Техніка

Передові технології обприскування від AGRIFAC Condor

Інвестиція в ефективність

Інвестиція в ефективність
Дискусія під час демонстраційного туру в Одеській області

Більшість аграріїв із недовірою ставляться до нових технологій, аж доки не побачать і не переконаються у їхній ефективності.  

В обприскуванні завжди є три речі, що хвилюють аграріїв: вартість обприскувача (завжди висока), вартість засобів захисту (теж завжди надмірно висока), а також ефективність обробок, яка впливає на результат усіх зусиль сезону. Усім хочеться отримати максимальну ефективність, але чомусь у більшості випадків цього намагаються досягти, купуючи дешеві або вживані обприскувачі та китайські аналоги фірмових препаратів. Логіка не зовсім зрозуміла, адже коли йдеться про власний автомобіль, чомусь не економлять і купують топові моделі японських або німецьких брендів. Мабуть, потрібно ще кілька років, щоб люди зрозуміли: неможливо досягти максимальної ефективності, застосовуючи знаряддя й технології минулого століття. Рано чи пізно конкуренція на внутрішньому ринку загостриться до рівня, коли кожен долар із гектара матиме значення, і тоді щось робити буде запізно. Потрібно вже зараз змінювати підхід до виробництва, оптимізуючи кожен процес до ідеалу. 

Зменшуємо норму 

Багато хто звик до того, що норма виливу під час виконання операцій захисту є непохитною константою, зміна якої в будь-який бік загрожує зменшенням прибутків. У багатьох господарствах і агрономи, і керівники навіть бояться думати, що тут можна економити. Однак сучасні технології дозволяють це робити без негативних наслідків для майбутнього врожаю та ґрунту. Наприклад, система HTA (HighTechAirPlus) в обприскувачах AGRIFAC Condor забезпечує рух крапель у повітряному потоці, внаслідок чого досягається якісніше покриття. Це дозволяє зменшувати норму виливу на 15–20% на більшості препаратів. Хіба що робота з фунгіцидами й ґрунтовими гербіцидами вимагає дотримуватись установленої норми через особливості застосування відповідних діючих речовин. 

Система HighTechAirPlus

Погодні умови 

Головною перешкодою для роботи обприскувача є погодні умови. І якщо з температурою й активним сонячним випромінюванням боротись практично неможливо, то з вітром ситуація інша. 

Розроблена нідерландським виробником обприскувачів AGRIFAC система HTA ефективно працює за швидкості вітру до 15 м/с з мінімальним знесенням. Система дає змогу змінювати розмір крапель завдяки направленої дії повітряного потоку. Таким чином, суміш значно швидше долає відстань від форсунки до рослин або ґрунту, і навіть у вітряну погоду не менше як 95% крапель досягають цілі. До того ж немає потреби змінювати форсунку в разі зміни норми виливу. 

Практичні досліди 

У рамках польової демонстрації, що відбулася цим літом під Києвом, було випробувано роботу з різним розміром крапель. На різних ділянках розклали лакмусові папірці, щоб побачити, з яким розміром крапель і якою густотою покриття цільової поверхні виконується обприскування. Результати можна побачити на фото: вони свідчать, що за натискання однієї кнопки оператор може змінити розмір краплі й норму виливу на ходу, не зупиняючись і замінюючи розпилювачі. Це суттєво зменшує простої в час, коли кожна година на вагу золота. Крім того, оператори часто не хочуть зупинятись і замінювати розпилювачі, коли цього вимагають погодні умови й виникає потреба скорегувати параметри роботи. Вони працюють, хоча це може бути неефективним через знесення і випаровування крапель. 

Візуалізація покриття системою HighTechAirPlus робочим розчином цільової поверхні за однакових умов зі зміною розміру краплі. Норма виливу — 100 л/га. Висота ведення штанги над цільовою поверхнею — 60 см. Робоча швидкість — 15 км/год.

Також в останні роки збільшується кількість одноосібників, ділянки яких розташовані посеред полів. Працювати навколо них обприскувачем незручно з кількох причин. По-перше, об’їзди значно впливають на загальну продуктивність обприскування. Але ще неприємнішим є ризик знесення робочого розчину на інші культури, що може спричинити їх пошкодження. Саме в таких випадках дуже хочеться, щоб знесення не було за будь-якої погоди. Система HTA дає можливість за допомогою двох інструментів досягти бажаного результату: направлений повітряний потік разом із контрольованим розміром крапель знижують ризик знесення на 95%. Таким чином, система корисна тим, що дає змогу працювати у вітряну погоду й виконувати  обробки вчасно, тоді як інші обприскувачі не можуть працювати. Культури отримують захист в оптимальні терміни, і це позитивно впливає на майбутній урожай. Також зменшуються ризики пошкодити сусідні посіви, збільшується загальна продуктивність роботи обприскувача під час роботи навколо «шахматок». 

Система камер 

Боротьба з бур’янами дає велику перспективу для економії гербіцидів і води. Для цього обприскувачі Condor від AGRIFAC оснащують системою камер AiCPlus, за допомогою яких визначається розташування бур’янів, і обприскувач обробляє тільки ділянки з небажаною рослинністю. Окрім економії засобів захисту зменшується стрес для культурних рослин, що позитивно впливає на їх розвиток і підвищення врожайності. Система досить складна, бо вміє розрізняти не тільки зелений колір на фоні темного ґрунту. Бур’яни, що ростуть усередині масиву культурних рослин, також можуть бути визначені й вибірково знищені. Наразі в Україні вже відпрацьовано технологію вибіркового обприскування по ґрунту, по міжряддях, а також по суцільних посівах колосових зернових (система розрізняє на їх фоні широколисті бур’яни). На цьому не зупиняються й далі навчають систему, щоб вона «уміла» працювати в найрізноманітніших умовах по усіх культурах, що вирощують в Україні. 

За даними виробника, рівень влучання гербіциду в бур’яни за допомогою системи AiCPlus становить 95%, якщо небажана рослинність має діаметр не менший за 5 см і 93% для рослин діаметром не менше як 3 см. 

Система HighTechAirPlus

Щоб швидко вмикати та вимикати кожну окрему форсунку задля точкового розпилення й не впливати на якість розпилювального конуса, помповий агрегат — головна водяна помпа підтримує постійний тиск у трубопроводі штанги завдяки системі рециркуляції робочого розчину. Щоб уникнути перекриття, система вмикає й вимикає кожну форсунку окремо. Крім того, компенсація на криволінійних ділянках гарантує, що форсунки на зовнішньому боці кривої можуть подавати більше рідини, ніж на внутрішньому. Швидкість потоку регулюється шляхом дуже швидкого відкривання та закривання форсунок за допомогою широтно-імпульсної модуляції з частотою до 100 Гц. Це дає змогу рухатись зі швидкістю до 20 км/год під час точкового розпилення із застосуванням системи камер AiCPlus. 

Нині триває розроблення системи фіксації обприскування, яка використовує GPS для реєстрації місць, де камери розпізнали бур’ян і був застосований обприскувач, а також який засіб захисту рослин і у якій кількості був використаний. Усе фіксуватиме новий бортовий комп’ютер EcoTronic II Plus. 

Чого коштує економія? 

Тема грошей завжди постає в момент ухвалення рішення про придбання обприскувача. Попри розуміння переваг високотехнологічних машин аграрію здається, що він зможе досягати прийнятних результатів і з простою технікою. Таке враження складається через неможливість порівняти й порахувати результати роботи різної техніки. Звісно, якби на одній половині поля працював високотехнологічний обприскувач, а на іншій — простий, у кінці сезону можна було б порівняти поточні витрати й урожайність та дійти відповідних висновків. На жаль, такі порівняння зробити вдається вкрай рідко. З іншого боку, можна спиратись на очевидні переваги, обчисливши їх і без дорогих тривалих тестувань. 

Наприклад, зменшення норми виливу, яке є цілком можливим для більшості операцій захисту, дає суттєву економію. Якщо напрацювання обприскувача впродовж сезону становить кілька десятків тисяч гектарів, скорочення витрат рахуватиметься десятками тисяч доларів. Зменшення витрат на гербіциди за допомогою системи камер навіть на 50% принесе чималу економію, яку теж легко порахувати. Найважче побачити перевагу від можливості працювати у вітряну погоду. Але й тут можна елементарно подивитись, як працюють сусіди на інших обприскувачах і які отримують результати в кінці сезону. Таким чином, прості підрахунки чітко показують, що за технологічність варто платити. Подібна інвестиція швидко окупається внаслідок високої продуктивності, вчасних обробок, мінімальної кількості простоїв через погодні умови, економію часу, пального і води, і є своєрідною гарантією на можливість захищати посіви й менш отруювати ґрунт навіть за несприятливих умов. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ