Техніка

Досвід застосування техніки Väderstad у компанії «Галс Агро»

Комплексний підхід

Комплексний підхід
За допомогою сівалки Väderstad Tempo L 24 у господарстві «Галс Агро» сіють соняшник, кукурудзу і цукровий буряк

Застосування різних машин від одного виробника дає підприємству кілька важливих переваг

Зазвичай у підприємствах аграрної галузі можна побачити техніку чи не більшості основних виробників. Попри переваги кожної окремої машини такий підхід має кілька недоліків, основний з яких — відсутність системності сервісного обслуговування й постачання запчастин. Якщо ж користуватися технікою тільки кількох брендів, питання підтримання вирішуються зовсім інакше. Прикладом такого підходу може бути досвід компанії «Галс Агро», яка намагається скорочувати асортимент брендів у власному технічному парку. 

Київський підрозділ компанії «Галс Агро» має в обробітку 11 тис. гектарів, на яких вирощує озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, соняшник, цукровий буряк, а також багаторічні трави й кукурудзу на силос для тваринницького підрозділу, що налічує 600 голів дійного стада. 

Прагнення сіяти точно 

Збільшення частки технічних культур і скорочення агротехнічних строків для сівби змусило шукати таку техніку, що могла б забезпечити високу продуктивність і не менш високу якість виконання технологічної операції. До останнього часу сівбу технічних культур виконували за допомоги великої кількості старих сівалок, які не забезпечували потрібної продуктивності та якості, що неодмінно впливало на результат. 

Сівалка Tempo забезпечила відмінну рівномірність сходів і розташування рослин цукрового буряку в рядку

Після тривалих роздумів вирішили придбати нову сівалку Väderstad Tempo L 24 CSF із центральним бункером завантаження насіння та зі змінною шириною міжрядь. Вона може сіяти буряк, сою, соняшник і ріпак із міжряддям 45 см, а кукурудзу, сорго — на 70 см, до того ж застосовується 16-рядна схема. У 24-рядному варіанті агрегат працює бездоганно, досвід першого сезону це відмінно продемонстрував. Коли ж перелаштувались на кукурудзу, виникло кілька запитань. Почавши їх розв’язувати, виявилося, що схожі випадки траплялись і в інших господарствах, і не тільки в Україні. Нічого страшного у цьому немає — модель ще зовсім нова, і певні «дитячі хвороби» трапляються навіть на машинах самих відомих світових брендів. 

Незначні зауваження, що виявились фактично під час першого сезону експлуатації нової моделі, не завадили замовити ще одну сівалку точного висіву Väderstad моделі Tempo L 16. Незважаючи ні на що, якість сівби отримали найвищу. Рівномірність сходів, дотримання глибини, розташування рослин у рядку — усе відповідало встановленим параметрам. Оскільки на момент підготовки статті ще жодна з посіяних культур не достигла, не можемо точно говорити про збільшення врожайності, однак за всіма прогнозами вона буде більшою, порівнюючи із сівалками іншого виробника. 

Тільки через випробування 

У підприємстві склалася традиція порівнювати роботу техніки різних виробників, щоб знайти найефективнішу для власних умов і завдань машину. Так було і під час вибору посівного комплексу для зернових культур. Для цього виділили поле площею 55 га, на якому працювали агрегати п’яти різних виробників. У результаті за сукупністю чинників перемогу отримав посівний комплекс Väderstad Rapid. За словами Олександра Кононюка, заступника генерального директора «Галс Агро» у Київському регіоні, коли зійшла пшениця, представники компаній-продавців приїхали й разом порівнювали результати роботи техніки. До речі, за деякими параметрами посівний комплекс Rapid не показав найкращих результатів, але можливість працювати по непідготовленому ґрунту стала вирішальною. Річ у тім, що ця сівалка працювала після оранки, яку виконували в умовах дефіциту вологи. Брили вагою в десятки кілограмів викликали тільки відчуття безперспективності й спонукали до пошуку варіантів подальших дій. Керівники господарства відверто говорили, що тут би довелося спалити не менше як 30–40 л солярки на гектар для підготовки поля до сівби звичайними зерновими сівалками. Однак посівний комплекс Rapid, на відміну від інших учасників випробувань, чудово впорався і без додаткових операцій з обробітку ґрунту: поле вирівнювалось і сівба тривала. 

Після придбання агрегата минулої осені ним зробили тестову сівбу 50 га, а також спробували попрацювати по кукурудзинню після одного проходу дискового культиватора Carrier XL. Результати перевершили очікування — весною вид пшениці був найкращим. Цієї весни посівний комплекс Rapid сіяв ячмінь і сою, а на осінь ним сіятимуть озиму пшеницю.

 Особлива увага — підготовці ґрунту 

Агрегат Carrier XL оснастили сівалкою BioDrill для сівби сидератів

Для підготовки ґрунту було придбано два 6-метрових агрегати Carrier XL від компанії Väderstad. На ринку є багато пропозицій ґрунтообробних агрегатів, але цей сподобався тим, що добре підрізає стерню після кукурудзи й створює рівне посівне ложе без горбів і канавок. Якщо розгорнути ґрунт після багатьох дискових агрегатів, то можна побачити рвану поверхню, що не дасть змоги виконати рівномірну сівбу. На відміну від них агрегат Carrier XL рівномірно обробляє по всій ширині, без нерівностей. Слід звернути увагу, що агрегати придбали у версії XL — з дисками великого діаметра (610 мм). Менші диски в умовах підприємства не забезпечують потрібної якості обробітку. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Микола Пільганчук

Микола Пільганчук, головний агроном Київського регіону компанії «Галс Агро»  

— Сівалка працює з трактором John Deere потужністю 340 к. с. Швидкість сівби для буряку — 12 км/год, соняшнику — 14, кукурудзи — 16–18 км/год. Агрегат фіксує прохід кожної насінини крізь сошник, тож у кінці роботи агроном бачить, скільки насінин було посіяно на тому або іншому полі. Автоматичне вимкнення сошників на перекриттях дало економію насіння в межах 2,5 млн гривень тільки за один весняний сезон! 

За сприятливих умов протягом доби встигали засіяти 220 га цукрового буряку. Середній показник продуктивності становив 200 га на добу. З кукурудзою продуктивність дещо вища завдяки швидкості й становить 250 га на добу. Наробіток першого сезону — більше як 3000 га — більше не встигли через особливості цьогорічної погоди у весняний період.  

Олександр Кононюк

Олександр Кононюк, заступник генерального директора «Галс Агро» у Київському регіоні 

— Важливим у виборі саме цього агрегата стала можливість сівби сидератів за допомогою спеціальної сівалки BioDrill. Сидерати дозволяють замінити внесення 25 т гною на гектар, тому їх використовують для поповнення ґрунту природними органічними речовинами. Здавалося, можна сіяти сидерати й звичайними сівалками. Однак, ураховуючи нестабільність зволоження у періоди сівби сидератів, уже важливо сіяти одночасно з обробітком ґрунту. Якщо пройде хоча б кілька годин, волога встигає випаруватись, і тоді сівба відбувається у суху землю без шансів на нормальні сходи. Агрегат Carrier XL з мінісівалкою BioDrill створюють оптимальні умови для сівби: насіння потрапляє в розпушений ґрунт, коток виконує ущільнення й відбувається контакт із залишковою вологою. Це суттєво покращує відсоток проростання навіть у посушливі періоди. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ