Техніка

Що потрібно знати про вибір та експлуатацію розпилювачів для самохідних обприскувачів

Який варіант найкращий

Який варіант найкращий

Що потрібно знати про вибір та експлуатацію розпилювачів для самохідних обприскувачів

Використовуючи сучасні засоби захисту рослин, найвищої ефективності вдається досягти лише в тому разі, якщо правильно вибрано препарат, оптимальні терміни внесення й технологію застосування, зокрема, розпилювачі. Особливо — коли йдеться про високотехнологічні самохідні обприскувачі. Комплектуючи їх, конструктори ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» консультувалися зі своїми постійними партнерами з компанії Lechler — одним із провідних світових виробників усіх видів розпилювачів для різних галузей, зокрема й сільського господарства.

Виходячи з характеристик розпилювачів і запитів клієнтів, у базову комплектацію самохідних обприскувачів BOGUSLAV MAF 4200 та BOGUSLAV IBIS 3000 входять трипозиційні форсунки від одного з провідних світових виробників у цій галузі — італійської компанії ARAG, які комплектуються розпилювачами Lechler. Це комплект розпилювачів типу ID із різними типорозмірами. Але на прохання клієнта обприскувач може бути укомплектований будь-яким видом розпилювачів. Форсунки на три розпилювачі дають можливість легко і швидко переходити на інший тип або номер розпилювачів, які встановлені на обертову голівку. Це особливо ефективно, коли потрібно швидко перейти з одного препарату на інший або з однієї норми внесення на іншу. Форсунки встановлено на колектори з неіржавної сталі й повністю захищені від пошкоджень конструкцією штанги, а пластикова захисна спіраль установлена на напірні шланги в місцях їх можливого перегинання.

Оксана Василенко

Найпоширеніші запитання наших клієнтів щодо вибору розпилювачів коментує представниця компанії Lechler в Україні Оксана Василенко.

Чи є якісь особливості підбору розпилювачів для самохідних обприскувачів?

— Абсолютно не важливо, який обприскувач ви маєте: чи самохідний, чи причіпний. Вибираючи розпилювач, слід пам’ятати, що його основна функція — забезпечувати задану норму внесення (л/га) і рівномірно розподіляти робочий розчин (коефіцієнт варіації — не більше як 5%). Окрім цих параметрів ураховуйте також технічну оснащеність обприскувача; застосовуваний препарат (контактний, системний); культуру і вегетаційний період, у який відбувається обприскування; погодні умови.

Чи залежить якість розпилювача від його вартості. І чи є сенс купувати дорожчі розпилювачі?

— Розпилювач — це основний робочий орган обприскувача, від якого безпосередньо залежить ефективність і безпечність унесення препарату. Якість цієї складної конструкції перевіряють і підтверджують відповідні сертифікаційні органи.

Доцільно вибирати ті розпилювачі, що ефективно впораються із завданням, яке ви перед ними ставите. Так, наприклад, не можна одним і тим самим розпилювачем якісно покривати поверхню й пробивати густий стеблостій. Так само як і не можна працювати розпилювачем на швидкості 15–25 км/год, якщо його параметри роботи розраховані на швидкість до 12 км/год.

Моя порада: вибирайте тільки розпилювачі відомих виробників і в тих дилерів, що допоможуть визначитися з потрібними моделями й типорозмірами, а також проконсультують щодо термінів експлуатації та вчасної заміни. Розпилювач у структурі вартості обприскувача становить тільки 0,5–1%, а втрати препарату від неправильно підібраного або зношеного розпилювача можуть сягати до 50%.

Як часто потрібно міняти розпилювачі?

— Строк експлуатації залежить від якості препаратів, води, матеріалу, з якого виготовлено розпилювач, робочого тиску… Ми рекомендуємо міняти розпилювачі Lechler з поліоксиметилену (ПОМ) що 10 000 га наробітку, з кераміки — що 20 000 га наробітку (за умови, що їх вчасно миють тільки м’якою щіткою, а самі розпилювачі працюють на оптимальному тиску для заданої моделі).

Зауважу, що йдеться тільки про розпилювачі Lechler, які виготовляють із високоякісних матеріалів у Німеччині. За інших виробників я говорити не можу — у них може бути зовсім інша ситуація.

Чи є спеціальні розпилювачі, які б зробили ефективним розпилення на високих швидкостях?

— Якщо йдеться про ранні стадії розвитку рослини (до 25 см заввишки), то для обробки найоптимальніше скористатися керамічним розпилювачем IDTA. Його унікальна конструкція забезпечить зменшення тіньових зон під час обприскування як на високих швидкостях (12–28 км/ч), так і в неідеальних погодних умовах.

Два факели розпилювача відхилені асиметрично до вертикалі: передній — на 30°, задній — на 50°. Кут розпилення (переднього факела на 120°, а заднього — на 90°) забезпечує однакову ширину захвату цільової поверхні. Передній факел розпорошує 60% обсягу робочого розчину і створює краплі меншого розміру, які дають краще покриття в напрямку руху обприскувача. Велика камера змішування дозволяє отримувати краплі стабільно великого розміру в широкому діапазоні тисків — 3,0–7,0 бар

На складних рельєфах важко втримувати оптимальну висоту штанги, уникаючи знесення робочого розчину. Яке рішення пропонує Lechler?

— Для роботи на горбистих полях, коли оператор змушений підіймати штангу над цільовою поверхнею вище за рекомендованих 50 см, ми радимо використовувати інжекторні розпилювачі моделі ID90. Їх переваги:

  • вузький факел розпилення (90°) на висоті 60–100 см від цільової поверхні допоможе зберегти рівномірність розподілення розчину по цільовій поверхні;
  • діапазон розмірів крапель — від екстра великих (extra coarse) до великих (coarse) в діапазоні тисків 3–8 бар дозволяє уникнути знесення у вітряну погоду (до 7 м/c) і на високих швидкостях (16–18 км/год);
  • доступні типорозміри — від 01 до 06.

То як усе ж таки вибрати правильний розпилювач для внесення ЗЗР самохідними обприскувачами?

— Процес вибору можна значно полегшити, розділивши його на чотири етапи:

1. Визначтеся зі своїми потребами, зважаючи на особливості своїх полів і посівів. Хочете кращого покриття? Збільшуєте використання фунгіцидів? Вам потрібен широкий діапазон тисків? Проаналізуйте досвід використання попереднього розпилювача. Що б ви хотіли змінити?

2. Для вибору правильного типорозміру розпилювача слід знати норму виливу (л/га). Залежно від неї та робочої швидкості обприскувача таблиця чи калькулятор Lechler (пластик або застосунок для смартфона) запропонують кілька варіантів.

Зверніть увагу, що для розпилювачів меншого розміру тиск розпилення може бути занадто високим, а для великих розмірів — занадто низьким. Виберіть той розмір, що забезпечує оптимальну продуктивність розпилювача і гнучкість швидкості руху. Для широтно-імпульсної модуляції діють інші правила.

3. Виберіть модель розпилювача. Здебільшого двох моделей Lechler — інжекторний однофакельний (IDK або ID) плюс інжекторний двофакельний (IDKT або IDTA) — цілком достатньо, щоб забезпечити діапазон розпилення від середнього (medium) до дуже великого (very coarse).

Для боротьби з фузаріозом розглядайте моделі з двома факелами: IDKT і IDTA. Геометрія їх розпилення забезпечує якісне всебічне покриття вертикальних цільових поверхонь. Найкращий результат отримаєте, якщо штанга не підійматиметься вище як 40–50 см від цільової поверхні. Підвищивши тиск, матимете дрібніше розпилення. Гарантований захист від дрейфу забезпечать інжекторні розпилювачі з одним факелом: IDK і ID. Вони незамінні, коли першорядне значення має контроль знесення й проникнення в стебло.

Перевіряйте в каталозі виробника рекомендований діапазон тиску і оптимальний тиск для конкретної моделі розпилювача і характеристики розпилення в цьому діапазоні.

4. Налаштуйте обприскувач і підтримуйте ці налаштування. У таблицях для підбору розпилювачів виробник завжди вказує тиск на розпилювачах! У польових умовах тиск розпилення може відрізнятися від наведених у таблицях через втрати тиску в системі обприскувача. Найшвидший і найпростіший спосіб забезпечити оптимальну роботу розпилювача — скористатися тестером для вимірювання тиску на соплі й відрегулювати швидкість руху обприскувача.

Пам’ятайте: тиск у форсунках важливіший за швидкість руху!

Представник в Україні Lechler GmbH

Оксана Василенко
+38 050 358 97 33
[email protected]
Facebook (група Культура обприскування):
https://www.facebook.com/groups/sprayculture

www.sp.boguslav.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ