Тваринництво

Розумна ферма

Розумна ферма

На Вінниччині невелике сімейне фермерське господарство «Щербич» збудувало сучасну молочнотоварну ферму для великої рогатої худоби.

У Вінницькій області брати-фермери Іван і Василь Щербичі збудували сучасну молочнотоварну ферму з повним комплектом обладнання для комфортного утримання тварин і виробництва молока ґатунку екстра. З початку будівництва не минуло й року, а новозбудований корівник із доїльномолочним блоком уже відкрито для доїння й утримання корів.

Доїльна зала типу «паралель» марки Global 90i

Молочна ферма укомплектована обладнанням німецької компанії GEA: доїльним залом типу «паралель» марки Global 90i, системою охолодження молока із застосуванням попереднього охолодження в пластинчастому теплообміннику й подальшим охолодженням і зберіганням у танку серії ТСool 8000, обладнанням для комфорту й утримання тварин — гумовим покриттям у боксах для корів, автонапувалками з підігрівом води, вентиляційними шторами, автоматичними щітками для гігієни тварин тощо. Монтаж обладнання проводили спільно спеціалісти GEA Україна та фахівці дилера GEA, ПП «Грас-Ексім».

Наша кореспондентка побувала на фермі, яку збудували у ФГ «Щербич», і переконалася, що на досвіді цього господарства можуть повчитися інші фермери, які планують будувати молочний комплекс.

На фермі ФГ «Щербич» сьогодні утримують 340 голів ВРХ, з яких 140 — дійні корови. Сучасний корівник для безприв’язного утримання корів розраховано на 432 місця. Корови вільно переміщаються по приміщенню, відпочивають у боксах, мають достатній фронт для напування в місцях облаштування автоматичних поїлок, у будь-який момент можуть підійти до кормового столу. Словом, мають цілковиту свободу. Влітку завдяки конструкції даху приміщення тварини отримують комфортну прохолоду. Додатково встановлено вентилятори для забезпечення примусової вентиляції в літню спеку. З боків корівник устатковано вентиляційними шторами, які цілорічно забезпечують регульовану природно-витяжну вентиляцію корівника. Тент штор виготовлено з поліестеру з двобічним покриттям із поліхролвінілу, стійкий до УФ-випромінювання зі світлопроникністю понад 80%, що додатково забезпечує природне освітлення корівника. Підстилка на гумове покриття боксів — подрібнена солома в суміші з крейдою. Гумове покриття забезпечує комфорт під час відпочинку та профілактику захворювань кінцівок у тварин. Такий тип боксу легко прибирати й за потреби дезінфікувати.

Для водозабезпечення тварин у корівнику встановлено автоматичні напувалки. Їх особливість у тому, що вони мають підігрів, їх виготовлено з високоякісного, стійкого до УФ-випромінювання пластика з ізоляцією поліуретановою піною. Завдяки цьому взимку вода для напування тварин не замерзає, а влітку — прохолодна. Напувалку обладнано високопропускним латунним клапаном, що забезпечує безперебійне подання води, особливо це важливо в літній період. Вона має також великий зливний отвір для швидкого зливу води під час очищення.

Пункт керування доїльною залою Global 90i

Аби корови завжди могли почухати весь тулуб (голову, спину, грудину й боки), у приміщенні корівника встановлено автоматичні щітки CowCleaner Duo, які очищають тварин від бруду, стимулюють кровообіг, що забезпечує спокій, комфорт і збільшує надої. Щітки мають автоматичні датчики руху  старт/стоп, надійні редуктори та захист від перевантаження шляхом зміни напрямку обертів.

Годівля тварин відбувається на кормовому столі, корми роздає кормороздатчик. Основні види кормів — сіно, силос, сінаж, комбікорм.

Доїння здійснюється двічі на день. З корівника тварини переходять у накопичувач, а звідти — в доїльну залу. Доїльна зала марки Global 90i з індивідуальною індексацією для кожної тварини від компанії GEA надзвичайно зручна для операторів машинного доїння та корів. Зокрема, проходи доїльної зали паралельної конструкції дуже широкі, в них достатньо місця, щоб корови могли швидко й без дискомфорту зайти в доїльну залу, а прижимні решітки забезпечують індивідуальне позиціонування кожної тварини відповідно до їх екстер’єру. Зала розрахована на одночасне доїння 20 корів. 

Для проведення профілактичних ветеринарних маніпуляцій установлено селекційні ворота, що автоматично відділяють тварин у зону профілакторію. Дані усіх процесів обробляють і зберігають в електронному вигляді. Адже кожна корова, яка доїться у залі, має респондер, що допомагає ідентифікувати тварину. Завдяки цьому можна отримувати інформацію по кожній корові (час доїння, кількість літрів молока, швидкість молоковіддачі), своєчасно визначити загрозу виникнення маститів тощо. Це дозволяє мінімізувати людський чинник, отримувати молоко найвищої якості та зберегти здоров’я тварин.

Спеціалісти комплексу з допомогою програмного забезпечення DairyPlan C21 здійснюють керування, контроль й аналіз усіх ветеринарно-зоотехнічних заходів. До того ж мають змогу бачити, як працює обладнання під час промивання, доїння та контролювати роботу операторів машинного доїння. Крім стандартних запропонованих таблиць і графіків є змога генерувати звіти по різноманітних технологічних показниках.

Коли вмикають доїльний апарат, розпочинається автоматичний масаж сфінктерів дійок вимені. Після такої стимуляції корова легко віддає молоко й зменшується час на обробку вимені перед доїнням операторами.

З доїльної зали молоко без доступу повітря фільтрується й, пройшовши через пластинчастий теплообмінник, охолоджується з +32 до +14 °C, а потім по трубопроводах транспортується до танка-охолоджувача місткістю 8 тис. літрів, де досягає температури +4 °C. Така система охолодження значно заощаджує затрати електроенергії й дозволяє отримувати молоко ґатунку екстра.

Обладнання для доїння й охолодження молока промивається автоматично із застосуванням мийних засобів і регулюванням підігріву води. 

Говорять експерти

 Іван Щербич, голова ФГ «Щербич» 

— Працюємо разом із братом Василем Федоровичем (у нього ФГ «Щербич і К»), вирощуємо зернові, провадимо молочне тваринництво, свинарство. В обробітку ФГ «Щербич» має 1400 га сільгоспугідь, «Щербич і К» — 1000 га. Розпочинали фермерувати у 2006 році, тоді придбали занедбаний корівник і 5 голів корів. Сьогодні наше стадо збільшилося майже у 100 разів. Основна порода — чорно-ряба, яку поліпшуємо голштином. Раніше було прив’язне утримання, корови доїлися на молокопровід. Нова ферма, яку запустили три місяці тому, розрахована на 432 голови, тому до кінця нинішнього року збираємося наростити поголів’я. До речі, до нового виду утримання й доїльної зали тварини звикли за три дні.

Чому обрали саме компанію GEA? Крім того, що ця компанія пропонує якісне доїльне обладнання, вона гарантує бездоганне його обслуговування. А ще компанія GEA організувала фахове навчання для наших спеціалістів-технологів на найкращих підприємствах Німеччини.

Інвестиції у нову ферму нам почали швидко повертатися. Адже коли доїли на молокопровід і було прив’язне утримання, отримували в середньому 15–16 л молока на корову. Відтоді як запустили нову ферму, хоч і пройшло небагато часу, однак нам вдалося досягнути 21 л надоїв на корову. Відчутно зменшилася кількість маститів, поліпшилася якість молока, тепер виробляємо молоко класу екстра (молокозавод відразу підняв ціну на 10%).

Уважаю так: хто б що не казав, але вести молочне тваринництво в Україні сьогодні вигідно. Адже кожного дня маємо «свіжі» гроші (молокозавод розраховується справно), а найголовніше це — гній, тобто цінне добриво для наших полів. Щороку на поля вивозимо 5–7 тис. тонн гною, це приблизно 50 т/га. Аграріям потрібно не лише брати від землі, а й віддавати їй. Якщо щороку вносити на поля тільки «хімію», то дуже швидко земля-годувальниця перетвориться на пустелю. До речі, використовуючи органічні добрива, ми отримуємо непогані результати навіть у неврожайні роки. 

Володимир Антонюк, комерційний директор ПП «Грас-Ексім», офіційний дилер GEA у Вінницькій області 

— Зі світовим лідером із виробництва обладнан ня компанією GEA співпрацюємо з 2013 року. Сьогодні у Вінницькій області надаємо послуги в господарствах, які виробляють молоко, зокрема, обслуговуємо дев’ять доїльних залів GEA. Практикуємо індивідуальний підхід до кожного клієнта під час вибору типу корівника, доїльної зали, системи гноєвидалення й обладнання для утримання тварин. GEA пропонує широкий асортимент обладнання, тому легко підібрати саме те, що відповідатиме побажанням замовників. Першу в області «паралель» марки Global 90i встановлено у ФГ «Щербич». Доїльну залу запустили три місяці тому.

Сергій Романюк, старший сервісний інженер ПП «Грас-Ексім»

— Ми не лише постачаємо господарствам обладнання для доїння корів, охолодження молока й утримання тварин, а й здійснюємо повну сервісну підтримку, зокрема, постачаємо запасні частини, розхідні матеріали та засоби з догляду за тваринами тощо. Загалом наша компанія пропонує якісне технологічне обладнання, різноманітні типи й комплектацію доїльних зал, компетентні консультації і технічний супровід будівництва, реконструкції корівників, відпрацьована система гарантійного та постгарантійного сервісного обслуговування.

Інна Бірюкова

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ