Техніка

У господарстві «Зоря» вирішили придбати самохідний обприскувач KUHN Stronger

Вчасний захист

Вчасний захист

Завдяки технологічним можливостям обприскувача аграрій може суттєво збільшити ефективність вирощування сільськогосподарських культур  

У господарстві «Зоря» вирішили придбати самохідний обприскувач KUHN Stronger на додачу до причіпного ОПП 3000 українського виробництва, щоб забезпечити продуктивніше обприскування, спростити роботу по високорослих культурах і заощадити на втратах під час унесення засобів захисту. 

До придбання самохідного обприскувача в господарстві користувалися причіпним. Ця модель була досить простою, але після встановлення навігації з ним стало працювати простіше і вигідніше через зменшення перекриттів і спрощення роботи механізаторів. Однак його продуктивність була відносно невеликою, і подекуди це не дозволяло обробляти культури в оптимальні строки. Ще однією проблемою був малий кліренс, і коли рослини підіймалися до 0,8–1 м, роботи обприскувачем припинялися, незважаючи на потребу в обробках. Це призводило до втрат, і господарство стояло перед вибором: наймати самохідні висококліренсні машини чи авіацію, або ж придбати самохідний обприскувач і назавжди забути про втрати врожаю через дефіцит обробок чи невчасне їх виконання. 

Після ретельного вивчення ринку голова підприємства Олег Міжгородський зупинився на обприскувачі KUHN Stronger. По-перше, ця машина має кліренс 1,8 м, що дає змогу працювати по культурах, які сягають заввишки до 2 м. Загалом в обробітку 1500 га, на яких вирощують ріпак, соняшник, кукурудзу, пшеницю і жито, до того ж тільки кукурудзи сіють близько 1000 га, тож і потреба в обробітку високорослих культур чимала. 

Штанга опускається до 50 см над землею, але за потреби кожне крило можна підійняти або опустити — якщо цього вимагає рельєф поля

Перевагою обприскувача Stronger є висока продуктивність. З шириною захвату 36 м за ніч вдається обробляти 200–250 га. Тут усе залежить від оброблюваної культури й хімікатів, якими її обробляють. Якщо йдеться про багатокомпонентні суміші, на приготування робочого розчину витрачається більше часу, і тоді загальна продуктивність дещо зменшується. Якщо ж до робочого розчину входить тільки кілька інгредієнтів, простої скорочуються. Робоча швидкість руху сягає 14–18 км/год залежно від умов і завдань. Витрати пального не перевищують 1 л на гектар. 

Важливо, що обприскувач може самостійно закачувати воду з будь-якої місткості. Тобто на бочку не потрібно встановлювати додаткову помпу. Ще одна зручність — «мішалка», яка опускається до рівня землі, щоб оператору було зручно заливати «хімію». Після приготування розчину «мішалку» підіймають, і вона не заважає виконувати роботу з високорослими культурами. 

Штанга опускається до 50 см над землею, але за потреби кожне крило можна підійняти або опустити — якщо цього вимагає рельєф поля. Таким чином, вдається мінімізувати знесення і збільшити ефективність обприскування. Посекційне вимикання на перекриттях дає змогу не витрачати дарма робочий розчин і не перевантажувати рослини та ґрунт «хімією». 

Незважаючи на відносно невеликий земельний банк, напрацювання обприскувача досить значне. Машину застосовують практично на всіх операціях: від внесення ґрунтових гербіцидів і до десикації ріпаку і соняшника. За два сезони машина напрацювала 1000 мотогодин і найближчим часом проходитиме розширене ТО. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ