Техніка

Виробництво обприскувачів залежить не лише від науково-технічного прогресу, а й від потреб фермерів

Дати фермерам потрібне

Дати фермерам потрібне
Ерік Дозер, комерцйний директор компанії Tecnoma

Виробництво обприскувачів залежить не лише від науково-технічного прогресу, а й від потреб фермерів  

Спочатку — інновації 

В Україні представлено більше як десять відомих брендів самохідних і причіпних обприскувачів, що більш-менш широко представлені у вітчизняних господарствах. Серед них доволі значне місце посідають обприскувачі французького виробника Tecnoma, з якого почалась історія групи компаній EXEL Industries. 

Усе розпочалось 1946 року, коли Вінсан Баллю сконструював трактор із високим кліренсом для виноградників Moët et Chandon у французькій провінції Шампань. Машина виявилась вдалою й поклала основу механізації виноградників. Уже у 1952 році Вінсан створює сімейну компанію Tecnoma, в рамках якої було розроблено модельний ряд обприскувачів різного призначення. Обприскувачі дуже швидко стали основним продуктом, їх почали продавати не лише на внутрішньому ринку, а й за кордон. Створювались навіть специфічні моделі, що відповідали потребам інших ринків. Наприклад, для африканських країн було розроблено обприскувач для обробки бананових плантацій. 

Як сімейна компанія Tecnoma 1985 року починає скуповувати основних конкурентів. Одним з основних придбань стала компанія Berthoud. За рік сімейний бізнес Tecnoma перетворюється на мультибрендову групу EXEL Industries, з тим бренд Tecnoma й далі існує як частка групи. Успіх підприємства на ринку дав можливість придбати низку відомих європейських виробників обприскувачів (HARDI, Evrard, Berthoud, Nicolas, Matrot, CMC, Agrifac і Apache), а також виробника бурякозбиральної техніки Holmer. 

Самохідні обприскувачі Tecnoma належать до найпопулярнішого в аграріїв сегмента

Великим бути непросто 

Як розповів Ерік Дозер, комерційний директор Tecnoma, поглинання дало змогу отримати бажану частку ринку як у Франції, так і у Європі. Однак із часом це стало причиною зростання конкуренції між брендами, що входили до складу групи. Тому було вирішено зменшити їх кількість, і нині відбувається реорганізація, що має на меті надати кожному бренду свою нішу. Не секрет, що навіть на ринку України бренди Berthoud і Tecnoma конкурують між собою. Тож є потреба змінити ситуацію, щоб замість прямої боротьби бренди доповнювали один одного. 

Перший крок у цьому напрямі зроблено у Франції в кінці літа. Бренд Tecnoma працюватиме в основному сегменті ринку — там, де найбільший обсяг продажів. Тобто йдеться про причіпні обприскувачі з баком до 3 м. і штангою до 24 м, а також про самохідні машини з 4-кубовим баком і штангою до 36 м. Обприскувачі Berthoud пропонуватимуть у специфікаціях, що виходять за обмеження модельного ряду Tecnoma. Наприклад, це може стосуватись об’єму бака, розміру штанги тощо. Коли схема повноцінно запрацює у Франції й буде отримано реакцію клієнтів, планується масштабувати цей досвід на інші країни. 

Завдяки поєднанню простоти й функціональності робота оператора значно полегшується

Орієнтовно слід очікувати глобальних змін за два роки, коли завершиться розроблення нової лінійки обприскувачів. Частина рішень буде застосуватися в брендах Berthoud і Tecnoma одночасно. Немає сенсу розробляти окремо раму, ходову частина й деякі інші елементи. Проте до модельного ряду Tecnoma входитимуть тільки моделі з найбільш ходовими розмірами бака — 3 і 4 м. і штангами до 36 м. Кому знадобляться обприскувачі з особливими специфікаціями, зможуть знайти потрібні машини в модельному ряді Berthoud. 

В Україні ситуація із сегментуванням складніша, бо місцевий ринок і далі змінюється й прогресує. Кожного року потреби аграріїв змінюються, на ринок впливає багато інших чинників, які важко прогнозувати. Але у будь-якому разі за 2–3 роки позиціонування брендів, що входять до групи EXEL Industries, сегментація відбудеться і тут разом із виходом на ринок нової лінійки обприскувачів. 

Технології на варті ефективності 

Cистема USS, яка забезпечує стабільну норму виливу за різних швидкостей шляхом автоматичного перемикання між форсунками

Бренд Tecnoma лишатиметься в основному ціновому сегменті, звісно, без завдання шкоди технологічному розвитку. Наприклад, нині компанія представляє систему OSS+, що забезпечує стабільну норму виливання за різних швидкостей шляхом перемикання між форсунками. Бренд Berthoud буде рухатись у бік моделей зі складнішими специфікаціями. Це підтверджує нещодавно презентована система Sniper, яка за допомогою камер на штанзі може визначати, де ростуть бур’яни, й знищувати їх. 

Система OSS+ в самохідному обприскувачі TECNOMA. Досвід ІМК

Відомо, що розмір краплі має велике значення в досягненні якості обприскування. Від цього залежить ефективність діючої речовини, можливість знесення вітром і вплив на екологію. Для кращого контролю норми виливання з дотриманням розміру крапель компанія Tecnoma розробила систему OSS+, яка залежно від швидкості руху обприскувача і встановленої норми виливання автоматично обирає одну з чотирьох форсунок. 

Як опцію обприскувачі Tecnoma можна оснащувати системою посекційного вимкнення із системою рециркуляції робочого розчину по всій штанзі. Максимальна кількість секцій — 18. Цього цілком достатньо, щоб реалізувати роботу з диференційними нормами (від 50 до 400 л/га). Здебільшого це стосується підживлень упродовж вегетації, коли за картами, створеними на основі супутникових знімків або знімків, зроблених дронами, визначають ділянки з різною потребою в азотних добривах. Це дає змогу підвищити ефективність застосування добрив й отримувати вищі врожаї. 

Самохідний обприскувач Tecnoma Lazer XL. Досвід використання ПСП “Кисівське”

Нині в Україні найпоширенішими є моделі Tecnoma з фіксованим кліренсом і штангами 28–32 м. Близько чотирьох років тому компанія представила модель зі змінним кліренсом, і ринок помалу зміщується в бік машин із цією опцією. Вирощування кукурудзи й соняшнику вимагає висококліренсних машин для обробок цих культур на пізніх етапах вегетації. Однак значна кількість господарств і досі віддає перевагу простим і недорогим обприскувачам, тому частка моделей із фіксованим кліренсом є високою. 

Точність зростатиме 

Два роки тому EXEL Industries Group створила Exxact Robotics — стартап-компанію, розташовану на заводі Tecnoma у Еперне. Exxact Robotics зосередиться на автономних тракторах для виноградників, а також на нових технологіях, що дозволять фермерам підвищити продуктивність, зменшивши дози агрохімікатів і внесення їх саме там, де це необхідно. Без сумніву, ці нові технології незабаром будуть доступні на обприскувачах Tecnoma. 

Цього року Tecnoma разом із компанією Агроресурс представить в Україні невеликий причіпний обприскувач Tecnis 1.0 із баком на 2,5 м.. Це досить проста машина, оснащена високотехнологічним блоком керування, що робить її максимально точною. Відомо, що для досягнення високої якості роботи обприскувачу потрібно не лише високопродуктивна електроніка, що керує системою, а і якісні форсунки. Ураховуючи, що Tecnoma їх розробляє вже понад 45 років і пропонує ринку одні з найкращих виробів, обидві складові є у новій причіпній моделі. Тому, якщо фермер планує обробити 10 га з нормою 100 л/га і заливає в бак 1000 л робочого розчину, у кінці поля бак буде порожнім, і до того ж не зостанеться жодної необробленої ділянки.    

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ