Овочі-Ягоди-Сад

Практики зазначають, що ідеального варіанта розміщення розсади в теплиці не існує

Розміщення розсади в теплиці

Розміщення розсади в теплиці
Варіант розміщення трубок для обігріву на ґрунті

Практики зазначають, що ідеального варіанта розміщення розсади в теплиці не існує: вибір має залежати від культури, термінів вирощування розсади, субстрату, розміру чарунок, регіону розміщення й типу теплиць. 

Розміщення на ґрунті 

Більшість фермерів в Україні вирощують розсаду овочевих (і не тільки) культур власними силами у плівкових теплицях з підігрівом та без. Організація цього процесу, зокрема й розміщення рослин, впливає на кінцевий результат. Не менш важливо й те, що фермеру та його помічникам має бути зручно під час роботи, адже задоволена команда завжди досягає більшого. 

Звісно, найпростіший варіант — розмістити касети з розсадою прямо на ґрунті. Однак зручніше працювати (перевіряти стан рослин, вибраковувати хворі екземпляри, слідкувати за розвитком), коли касети розміщені на стелажі. Крім того, коренева система рослин у процесі розвитку почне шукати виходи за межі касети. У разі розміщення касет безпосередньо на ґрунті теплиці можливе проростання коріння в ґрунт. Тоді під час переміщення касет або виймання рослин коренева система буде травмуватися, що вкрай небажано. Щоб уникнути цього, використовують додаткові матеріали, які укладають на ґрунт: плівку, агроволокно або агротканину. Також можна запобігти вростанню коріння в ґрунт, час від часу піднімаючи касети або рухаючи їх. Аналогічну процедуру доцільно проводити хоча б раз за розміщення касет на агротканині або дерев’яних піддонах. 

У професійних спільнотах фермери розповідають про випадки, коли касети з рослинами для підготовки висаджування в поле неможливо було відірвати від бетонного майданчика: настільки міцно приросло коріння до бетону. Для деяких культур, наприклад пекінської капусти, травмування корінців є критичним, внаслідок чого погіршується приживлення, тож на це слід зважати. 

Те, наскільки активно коренева система рослин буде намагатися залишити межі субстрату, значною мірою залежить від його якості. Якщо субстрат підібраний добре, рослинам вистачає поживних елементів, то шукати їх «на стороні» вони не стануть. Отже, потрібен якісний субстрат, що відповідає вимогам культури, і збалансоване живлення. В умовах нерівномірного поливу й нестачі елементів коренева система буде активно шукати вологу й поживу в ґрунті під касетами. Важливо не проґавити проблему, інакше розсада може стати непридатною до висаджування. Важливу роль також відіграє розмір чарунок (обсяг субстрату) і тривалість вирощування. 

Підігрів для розсади за типом теплої підлоги

Якщо для накриття ґрунту в теплиці використовують плівку, то вона обов’язково має бути з перфорацією, щоб забезпечувати дренаж. 

Щодо агроволокна, то для розміщення розсади ґрунт у теплиці накривають чорним мульчувальним нетканим матеріалом зі щільністю 50 г/м2 і вище. Агроволокно пропускає воду, тобто зайва волога з касет має змогу безперешкодно відводитися в ґрунт, тож немає потреби організовувати додатковий стік. За спостереженнями деяких практиків, у спекотну погоду (навесні в сонячні дні температура в теплиці може стрімко зростати) на агроволокні розсада пересихає швидше, ніж якщо вона розміщена на плівці. 

Дещо рідше для розміщення розсади використовують агротканину. Вона має більшу щільність порівняно з агроволокном, тож проростання коріння крізь неї практично неможливе. Плюс у тому, що підіймати й рухати касети в процесі вирощування не потрібно. Однак у разі перетримання розсади або збоїв у технології вирощування коріння рослин може сплітатися під касетою, утворюючи щільну подушку. Агротканину можна використовувати протягом багатьох сезонів, також на ній зручно розміщувати розсаду просто неба для загартування. 

Піддони, щебінь, пісок і солома 

Для розміщення розсади в теплиці фермери часто використовують піддони, на які ставлять касети з рослинами. Однак тут є свої нюанси. Якщо піддони суцільні, в них може застоюватися вода, яка не засвоїлася рослинами під час поливу. Якщо це не суцільні дерев’яні піддони, то може бути помітною різниця у висиханні тих чарунок, які потрапляють на дошку, й тих, які розміщені в проміжку між ними. 

За кордоном для розміщення касет із розсадою популярна технологія укладання на ґрунт дрібної фракції щебеню. Також для цього можна використовувати пісок. Деякі виробники зазначають, що коли касети розміщують на піску, то коренева система розсадних рослин формується потужнішою. Для цього ґрунт у теплиці мульчують піском, а зверху на ньому розставляють касети. Важливо, щоб поверхня була вирівняною, а пісок не містив шкідливих домішок. Фільтрацію вологи цей матеріал забезпечує на відмінно. Однак не слід забувати, що проблема проростання коріння так само актуальна за розміщення на піску, як і за розміщення на ґрунті. 

Розсада на стелажі з дерев’яних піддонів

Щодо небажаних матеріалів для розміщення касет, то до них належить солома. Вона може містити рештки гербіцидів, що не встигли розкластися й нейтралізуватися. Наслідки контакту з розсадою в такому разі можуть бути критичними: післядія гербіцидів може викликати відставання в рості й загибель рослин. Ще одна небезпека ймовірна, коли солома через надлишок вологи, насичений азотом (дренаж із касет), починає розігріватися. Якщо процес виходить з-під контролю, можлива загибель рослин через контакт із субстратом із надто високою температурою. 

Ще один варіант — виготовлення стелажів з поверхнею із сітки-рабиці. Її плюси: відсутність потреби в облаштуванні дренажу, добра вентиляція нижньої частини касет із розсадою, що сприяє доброму розвитку кореневої системи рослин та убезпечує її від хвороб. Коли касети розміщують на стелажах, корінці на виході з дренажного отвору підсихають. Це спонукає рослину розвивати кореневу систему в самій чарунці, тобто освоювати наявний обсяг субстрату. 

Підігрів для касет 

Розсадні теплиці часто обладнують аварійним підігрівом. Для вирощування розсади теплолюбних культур використовують постійний підігрів, особливо за висіву насіння в ранні терміни. Окрім традиційних способів нагріву приміщення за допомогою конвекторів, вугілля і дров використовують також обігрів теплиць інфрачервоною плівкою Heat Plus. 

Касетна розсада перцю, вирощена на піддонах, готова до висаджування

Плівка компактна, має невелику товщину. Вона легко укладається на будь-яку основу, підключається до електрики. Інфрачервоне випромінювання обігріває аналогічно сонячному світлу, є безпечним для людини. Принцип роботи інфрачервоної плівки для теплиць ґрунтується на тому, що електрична енергія перетворюється на теплове інфрачервоне випромінювання. Передусім відбувається обігрів ґрунту, а вже потім нагрівається повітря. Ґрунт має постійну температуру 16–25 °С залежно від заданих параметрів. Можна запрограмувати ту температуру, яка потрібна для конкретної рослини, встановивши терморегулятор. 

Окрім застосування готових рішень, є й інші варіанти. Талановиті українські фермери власноруч вміють виготовляти теплі килимки й системи типу теплої підлоги для розсади. Їх зазвичай монтують із так званих сліпих трубок для води (наприклад Т-таре), під’єднуючи систему до електрокотла, на якому виставляють бажану температуру нагріву води. Також для обігріву молодих рослин використовують трубки для теплої підлоги, які розміщують під стелажами або піддонами.  

Юлія Коротич

журнал “Плантатор”, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ