Техніка

Міжрядний майстер

Міжрядний майстер

Компанія Lemken придбала виробника міжрядних культиваторів із власною системою інтелектуального розпізнавання бур’янів і культурних рослин, чим збільшила свої можливості щодо зменшення застосування гербіцидів.  

Переваги «розумної» камери 

Улітку минулого року компанія Lemken придбала голландську компанію Machinefabriek Steketee B.V., що спеціалізується на виробництві міжрядних культиваторів. Ці машини виконують механічну боротьбу з бур’янами, на що нині у Європі великий попит. Зменшення використання гербіцидів або повна відмова від них є сучасним трендом, попит на екологічну продукцію постійно зростає, і багато фермерів шукають альтернативні способи боротьби з бур’янами. До придбання розглядалися й інші, відоміші компанії, що виготовляють практично такі самі знаряддя. Проте безперечною перевагою Steketee є електроніка власної розробки — це комп’ютер, програмне забезпечення та камера. Важливо зазначити, що переважна більшість компаній (близько 80%), які застосовують системи розпізнавання рослин, застосовують камери виробництва Claas. Важливо зазначити, що камери Claas можуть виконувати тільки розпізнавання рядків, тобто рослини від ґрунту, а різниці між рослинами вони не «бачать». Компанія Steketee зробила свою камеру значно «розумнішою» — вона може розрізняти рослини, адаптується до конкретних умов поля, різних кольорів культури та відрізняти її від бур’янів. Таким чином, фермер отримує суттєву перевагу — він може заїхати в поле, поверхня якого практично на 100% закрита рослинністю, і культиватор вусе одно розрізнить рядки культурних рослин від бур’яну.

Друга перевага культиваторів Steketee полягає в можливості працювати на міжряддях 12,5 см. Тобто можна виконувати механічне видалення бур’янів навіть з пшениці й інших зернових культур. Це стало можливим завдяки високій чутливості та здатності розрізняти найменші відтінки різних кольорів. Для кожної культури є свої налаштування, які можна коригувати в ручному режимі, але потім, у процесі роботи, комп’ютер за допомогою адаптивного програмного комплексу ще краще підлаштовує чутливість сприйняття кольорів і покращує здатність розрізняти різні рослини. Система адаптується дуже швидко, можна переходити із салату до соняшнику, і практично через кілька десятків метрів агрегат працюватиме з максимальною точністю. Завдання оператора полягає в тому, щоб задати базовий колір культурної рослини (ця інформація є в інструкції з експлуатації), а також налаштувати швидкість реагування на зміни в розташуванні рослин у рядку. 

Розповідаючи про особливості підприємства, конструктор Machinefabriek Steketee сказав, що для їх заводу практично не існує неможливих завдань. До входження до складу Lemken Group концепція підприємства передбачала виготовлення агрегатів за індивідуальним замовленням, і тепер така можливість також є. Таким чином, компанія Lemken стала гнучкішою у виконанні забаганок фермерів (щонайменше у виготовленні міжрядних культиваторів). 

Перший досвід в Україні 

Цього року в Україну вже привезли два агрегати, і хоча вони зачепили тільки кінець сезону міжрядного обробітку, один із фермерів був повністю задоволений якістю роботи й погодився залишити машину в себе. Другий покупець не встиг повною мірою оцінити можливості й очікує наступного сезону. Тим часом культиватор випробували на посівах кукурудзи, де він також показав себе з найкращого боку. 

Зручним є те, що агрегат можна оснащувати самими різними робочими органами для будь-яких міжрядь. Наприклад, в одно му з агрегатів, що завезли в Україну (12-рядному), були встановлені плоскі лапи (по три штуки на міжряддя 70 см), які виконують тільки підрізання без розпушення. Другий агрегат (16-рядний) оснащувався 5-лаповими секціями на пружинній стійці, які крім підрізання ще й розпушували ґрунт. Таку конфігурацію обрали замовники, але взагалі варіантів робочих органів є кілька десятків. 

Досвід роботи агрегатів в Україні показав можливість їх експлуатації зі швидкістю 15 км/год. Тобто продуктивність таких машин досить висока й нічим не відрізняється від звичайних міжрядних культиваторів. 

Агрегат може працювати з використанням навігаційної системи, одночасно вносити добрив й обприскувати. На виставці Agritechnica планується показати машину, оснащену бункером для добрив Lemken. 

Як реалізовано підрулювання 

Для 12-рядних агрегатів, які працюють після 12-рядих сівалок, немає сенсу розділяти культиватор на секції з окремим керуванням. Якщо сівалка зміщувалася в певних місцях, усі рядки зміщувалися паралельно, але якщо говорити про широкозахватні агрегати, може бути і дві, і навіть три або чотири окремо регульованих секції. Питання тільки в ціні. Сама система підрулювання разом із гідравлікою, камерою та комп’ютером коштує 20 тис. євро. Якщо фермер готовий придбати 3-секційний культиватор на 24 рядки, це можна легко реалізувати. Однак і ціна питання (3 . 20 тис. євро плюс саме «залізо») буде відповідною. Для здешевлення можна встановити другу камеру (5000 євро), і в певних місцях перемикатися з однієї на другу. Це може бути актуальним на обсівах, бо умови на краю поля можуть дещо відрізнятися. 

Під’єднання до трактора досить просте. В кабіні встановлюється тільки комп’ютер, і за бажанням можна ще додати джойстик для ручного керування в певних умовах. Наприклад, рослини ще не зійшли, але за маркерами добре видно рядки. Або рослин надто мало, щоб система розпізнала їх як рядок. У таких ситуаціях джойстик за 300 євро розв’язує проблему й дає змогу коригувати агрегат. 

Як опції пропонується посекційне відімкнення агрегата. Ця система може працювати в автоматичному режимі. Із використанням карт-завдань, а також у ручному, коли оператор у потрібних місцях піднімає відповідні секції, щоб не знищувати культурні рослини. Це потрібно для роботи на пересівах або на краях поля, до того ж секції можна піднімати механічно або гідравлічно. «Механіка» зручніша для роботи на краях поля, де треба «вимкнути» частину рядків. Гідравліка зручніша в користуванні й може обходити пересіви та інші складні місця — оператор з кабіни трактора не виходить. 

Ще більше точності 

У Голландії на овочівницьких підприємствах дуже актуальною є 4-рядна машина, що не лише знищує бур’яни у міжряддях, а й у самих рядках, між культурними рослинами. Система реалізована таким чином: над кожним рядком установлено камеру, що розпізнає культурні рослини та бур’яни, і останні знищуються за допомогою спеціального ножа з пневматичним приводом. Також агрегат може удобрювати кожну рослину індивідуально. Відповідно, в міжрядді агрегат знищує бур’яни механічно за допомогою звичайних робочих органів. Робоча швидкість агрегата дещо нижча й становить 4–5 км/год. Однак, ураховуючи значно більшу точність і знищення бур’янів між культурними рослинами, це вже досить велика швидкість. І недалеко той час, коли подібні машини працюватимуть не лише з овочевими культурами, а з тією самою кукурудзою чи соняшником. 

Слід зазначити, що на культиваторах застосування технології розпізнавання бур’янів тільки розпочинається. В компанії Lemken уже розпочали активну роботу з упровадження технології в самохідні та причіпні обприскувачі. Це дасть можливість індивідуально знижувати небажані рослини, і таким чином суттєво зменшити стрес культурних рослин від дії гербіцидів. Така схема принесе подвійний економічний ефект — зменшаться витрати на засоби захисту рослин і збільшиться врожайність через відсутність стресів.  

Неможливого не існує  

Призначенням культиватора з активною системою підрулювання та комп’ютерним зором насамперед є обробка органічних посівів, де хімічні засоби боротьби з бур’янами взагалі не застосовують. У Європейських країнах діють законодавчі обмеження на гербіциди суцільної дії, що призводить до активного розвитку бур’янів. Відповідно, потреба в машинах, які знищують бур’яни механічним способом, є не тільки в господарствах, що вирощують органічну продукцію. В Україні фермери цікавляться такими агрегатами з інших причин. Вони хочуть заощадити на «хімії», спробувати механічну боротьбу з бур’яном і шляхом розпушування ґрунту покращити доступ вологи та повітря. Інші, хто застосовує міжрядні культиватори в технологічному ланцюгу, не хочуть навіть рахувати економію засобів захисту. Їм хочеться мати сучасніші та більш широкозахватні машини, які можуть підрулювати й менше вирізати культурних рослин. Саме це є метою придбання більш технологічних машин і саме завдяки їх точності передбачається отримати економічний ефект. 

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ