Агромаркет

Реєстрація податкових накладних повернулася. Що має знати бізнес про законодавчі новації

З низького старту

З низького старту

Реєстрація податкових накладних повернулася. Що має знати бізнес про законодавчі новації

Військова агресія рф позбавила українців можливості реєструвати податкові накладні. Утім, життя триває, й податковий орган працює над відновленням роботи електронних сервісів. І от — ми наблизились до щасливого моменту, коли вимоги до реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повертаються. Разом із камеральними й документальними податковими перевірками.

В ухваленому в травні 2022 року Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» №2260-ІХ (далі — Закон №2260), зокрема, йдеться про:

  • відновлення податкових обов’язків платників податків, у яких є можливість їх виконувати, в частині:
  • дотримання термінів реєстрації податкових накладних і розрахунків корегування у Єдиному реєстрі податкових накладних,
  • подання податкової звітності,
  • сплати податків;
  • відновлення камеральних і документальних перевірок податкової звітності;
  • відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

То що з податковими накладними

1. Згідно з новою редакцією п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (ПКУ), тимчасово (за лютневий, березневий, квітневий і травневий податкові періоди 2022 року) за операціями з придбання товарів/послуг, за якими у ЄРПН не зареєстровано ПН/РК, платники ПДВ:

  • включають до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у них первинних (розрахункових) документів;
  • отримувачі послуг, наданих нерезидентами на митній території України, у разі нарахування таким отримувачем послуг ПДВ у складі податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації за відповідний звітний (податковий) період, мають право на віднесення таких сум податку до податкового кредиту відповідного звітного (податкового) періоду на підставі наявних у них первинних документів.

Тобто строк визнання ПК за первинними документами без зареєстрованих ПН/РК тепер обмежено періодом лютий-травень 2022 року. А от якщо постачальник не реєструватиме ПН у червні, такої можливості вже не буде — доведеться формувати ПК за фактом реєстрації ПН (у місяці такої реєстрації). Звісно, з урахуванням строку давності для старих ПН за ст. 196 ПКУ.

2. Згідно з новою редакцією пп. 69.1 підрозділу 10 ПКУ, протягом війни — у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно зареєструвати ПН у ЄРПН — платників податків звільнено від штрафів, але вони обов’язково мають виконати свої податкові обов’язки протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Якщо у платника немає можливості своєчасно зареєструвати ПН своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, звільнення від відповідальності на період до припинення війни надається в межах діяльності через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи.

Щоправда, жодним законом не виписано чіткі критерії підтвердження платником цієї легендарної «відсутності можливості виконати свій податковий обов’язок». Якими документами та яким чином він має підтвердити таку відсутність — абсолютно незрозуміло. Мабуть, буде предметом податкових спорів у майбутньому. Консультанти радять узяти для цього сертифікат від ТПП про війну як форс-мажор, а також збирати всі можливі докази, включно з довідками про відсутність електропостачання, документами про евакуацію, доказами того, що ЄРПН у певні дні не працював (або затримував реєстрацію надісланих ПН/РК).

3. Згідно з новим пп. 69.11 ПКУ, платники ПДВ зобов’язані забезпечити реєстрацію ПН/РК у строки, встановлені пп. 69.1.

 Отже, для тих, хто має можливість виконати свій податковий обов’язок, передбачено загальновстановлені строки реєстрації ПН. Ті, хто не має такої можливості, — зобов’язані зробити це протягом шести місяців після закінчення/скасування воєнного стану.

4. Податковий кредит, що був відображений у деклараціях на підставі первинних (розрахункових) документів, потрібно відстежувати й корегувати (подавати уточнювальні розрахунки). Треба враховувати, як фактично постачальники реєструватимуть у ЄРПН податкові накладні, за якими сформовано податковий кредит. Наприклад, якщо ви у квітні скористалися правом на ПК на підставі, накладної/акта або банківської виписки (що відбито в податковій декларації за квітень), а у червні постачальник нарешті зареєстрував відповідну ПН, слід виконати уточнення. Але конкретного алгоритму, як провести уточнення в декларації з ПДВ в цьому випадку, наразі від них не оприлюднено.

Бюджетне відшкодування ПДВ

Згідно з новим пп. 69.11 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, у звітних податкових періодах із лютого по липень 2022 року застосовуватимуть п. 200.10–200.12 ПКУ з урахуванням строків для проведення камеральних, документальних податкових перевірок, передбачених пп. 69.2 цього пункту.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватимуть у хронологічному порядку, відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Разом із тим, згідно з пп. 69.29 ПКУ, суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту під час операцій із придбання товарів, які надалі були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили в період дії воєнного стану, не додаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування й зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення!

Камеральні перевірки декларацій із ПДВ проводитимуть так:

  • за лютий, березень, квітень, травень 2022 року — розпочинаються наступного дня після 20 липня 2022 року та завершуються не пізніше як 20 вересня 2022 року;
  • за червень, липень 2022 року — розпочинаються наступного дня після 20 серпня 2022 року та завершуються не пізніше як 20 жовтня 2022 року.

Подані уточнювальні розрахунки до декларацій із ПДВ за звітні податкові періоди до лютого 2022 року перевірятимуть у строк, визначений цим пунктом для звітного періоду, на який припадає день подання такого уточнювального розрахунку.

Тим, хто раптом надумає уточнювати податкові декларації з ПДВ за попередні місяці (до лютого 2022-го), слід ознайомитися з тимчасовою спеціальною нормою ПКУ. Згідно з нею, до припинення або скасування воєнного стану не матимуть права на подання уточнювальних розрахунків до податкових декларацій за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року з показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

Що ж до реєстрації ПН та РК з 24 лютого до дня набуття чинності Законом №2260, то за цей період платників ПДВ не притягуватимуть до відповідальності, якщо вони зареєструють податкові накладні та розрахунки корегування у ЄРПН до 15 липня 2022 року, подадуть звітність до 20 липня 2022 року і сплатять податки та збори у строк не пізніше як 31 липня 2022 року.

Платники податків, зокрема щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період із 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів із першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості.

Тож бажаю кожному натхнення й заповзятості в боротьбі за податковий кредит!

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ