Елеватор

Зберігання зерна за цьогорічних екстремальних умов вимагає ефективного та безпечного захисту від хлібних шкідників

Рік гарантованого захисту зерна

Рік гарантованого захисту зерна
Форсунка обробляє в голові норії

Зберігання зерна за цьогорічних екстремальних умов вимагає ефективного та безпечного захисту від хлібних шкідників.  

Українські фермери сьогодні масово закуповують тимчасові сховища для зерна, зачищають старі ферми та склади, готуючись до надзвичайно складного сезону зберігання врожаю 2022 року. І це з тим, що на елеваторах і досі лежать мільйони тонн зерна тогорічного врожаю. 

Зерно — продукція досить делікатна, бо жива і використовується для продовольчих потреб. Рано чи пізно врожай у сховищі починають атакувати різноманітні хлібні шкідники, особливо, якщо йдеться про нашвидкуруч пристосовані приміщення, яких багато цього року. 

Пошкодження зерна шкідливими комахами може спричинити втрати на початку 5–10% врожаю, а згодом — практично всієї закладеної на зберігання партії. За п’ять місяців такий небезпечний шкідник, як амбарний довгоносик може збільшити свою чисельність у 100 (!) разів. За цей час він може пошкодити до 25% зерна у сховищі. 

Тому в жодному разі не можна обійтися без ефективної технології захисту зерна від хлібних шкідників. 

Але ж це не просто товар, а продовольство, яке ретельно перевіряють перед продажем. Зерно не можна обробити інсектицидом абияк — треба правильно підібрати і сам препарат, і технологію його застосування. Тобто потрібно чітко знати, що і як можна робити, а що — не можна. 

На ринку України давно вже працюють відповідні ефективні рішення. Для прикладу можна навести технологію французької компанії Sojam, що спеціалізується саме на захисті зерна під час зберігання. Технологію успішно застосовують у Франції вже понад 60 років, тому її можна рекомендувати як гарантований спосіб захисту зерна від хлібних шкідників. 

Розпилювач Тенор 90 S у роботі

Ця технологія захисту зерна ґрунтується на небулізації (холодному розпиленні) зерна з унесенням препарату Пірігрен 50, до складу якого входить піриміфос-метил. Французи підійшли до справи максимально відповідально і зосередилися на кількох важливих аспектах. 

По-перше, інсектицид вносять так, щоб у жодному разі не завдати шкоди людині й не погіршити товарні якості зерна. Відповідно до нормативних вимог гранично допустима концентрація піриміфос-метилу в зерні — 5 мг/кг. За максимального дозування 8 л/100 т — ця концентрація становить 4 мг/кг, тобто навіть у момент обробки гранична концентрація не перевищує нормативні вимоги. 

Цікаво, що за внесення 8 л Пірігрен 50 на 100 т зерна технологія небулізації дає змогу сформувати 2 трлн (!) дрібних крапель інсектициду, усередненим розміром по 10 мкм (від 6 до 20 мкм).  

Кожне зернятко пшениці обробляється від 500 до 1000 таких мікрокрапель, а кукурудзи — від 3000 до 6000 крапель. Завдяки цьому ефективність захисту зерна від шкідників, як порівняти з обробкою зерна великими краплями, зростає в десятки разів. 

Зазначимо, що піриміфос-метил не впливає на процес переробки ячменю на солод, уміст препарату в кінцевому продукті — 0%. Тестування кінцевого продукту виявило, що в пиво з обробленої сировини та контрольних порцій нічим не відрізняється. 

І, звісно, цей препарат не впливає на якість борошна та хлібобулочних виробів. За допомогою альвеограми та оцінювання випічки виявили, що показники після обробки за цією технологією не відрізняються від показників необроблених продуктів. 

Зазначимо, що препарати на основі піриміфос-метилу можна застосовувати тільки на ранніх зернових культурах і кукурудзі. Натомість на олійних і бобових їх використовувати заборонено. 

По-друге, технологія небулізації дозволяє обробляти зерно в процесі перевантаження, а отже, на його обробку не витрачається жодна зайва секунда часу. І, звісно ж, нічого не потрібно додатково «перелопачувати». Це особливо важливо за сучасних екстремальних умов логістики зерна, коли затримка навіть у кілька годин може істотно вплинути на фінансові показники компанії. 

Важливо наголосити, що після обробки зерна піриміфос-метилом шляхом небулізації не потрібно додаткового періоду експозиції та дегазації — зерно можна відразу ж використовувати. На особливу увагу заслуговують характеристики самого препарату, адже інсектицид для захисту від хлібних шкідників має бути водночас дієвим і безпечним для людини. Піриміфос-метил уражує шкідливих комах трьома способами: через шкіру, органи дихання та органи живлення комах. Діюча речовина однаково добре знищує як дорослі особини комах, так і личинки — вже через 72 год після внесення можна бути певними, що їх ліквідовано. 

Дія якісного інсектициду проти хлібних шкідників має тривати до 12 місяців і зберігатися навіть після переміщення партії зерна та ймовірного повторного зараження. 

Технологія Sojam дає змогу ефективно обробляти зерно за температури до –7 градусів за Цельсієм, тоді як більшість інших технологій не можна застосовувати за мінусових температур. Вносити інсектицид французька компанія рекомендує за допомоги спеціального обладнання серії Tenor (продуктивність до 150 т/год) та Major G (до 1125 т/год). 

Компанія Sojam надає послуги під ключ, доставляє препарат і обладнання відповідно до технічних характеристик об’єкта замовника.  

Небулізація  

Маса зерна під час пересипання вкривається надмалими частинками інсектициду розміром до 20 мкм. Зерно не зволожується, натомість до нього акуратно прикріплюються частинки діючої речовини. Сама небулізація здійснюється завдяки одночасній подачі стисненого повітря й інсектициду в корпус спеціальної форсунки. Таким чином, препарат розпилюється на мікрочастинки відповідно до заданих параметрів: тиску повітря й швидкості подачі. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ