградної лози, який сприяє зменшенню пестицидного навантаження на довкілля, є застосування нових екологічно пластичних та економічно вигідних засобів захисту насаджень від шкідливих організмів. Спеціалісти компанії BASF розробили систему захисту винограду, яка дає змогу не тільки захистити виноградники від хвороб, а й одержати виноград та вино без залишків пестицидів. 

На виникнення резистентних рас збудників хвороб безпосередньо впливають зміни клімату та беззмінне використання одних і тих же хімічних препаратів. Особливо в останні роки це стосується збудника оїдіуму (Uncinula necator Burril). Запорука збереження урожаю винограду від цієї хвороби — вчасно проведені профілактичні та, за потреби, лікувальні оброблення фунгіцидами. У зв’язку з кліматичними змінами та впливом різних чинників, останнім часом, відбулося значне поширення цієї хвороби та зросла її шкідливість. 

Оїдіум поширений в усіх зонах виноградарства України. Нині за рівнем ураження виноградників та шкідливості набуває пріоритетного значення. 

Найбільш сильно ураженими є сорти Каберне, Аліготе, Совіньйон, Піно, Мерло, Шардоне. 

За описом спеціальних джерел, оїдіум ушкоджує всі зелені частини виноградних рослин, вкриваючи їх білим мучнистим нальотом — екзогенною грибницею, на якій утворюється конідіальне спороношення. Конідії відламуються, потоками повітря відбувається поширення інфекції. З часом внаслідок некрозу епідермальних клітин винограду грибниця набуває буро-коричневого кольору.  

За сильного ураження коричневого кольору набуває поверхня усього пагону. Уражені пагони дають слабкий приріст, погано визрівають, взимку легко підмерзають. 

Для урожаю поточного року найбільшу загрозу становить розвиток оїдіуму на ягодах. Уражені дрібні ягоди припиняють ріст, засихають, але не опадають до кінця вегетації. За пізнішого ураження шкірка ягід припиняє ріст, під натиском тканин м’якоті, що росте, розривається з однієї або двох сторін, оголюючи насіння. Збудник хвороби зимує у вигляді товстостінного міцелію між лусочками бруньок, біля зачатків суцвіть винограду, а також у щілинах кори. Грибниця починає розвиватися за температури 10−11 °С. Органами поширення є конідії, які легко розповсюджуються на здорові частини куща. Вони проростають за високої вологості повітря (приблизно 80%). Оптимальна температура для розвитку хвороби становить 20−25 °С. За температури 33 °С конідії гинуть, а за 37−40 °С гине і поверхневий міцелій. Інкубаційний період залежить від температури навколишнього середовища і може становити від 7 до 14 днів. Загущені кущі, грона в середині них найбільше уражуються. 

Ксеміум®: біохімічний спосіб дії

Компанія BASF запропонувала новий системний препарат профілактичної та лікувальної дії проти оїдіуму — Серкадіс®. 

Діюча речовина: флуксапіроксад (300 г/л). 

Спектр дії: Оїдіум (Erysiphe necator), Чорна гниль (Guinardia bidwellii). Норма внесення: 0,15−0,2 л/га. Механізм дії фунгіциду: блокує дихальний комплекс II.  

Серкадіс® — гнучке позиціонування в системі захисту

Щойно Серкадіс® потрапляє на поверхню листка, він міцно зв’язується з восковим поверхневим шаром, де молекули Ксеміум® накопичуються для формування кристалічних відкладень. Роса або дощ мобілізують порції діючої речовини з відкладень, що забезпечує повний і тривалий захист. 

КСЕМІУМ®: БІОХІМІЧНИЙ СПОСІБ ДІЇ 

Флуксапіроксад блокує дихальний комплекс II грибного патогену (сукцинатдегідрогеназу — SDHI). Це швидко перериває постачання енергії і біосинтез життєво необхідних будівельних блоків. Ріст грибної клітини миттєво припиняється. 

Особливістю фунгіциду є ефективність проти всіх штамів, стійких до стробілуринів, морфолінів, триазолів. Тривалість захисного періоду на винограді — 20 днів. Серкадіс® залишається високоефективним за високого інфекційного фону та за наявності різних стадій розвитку хвороби. 

Перевагою фунгіциду є системна дія з лікувальним ефектом для захисту винограду від комплексу хвороб. Через три дні після інфікування рослини препарат забезпечує лікувальний ефект та стабільніший результат, ніж кращі стандарти. Безперечна перевага фунгіциду — це стійкість до змивання дощем і до високих температур. 

Застосування фунгіциду Серкадіс® не впливає на процеси вініфікації та органолептичні якості вина. За висновками фахівців компанії, фунгіцид Серкадіс® є сильною стороною системи захисту виноградних насаджень завдяки високій ефективності в захисті листя та грон винограду та широкому спектру дії проти ряду хвороб винограду: оїдіуму, чорної гнилі, краснухи винограду. Чергування в обробленні проти оїдіуму з іншим препаратами Колліс®, Вівандо®, Стробі® — це гарантія успіху виноградаря в боротьбі проти хвороби.  

Позиціонування препаратів BASF у системі захисту винограду

ПЕРЕВАГИ ПРЕПАРАТУ СЕРКАДІС® 

• Можливість скоротити кількість оброблень. 

• Значна тривалість дії та висока ефективність навіть за складних погодних умов. 

• Можливість використання під час інтервенції. 

• Профілактична та лікувальна дія щодо основних хвороб винограду: оїдіум, чорна гниль. 

• Допоможе уникнути виникнення резистентності. 

• Частина антирезистентної програми завдяки вмісту нової інноваційної речовини Ксеміум®. 

• Можливість використання під час цвітіння. 

• Безпечний для корисних комах. 

Воєводін В. В., експерт компанії BASF кандидат с.-г. наук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ