Техніка

Секрети успішного обприскування

Секрети успішного обприскування

За допомогою новітніх технологій компанія Amazone дає змогу зменшити витрати й покращити ефективність вирощування рослинницької продукції.  

Завжди однакова висота 

Під час обприскування аграрії стикаються з кількома основними проблемами — знесенням крапель, недотриманням норми виливу і нестабілізованою штангою. І якщо перші дві так чи інакше різні виробники можуть розв’язати, стабілізація штанги насправді є найскладнішим питанням. Значна відстань від точки опори та відносно велика вага конструкції суттєво ускладнюють контроль над цим елементом обприскувача. Усі виробники обприскувачів роблять підвіску штанги за схожими принципами: є трапеція, на яку навішують «крила» штанги, і все це стабілізується певною кількістю пружин і гідроциліндрів. У результаті певна стабілізація досягається, але якщо обприскувач на робочій швидкості натрапить усього на кілька відчутних нерівностей, практично жодна підвіска не впорається. Штанга буде розгойдуватись аж до контакту з ґрунтом, а про дотримання висоти над оброблюваною поверхнею взагалі не йтиметься. Тут і криється основна проблема: зменшення висоти штанги всього на 10 см призводить до збільшення норми витрати в зоні перекриття факелів розпилення на 40%, а в решті зон знижується на 30%, що призводить до нерівномірного вкриття рослин або ґрунту робочим розчином і потенційного зниження врожайності. Особливо сильно це впливає на якість обприскування з малими нормами витрати робочого розчину. 

Цього року компанія Amazone продемонструвала в Україні нову штангу Super L3, що має принципово інше кріплення. Трапеція, на якій установлено штангу, жорстко закріплюється на обприскувачі, а положення штанги керується тільки гідравлікою й електронікою. Ніяких пружин тут уже немає, і, відповідно, відсутні зайві коливання штанги. У новій підвісці застосовано принцип повної керованості — комп’ютер отримує інформацію від радарних датчиків, визначає відстань до поверхні землі або рослин, і відповідно до цього керує гідравлічною системою керування положенням штанги. 

Крім горизонтальної стабілізації конструктори подбали й про поздовжні коливання, що виникають під час розгонів і гальмувань. Зазвичай такі коливання призводять до утворення смуг із різною густотою нанесення робочого розчину. Щоб усі частини штанги — і центральні, і зовнішні — рухались з однією швидкістю, було встановлено додаткові гідроциліндри, які компенсують поздовжні пришвидшення. Вони працюють разом із датчиками пришвидшення, що встановлені на штанзі. 

Головною проблемою старих систем стабілізації штанг була швидкість: зазвичай вона становить 10–15 км/год. У жодного виробника не було систем, які б дозволяли достатньо швидко знімати показання датчиків висоти й обробляти їх у комп’ютері, а також не було виконавчих систем (гідроблоків) із потрібною швидкодією, щоб скеровувати потоки гідравлічної рідини для керування положенням штанги. Вони мають спрацьовувати за долі секунди, щоб вчасно змінювати положення штанги над землею. Компанія Amazone довго працювала над розробленням такої системи і, врешті-решт, досягла успіху. Система пройшла серію випробувань, і її запустили у серійне виробництво. 

Цього року нова штанга Super L3 потрапила в Україну, і її випробовували вже на вітчизняних полях. Аграрії змогли переконатися, що ведення штанги на чітко визначеній висоті не є проблемою — автоматика постійно контролює відстань до ґрунту або рослин, і обприскування виконується з максимальною ефективністю. 

Правильна норма 

Як відомо, кожна форсунка розрахована на певну норму виливу і тиск. Якщо тиск змінюється і виходить за межі розрахункового діапазону, розмір краплі суттєво зменшується або збільшується, і якість обприскування знижується. Така раптова зміна тиску зазвичай відбувається під час розгону або гальмування, або коли агроном чи механізатор установлюють розпилювачі, що не відповідають нормі виливу і швидкості руху. Також якість обприскування погіршується на кінцях штанги під час руху по криволінійних траєкторіях: один бік рухається надто швидко, і на рослини потрапляє замало робочого розчину, а другий, навпаки — повільно, і в цьому разі норма надто велика. 

Щоб позбутися цієї проблеми, було розроблено 4-форсуночний блок AmaSelect, яким керує комп’ютер. Залежно від швидкості руху і встановленої норми виливу вмикається форсунка відповідної продуктивності. Агроному або механізатору не потрібно встановлювати відповідні форсунки, система самостійно аналізує норму виливу, швидкість руху і вмикає правильну форсунку. У разі застосування великих норм виливу можуть одночасно застосовуватися дві форсунки. На криволінійних ділянках на різних частинах штанги одночасно можуть умикатися форсунки різної продуктивності, і таким чином компенсувати різницю швидкостей. 

Селективне внесення гербіцидів із системою AmaSpot 

Ще одним джерелом невиправданих втрат є суцільна обробка полів гербіцидами. І якщо у разі з ґрунтовими гербіцидами це виправдана міра (ніхто не знає, де може зійти бур’ян), то з контактними гербіцидами ситуація зовсім інша. До цього часу з ними працювали так само, накриваючи всю площу поля. До того ж ніхто не звертав уваги на кількість бур’янів. І навіть за незначної їх кількості виливали норму на 100%. 

Щоб суттєво скоротити витрати на гербіциди, зменшити резистентність бур’янів до засобів захисту й загальний токсичний вплив «хімії» на екологію ґрунту, компанія Amazone розробила систему AmaSpot. Ця система за допомогою камер фіксує зелені рослини на полі й обприскує тільки ділянки з рослинами. Це може принести економію гербіциду від 20 до 80%. Інший режим роботи цієї системи полягає в тому, що на зелені рослини виливається повна норма, а на порожні ділянки — 30% норми. Такий алгоритм дозволяє знищувати не лише великі рослини, а й ті, що тільки проросли й надто малі. Камери не в змозі зафіксувати «шильця» завдовжки 0,5–1 см, і щоб не залишати шансів молодим бур’янам, на порожні ділянки поля вноситься менша норма гербіциду. У цьому разі економія може сягати 40%, що також чимало. Окрім менших витрат на ЗЗР суттєво збільшується продувність обприскування. Машина може працювати на швидкості до 20 км/год у будь-яку пору доби, і до того ж менші витрати робочого розчину призводять до зменшення кількості заправок. Обприскувач менше простоює й більше працює. 

Зменшуємо кількість заправок 

Щоб покращити загальну ефективність обприскування, треба прагнути до збільшення продуктивності цього процесу. Тут криється подвійна вигода. По-перше, чим швидше відбуватиметься обприскування, тим кращого результату можна очікувати. Завжди, коли виникають сумніви, обробити вчасно і не зовсім якісно або невчасно та якісно, спеціалісти радять віддавати пріоритет першому варіанту. По-друге, чим швидше виконуватиметься обприскування, тим більше встигне обробити одна машина, і тим менше машин буде потрібно господарству. 

Постає питання: як можна збільшити продуктивність обприскувача? Відповідь лежить на поверхні: збільшити швидкість руху. Але це неправильна відповідь. У багатьох випадках висока швидкість може суттєво погіршити якість, а це зовсім не той результат, якого прагнуть аграрії. За сезон через обприскувач проходить надто багато матеріальних цінностей, і щоб отримати від них очікуваний ефект, потрібно дотримуватися технологічних вимог унесення. 

Таким чином, є тільки один спосіб покращити продуктивність обприскування — скоротити час простоїв до мінімуму. Простої відбуваються через необхідність заправки обприскувача водою й засобами захисту, і від цього нікуди не дітись. Але можна зменшити кількість зупинок шляхом використання більших баків. Наразі причіпні обприскувачі більшості виробників мають об’єм баків 3–4 м.. За норми виливу 200 л/га цього вистачає на 15–20 га. На обприскування поля у 100 га потрібно 5–6 заправок (1,2–1,5 год). Якщо ж використовувати обприскувачі з баком на 4–6 м., які пропонує компанія Amazone для причіпних обприскувачів UX, їх вистачатиме на 20–30 га, і на те саме поле у 100 га буде потрібно усього 4–5 заправок (1–1,2 год).  

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ