Овочі-Ягоди-Сад

Салати з лютого до листопада

Господарство польського фермера Марека Роберта в околицях міста Пьотркув-Трибунальський спеціалізується на вирощуванні салатів і редиски. Місцеві фермери забезпечують продовольчі мережі та оптові ринки ранньою овочевою продукцією не лише навесні, а й протягом усього сільськогосподарського сезону, від другої половини лютого до другої половини листопада.   

 
 

Салати для продовольчих мереж 

Марек Роберт з містечка Понятув у Центральній Польщі займається фермерським господарством разом із сім’єю з 2002 року. В останні роки вирощує лише ті культури, що мають короткий термін вегетації: салати й редиску. Виробництво організоване в плівкових тунелях та у відкритому ґрунті. Вирощену продукцію постачають до кількох продовольчих мереж. 

У господарстві Марека Роберта є скляна теплиця і шість окремих плівкових тунелів з можливістю обігріву, а також холодний зблокований мультитунель на 7 проходів від компанії Haygrove. Сукупна площа закритого ґрунту в господарстві становить приблизно 1 га. Крім того, редиску й салати тут вирощують у відкритому ґрунті на площі 2,5 га: у період можливих приморозків рослини накривають агроволокном, решту часу вони ростуть без накриття. 

Підготовка ґрунту 

З огляду на інтенсивність виробництва, кількаразове використання за сезон одних і тих самих посадкових площ, а також враховуючи обмеженість сівозміни двома культурами (салатом і редискою), пан Марек докладає зусиль для якісної підготовки ґрунту до вирощування і особливо дбає про його забезпеченість поживними речовинами. Восени як у відкритий ґрунт, так і в теплиці вносить добриво Physio Mescal G18 фірми Timac Agro і гній. Навесні врозкид вносить комплексне гранульоване добриво Eurofertil 33 N Pro того самого виробника, норму внесення визначають з урахуванням результатів аналізу ґрунту. 

Навесні ґрунт у тунелях після періоду зимового спокою обробляють міні-трактором Same Solaris. Крім того, безпосередньо перед садінням проходяться в тунелях ручним культиватором. 

У відкритому ґрунті поле перед початком садіння двічі боронують, щоб знищити сходи бур’янів. Далі проходяться агрегатом Herkules 28, після чого формують гряди висотою до 20 см і шириною 130 см за допомогою культиватора Howard Rotavator ST 400, комбінованого з грядоутворювачем. Цей культиватор забезпечує ідеально подрібнений ґрунт, готовий для садіння. 

У тунелях 

Розсаду салатів господарство самостійно не вирощує, а купує її в німецького виробника Grow Group Schwanteland. Щоб потрапити до польського фермера, рослини долають майже 600 км. Німецька фірма вирощує посадковий матеріал у кубиках із ґрунтового субстрату. Розсада міцна, має добре розвинену кореневу систему і в середньому чотири справжні листки.

 — Щоб мати можливість безперебійного продажу кінцевої продукції оптовим клієнтам, ми висаджуємо розсаду салатів партіями, конвеєрним способом, протягом усього сезону.  

Кожні 10 днів німецький виробник постачає в господарство приблизно 60 тис. розсадних рослин, зокрема 20 тис. штук салату посівного (салату-латуку), який ми висаджуємо в тунелях, 30 тис. штук салату типу Айсберг і 10 тис. штук салату типу Ромен для висаджування у відкритому ґрунті, — розповідає власник господарства Марек Роберт. 

Зазвичай висаджування розсади салату в тунелях з обігрівом починають 15 лютого, висаджують за схемою 20 . 20 см. У господарстві не практикують додаткового укриття рослин агроволокном у тунелях, оскільки вважають, що такий захід уповільнює прогрівання ґрунту. 

Місяцем пізніше, орієнтовно 10 березня, починають висаджувати салати в холодні тунелі. Навесні та восени висаджують салати листкові сортів Гізела (Gisela, «Рійк Цваан») і Спідвей (Speedway), натомість для літа обрали сорт Нісава (Nisava), стійкий до високих температур. 

Конструкція півгектарного тунелю Haygrove, не обладнаного підігрівом, має плівкове покриття, яке розсіює сонячне проміння і послаблює його негативний вплив на рослини, зокрема захищає від опіків. 

— Плівка цілком себе виправдовує для вирощування зеленого листкового салату, оскільки створює кращий температурний режим для рослин улітку. Однак вирощувати редиску в тунелі з такою плівкою неможливо, оскільки в умовах розсіяного світла редиска не формує коренеплід, а йде в листя. Також плівка не підходить для вирощування салату з червоним листям. Ми переконалися в цьому попереднього сезону, коли на пробу висадили два ряди рослин: їхні листки не набули червоного забарвлення, на момент збирання вони були зеленими, — ділиться досвідом господар. 

Рослини в усіх тунелях протягом тижня після висаджування зрошують зі спринклерів для того, щоб частина розсадного кубика, яка виступає з ґрунту, не пересихала. Потім до кінця вегетації рослини поливають водою або поживними розчинами через систему крапельного зрошення. Залежно від погоди полив проводять раз на два або три дні. 

У ґрунті 

Редиску для вирощування у відкритому ґрунті під агроволокном висівають наприкінці березня, кількома тижнями пізніше висаджують розсаду салатів. Коли минає загроза заморозків, агроволокно знімають. 

— Насіння редиски висіваємо на гряди пневматичною сівалкою у 18 рядків. Відстань між рослинами в ряду — 3 см. Для вирощування обрали гібрид Селеста F1 від «Енза Заден», який найкраще показав себе на наших ґрунтах, дає соковиті, щільні, вирівняні коренеплоди, — розповів Марек Роберт. У відкритому ґрунті висаджують салати типу Айсберг і Ромен на грядах за схемою 33 . 35 см. Із Айсбергів ставку зробили на новий сорт Айс Вейв (LS 15548) компанії Syngenta, який добре зарекомендував себе минулого сезону. Його головки компактні, завдяки чому їх зручно пакувати по 10 штук у картонну коробку. Покупцям цей салат подобається завдяки його насиченому зеленому кольору. 

Ранньою весною цикл вирощування листкового салату та редиски в теплицях і тунелях триває шість тижнів, натомість у пік сезону — 25 днів. Салат типу Айсберг із першої партії висаджування доростає до товарної кондиції протягом восьми тижнів, рослини наступних оборотів набирають товарну вагу шість-сім тижнів. На одному місці в полі салат висаджують тричі за сезон. У тунелях протягом сезону листковий салат вирощують у п’яти або шести оборотах. 

Захист рослин 

У відкритому ґрунті в разі потреби полив проводять за допомогою зрошувачів (спринклерів) компанії Dropplant. З огляду на незадовільні темпи вегетації салатів на фоні застосування гербіцидів фермер бореться з бур’янами механізовано, проводячи дві культивації ґрунту перед висаджуванням навесні. Протягом вегетації бур’яни знищують вручну. Для листкового салату в тунелях зазвичай вистачає одного прополювання, для салатів Айсберг і Ромен у полі — два. 

Оскільки рослини в господарстві мають короткий вегета ційний період, захист від шкідників і хвороб ускладнений. Хворобам намагаються запобігати. Навесні та влітку найбільшою проблемою є сіра пліснява та склеротиніоз, з якими борються препаратами Ровраль Аквафло 500 SC, Світч 62,5 WG. Восени шкоди завдає несправжня борошниста роса (пероноспороз), для боротьби з якою застосовують фунгіцид Скорпіон 325 SC.

Збирають салат у господарстві вручну в коробки, в яких його привозять у холодильне відділення. Салат типу Айсберг додатково вручну очищають від верхніх листків і пакують у поліетиленові пакети. Салат листковий спочатку миють, а потім пакують у відкриті плівкові пакети з перфорацією. 

Редиску в полі очищають від листя, а потім миють і пакують у господарстві. Залежно від вимог покупців коренеплоди затарюють у картонні ящики або пластикові пінетки. 

Марія Михно 

журнал “Плантатор”, травень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ