Агрономія

Розкрити потенціал рослини

Розкрити потенціал рослини

В умовах сьогодення позакореневі добрива є суттєвим інструментом для отримання високих урожаїв, а отже, і збільшення рентабельності.  

Основним трендом у сучасному сільському господарстві у світі є впровадження технологій, що забезпечують високопродуктивне, рентабельне й екологічне виробництво. Не є винятком і рослинництво в Україні, адже на практиці аграрії впроваджують інноваційні рішення й технології світових і вітчизняних виробників. Насіннєві компанії пропонують високопродуктивні гібриди й сорти культур, але їх потенціал урожайності можна розкрити повністю, тільки забезпечивши відповідні умови вирощування. Одним із необхідних, як і економічно обґрунтованих чинників для отримання вищих урожаїв, є збалансоване живлення рослин, що поєднує як основне внесення добрив, так і своєчасне позакореневе підживлення. 

Не секрет, що на ринку України спостерігається висока конкуренція серед компаній, що пропонують рідкі добрива для позакореневих підживлень. Найбільший попит на ринку мають препарати з мультифункціональною дією, що забезпечують рослини поживними макро-, мезо-, мікроелементами, а також допомагають протистояти несприятливим погодним умовам, хворобам, пом’якшують фітотоксичну дію хімічних обробок та й взагалі суттєво зменшують пестицидне навантаження, завдяки різноманітним біологічно активним речовинам: стимуляторам росту й розвитку, імуномодуляторам, антистресантам й іншим активним речовинам. 

Саме такий принцип реалізовано в мікродобривах IKAR® з унікальними інноваційними формуляціями, більшість з яких не мають аналогів на ринку України. Наприкінці серпня в рамках міжнародної конференції, організованої компанією «ІКАРАІ УКРАЇНА», представники господарств і компаній дистрибуторів відвідали виробничі потужності європейської компанії ІКАRAІ UAB, де поєднано дослідницькі лабораторії, діагностичні центри й сучасний завод, що виробляє ці унікальні продукти. 

Директор заводу Ремігіус Стрецкіс у вітальній промові, демонструючи виробничі потужності, розповів про історію розвитку та досягнення компанії, про будівництво й плани на подальший розвиток сучасного заводу. 

«Ще два з половиною роки тому, на цьому місці в економічній зоні міста Кедайняй (Литва) були чисті поля, а сьогодні ми радо вітаємо делегацію наших українських партнерів і клієнтів на нашому виробництві. 

Завдяки досвідченій команді нашої компанії, за останні 5 років ми стрімко розвиваємося. Наші продукти вже відомі й мають попит на ринках 20 країн, проте ми й далі активно розвиваємо нові ринки збуту по всьому світу. Як результат, уже маємо понад шість тисяч клієнтів і понад 20 млн гектарів посівів, які щороку обробляють добривами IKAR. Команда нашої компанії — це колектив однодумців, об’єднаних метою створення високопродуктивних, рентабельних й екологічних технологій рослинництва 21-го століття — ми створюємо наші продукти з розумінням фізіологічних особливостей і потреб сучасного ринку. 

Добрива IKAR® розробляють у співпраці з міжнародними дослідницькими лабораторіями, ми проводимо понад 500 випробувань нових формул щорічно, що дає змогу розширити наш асортимент продуктів. Ми постачаємо європейські продукти з реєстрацією REACH за регламентами ЄС. А сучасні технології виробництва добрив у Євросоюзі, як відомо, вимагають дотримання численних нормативів і стандартів. Тому команда співробітників компанії з величезною відповідальністю ставиться до всього виробничого процесу, починаючи від вибору якісної сировини й закінчуючи поставками продукції кінцевим споживачам. У процесі виробництва ми використовуємо тільки сировину найвищої якості, в основному європейських виробників, це дає змогу отримати високу концентрацію окремих елементів у добривах, а з іншого боку, мінімізувати ризик виникнення фітотоксичності в рослин. 

Ретельний контроль якості налагоджено на всіх етапах виробництва — від випробування нових формуляцій аж до забезпечення відповідності готових продуктів вимогам санітарних і екологічних норм, а сучасні виробничі лінії гарантують незмінно найкращу якість продукції. Це вже підтверджують споживачі з країн ЄС, так і про переваги препаратів ІКАR можуть розповісти вже й українські аграрії. 

Мікродобрива IKAR® належать до преміум-сегмента, адже мають чи не найбільшу концентрацію діючих речовин серед добрив на ринку, як і відмінну розчинність і сумісність використання з різними типами ЗЗР. Безумовно, що технологічні процеси, пов’язані з виробництвом, є як нашим know how, так і комерційною таємницею. Проте можу зазначити, що це є результатом багаторічних дослідів із різними компонентами, з реакціями в різних типах середовища як за різних температур, так і тиску. 

Відповідно, кожен із чотирьох реакторів технологічного процесу це також наша власна розробка, для реалізації якої ми використали окремі компоненти найкращих світових виробників обладнання. Ми пишаємося тим, що цей завод спроєктовано й реалізовано під наші технологічні вимоги, як і впроваджені енергоощадні технології, що дало змогу сертифікувати будівлю заводу як енергоощадний об’єкт класу А. Це дозволяє акумулювати й використовувати надлишкову теплову енергію від екзотермічних реакцій для інших технологічних процесів чи, наприклад, для обігріву приміщень, у свою чергу, це знижує витрати на виробництво й зменшує навантаження на навколишнє середовище. 

Сьогодні площа нашого виробництва разом із лабораторіями становить всього 1500 кв. метрів, адже ми не виробляємо продукцію на склад, а безперебійність роботи заводу протягом року забезпечується завдяки плануванню виробництва окремих препаратів відповідно до потреб різних ринків. Наприклад, строк від моменту отримання замовлення до доставки готової продукції в Україну становить не більш ніж 10 днів. Наші чотири реактори дозволяють нам виробляти 17 тис. літрів добрив за один цикл, а залежно від препарату у виробництві за зміну ми можемо проводити від 1 до 3 циклів. Однак, якщо говорити про майбутнє, то сьогодні ми реалізували тільки третину загального проєкту, а отже, нас чекає поетапне будівництво та введення в експлуатацію нових виробничих цехів й обладнання, як і збільшення виробничої потужності, що дасть змогу задовольнити попит на наші продукти, який зростає». 

Головною ж метою візиту української групи до Литви стала саме пленарна частина міжнародної конференції, яка в основному пройшла у форматі питання-відповіді на актуальні теми, пов’язані з особливістю позакореневого підживлення в різних країнах, також було презентовано практичний досвід застосування препаратів IKAR. Саму презентацію нових і вже відомих продуктів провів керівник департаменту агрохімічної підтримки та реклами компанії «ІКАРАІ УКРАЇНА» Ігор Бубнов. 

Добрива IKAR є інноваційними розробками з унікальними формуляціями, більшість з яких не мають аналогів на ринку України. Ретельний підбір складників і їх концентрацій у кожній із формуляцій IKAR® зумовлено отриманням максимально корисного комплексного ефекту для рослини, а саме в живленні, біостимуляції, зміцненні імунітету та стресостійкості. Багато добрив мають пролонговану дію, що дає рослинам потрібну кількість поживних елементів протягом одного-двох тижнів. У спеціалізованих добривах міститься низка біологічно активних компонентів: 

• органічні кислоти та L-амінокислоти, які покращують засвоєння мікроелементів через листкову поверхню та їх подальше переміщення рослиною, а також сприяють активізації біохімічних процесів і захисних функцій рослинного організму; 

• хітозан — природний аміносахарид. Сполуки хітозану поліпшують розвиток вторинної кореневої системи, забезпечують сильніше кущіння зернових культур, підвищують стійкість до стресових чинників (заморозки, посуха, надмірна волога). Активує у рослинах механізм вироблення власного імунітету, завдяки чому вони здатні протистояти більшості грибних і бактеріальних інфекцій; 

• кремній, що сприяє розвитку кореневої системи, активізує азотний і фосфорний обміни. Накопичуючись у рослинах, кремній утворює захисний шар в епідермісі, провідних тканинах, зернових оболонках, що суттєво знижує ступінь ураження хворобами. Надає стеблам стійкості до полягання. Рослини з меншим стресом витримують посуху, спеку, надмірне ультрафіолетове випромінювання; 

• альгінати — натуральні ад’юванти, що надають розчинам для обприскування гелевих властивостей, покращують поверхневий натяг крапель і їх прилипання. Альгінати утворюють на поверхні листка захисну водопроникну плівку, яка дає змогу рослинам уникнути стресу й гармонізує надходження поживних речовин у листок; 

• природні фітогормони (цитокініни, ауксини, гібереліни) — регулятори росту рослин, відповідальні за ріст і поділ клітин, диференціацію та розвиток тканин по вегетативному чи генеративному типу, затримку процесів старіння. 

Компанія постачає продукти гарантованої якості з реєстрацією за регламентами Європейського Союзу, більшість препаратів додатково отримала підтвердження про відповідність заявлених концентрацій окремих активних елементів, що входять до формуляцій, за результатами аналізів від численних лабораторій. Весь асортимент продуктів має просту класифікацію, що дає змогу обрати саме необхідний препарат для внесення з шести класів залежно від поставлених цілей: 

• серія INTENSE — рідкі добрива комплексної дії для інтенсивного росту; 

• серія CORRECT — коректори мінерального живлення; 

• серія ADD VALUE — комплексні продукти з біостимуляційною дією; 

• серія PHYSIO — біостимулятори й антистресанти; 

• серія ASSIST — поліпшувачі фізичних властивостей бакових сумішей; 

• серія ORGANIC — органічні добрива. 

Коментар

Ігор Бубнов, керівник департаменту агрохімічної підтримки та реклами компанії «ІКАРАІ УКРАЇНА»

— Для нас дуже важливий зворотний зв’язок із партнерами, адже він допомагає оперативно реагувати на потреби ринку, підвищуючи актуальність і конкурентоздатність наших продуктів і пропозицій. Особливу увагу команда IKAR® приділяє роботі з мережею дистрибуторів, яких навчає та супроводжує під час сезону. Ми докладаємо всіх зусиль, аби забезпечити тривалу плідну співпрацю з господарствами. Враховуючи індивідуальність кожного клієнта, компанія «ІКАРАІ УКРАЇНА» пропонує комплексний агрохімічний сервіс: розширений аналіз ґрунту на вміст мікроелементів, листкову функціональну діагностику для визначення потреби в елементах живлення під час всієї вегетації. За потреби наші фахівці допомагають клієнтам розробляти й коригувати програми живлення в конкретних випадках і умовах. Крім того, спільно з партнерами ми можемо проводити діагностику, оцінювання та моніторинг посівів за допомогою сучасних безпілотних технологій і систем мультиспектрального аналізу для господарств, що впроваджують системи точного землеробства. Співпрацюючи з нами, наші клієнти отримують повний супровід і продукти гарантованої якості, які допоможуть отримати не просто високий рівень урожайності, а й рентабельності.

Олег Парадовський

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ