Овочі-Ягоди-Сад

Рання білоголова капуста в теплицях

Вирощування надранньої білоголової капусти дозволяє задіяти теплиці до початку основного сезону й отримати прибуток завдяки високим цінам на таку продукцію. 

  

У вирощуванні сортів і гібридів ранньої капусти важливими є терміни посіву і сприятливий мікроклімат у теплиці. Для отримання надранньої продукції насіння висівають у розсадних теплицях з обігрівом, починаючи з кінця листопада і до кінця грудня. Розсаду отримують наприкінці січня — на початку лютого. Через 45 діб після висаджування розсади головки ранньої капусти готові до збирання. 

Ґрунтосуміш 

 

Для вирощування розсади використовують професійні касети. Під розсаду потрібен водопроникний, добре аерований, легкий субстрат із великим запасом поживних речовин. Використовують або готові ґрунтосуміші (pH 6,5–7), або готують їх самостійно, використовуючи дернову землю та перегній у пропорції 1:1, для пухкості додають пісок або тирсу. Самостійно приготований субстрат перемішують і знезаражують. Потім вносять добрива. 

Розсада 

 

Сіяти насіння в касети можна вручну або спеціальними сівалками. Розсаду капусти можна вирощувати двома способами: з пікіруванням та без пікірування. Для розсади, яка буде пікіруватися, беруть касету на 160 або 280 чарунок, щоб рослини розміщувалися не менше, ніж за 2,5 см одна від одної. Через 28–30 діб проводять пікірування у торф’яні кубики за схемою розміщення рослин 10 . 10 см. На розсаду без пікірування насіння висівають одразу в касети за схемою розміщення рослин 10 . 10 см. 

Спосіб вирощування з пікіруванням подовжує термін вирощування розсади і розрахований на використання ручної праці, але він є більш пластичним. 

 

У перший тиждень після появи сходів підтримують температуру вдень 8–10 °С, уночі — 6–10 °С. Надалі в сонячний день тримають 14–16 °С, у похмурий — 12–14 °С, уночі — 6–10 °С. Температура ґрунту не повинна опускатися нижче 10–12 °С і підніматися вище 14 °С. Вологість ґрунту під час посіву має становити 75–85% НВ, після появи сходів — 60–65% НВ, відносна вологість повітря — на рівні 60–70%. Досвічування розсади застосовують на ранній капусті, щоб запобігти витягуванню рослин і скоротити терміни вирощування розсади. 

Підживлення і догляд 

 

Залежно від стану рослин проводять одне або два підживлення мінеральними добривами: перше — через 10–15 діб після висаджування розсади на постійне місце, друге — на початку формування головок. З органічних добрив використовують гноївку або пташиний послід, розбавляючи водою з розрахунку 1:10. Для першого підживлення використовують мінеральні добрива: аміачну селітру (10–12 г), суперфосфат (20–25 г), сульфат калію (10–15 г), які розчиняють у 10 літрах води. Для другого підживлення капусти білоголової беруть відповідно 15–20 г, 30–35 г, 15–20 г на 10 л води. 

 

Догляд за рослинами включає поливи (мірою підсихання ґрунту, головне — не допустити перезволоження), розпушування ґрунту в міжряддях, боротьбу зі шкідниками та хворобами. 

Середня врожайність головок становить 8–10 кг/м2 залежно від вибраного сорту чи гібрида. 

Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук 

Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук 

Подільський державний аграрно-технічний університет  

журнал “Плантатор”, травень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ