Техніка

Підготовка ґрунту, боротьба з бур’янами і розподілення рослинних решток є обов’язковими для сучасних лапових культиваторів

Культивація у складних умовах

Культивація у складних умовах

Підготовка ґрунту, боротьба з бур’янами і розподілення рослинних решток є обов’язковими для сучасних лапових культиваторів.  

Передпосівний обробіток ґрунту лаповими культиваторами забезпечує високу продуктивність за мінімальних витрат. Проте слід ураховувати технологічні особливості цих знарядь, щоб досягати бажаного ефекту й не втрачати у якості. Саме такі риси притаманні агрегату KÖCKERLING Allrounder-profiline. 

Як розповів Леонід Панасюк, продукт менеджер KÖCKERLING ТОВ «ДОЙЧЕАГРОТЕХ», виробник пропонує модифікації завширшки 6; 7,5; 9; 12 м і флагман серії Allrounder-profiline 14,5 м, який компактно складається в транспортне положення завширшки 3 м і заввишки 4 м. Агрегат має високу конструкцію рами з просвітом 60 см, щоб можна було працювати з великою кількістю рослинних решток. Культиватор не є класичною бороною з пружинними зубами, а швидше універсальною машиною, якою можна швидко та ефективно проводити різні роботи: механічну боротьбу з бур’янами, передпосівний обробіток ґрунту після плуга або культиватора, розпушування ґрунту для аерації після сильних дощів, а також закладання мінеральних добрив системою BOXER. 

BOXER — це подвійний бункер об’ємом до 4000 л з двома окремими дозаторами котушкового типу, що може вносити як один, так і два різні типи добрив (наприклад, фосфорне й азотне) за потреби на різну глибину з точним дотриманням заданої норми й адаптований до роботи за системою точного землеробства з аплікаційними картами завдань. Культиватор Allrounder-profiline добре пристає для другої обробки по стерні, щоб боротися з бур’янами, а також для рівномірного розподілення рослинних решток. Тобто він може замінити роботу неселективного гербіциду, що зменшує хімічне навантаження на ґрунт і дозволяє уникнути утворення резистентності. 

Щоб культиватор було зручно експлуатувати з тракторами зі здвоєними колесами, агрегат оснащено телескопічним дишлем. Таким чином, його маневровість не погіршується, і оператору зручно працювати навіть на полях зі складними контурами. Для забезпечення точної глибини обробітку тут застосовано масивні передні опорні колеса. Навіть за великих навантажень робочі органи рухатимуться на встановленому рівні. 

У серійній комплектації культиватор Аllrounder оснащено стійками Геркулес 70 . 12 мм. Ці стабільні пружинні стійки забезпечують оптимальне кришення ґрунту й надають культиватору легкий хід за мінімальної витрати пального. На вибір пропонують стійки з двостороннім долотом 290 . 60 . 10 мм, стрілчастими лапами із шириною захвату 200 мм та броньованими стрілчастими лапами завширшки 220 мм, наробіток  яких може досягати 10 тис. гектарів без заміни. 

Транспортне шасі має центральне розташування, що зменшує потрібний розмір для розворотної смуги. Таким чином, навіть невеликі ділянки можуть бути ефективно оброблені без шкоди, наприклад, переущільнень по краях поля. Під час роботи шасі повністю підіймається. 

Подвійний STS-коток, розташований позаду основних робочих органів, надає машині значної стійкості. Крім того, DSTS-коток забезпечує стабільність руху навіть на кам’янистих ґрунтах. Кільця котка розташовані так, щоб під час роботи вони могли самоочищатися від налиплого ґрунту. 

Як опції виробник пропонує встановити передню вирівнювальну планку Levelboard з гідравлічним керуванням. Вона дозволяє досягти оптимального вирівнювання ґрунтового горизонту, особливо за роботи по оранці. На важких ґрунтах планка розбиває великі грудки до того, як стійки розпочинають свою роботу. 

Також опційно пропонується третій фінішний планчастий коток, діаметр якого становить 350 мм. Рекомендується застосовувати для підготовки посівних площ під такі вимогливі культури, як цукровий буряк, що потребують ідеально горизонтальну поверхню без грудок. 

Позаду котка встановлено штригельну борону із зубами 13 мм завтовшки. Штригелі оптимально розподіляють солому й вирівнюють ґрунтовий горизонт. 

В Україні культиватори Allrounder-profiline працюють уже не перший рік. Аграрії задоволені їх роботою в самих різних умовах, що підтверджує доречність вибору цих агрегатів.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ  

Олена Гасюк головний агроном СТОВ «Ратнівський Аграрій»  

— У нашому господарстві нині працюють два культиватори Allrounder-profiline. Перший придбали чотири роки тому, попрацювали ним, отримали хороші результати й два роки тому придбали ще один. Переважну більшість земель підприємства обробляємо плугами, тому є значна потреба у вирівнюванні полів перед сівбою. На кожен культиватор сезонне навантаження становить близько 4000 га. Працюємо ними як навесні, так і перед сівбою озимих культур. 

Загалом підприємство обробляє 10 тис. гектарів, на яких вирощують шість основних культур: озимі ріпак, пшеницю і ячмінь, а також сою, кукурудзу і соняшник. 

Культиватор демонструє хорошу якість роботи навіть за несприятливих умов. Наприклад, коли інші культиватори забиваються, цей може працювати, що дозволяє вчасно підготувати ґрунт і почати сівбу в оптимальні терміни. 

Зношення робочих органів залежить від ґрунтових умов — чим сухіша земля, тим інтенсивніше зношення. Щодо підшипників, то у старшому культиваторі довелося зробити кілька замін. Але це не дивно — навантаження на агрегат чимале, і зношення у будь-якому разі буде. Звісно, що багато залежить і від механізаторів — якщо вони за технікою доглядають, вона працює без нарікань тривалий час. 

Витрати пального — близько 5–6 л/га з тракторами John Deere 8-ї серії. З трактором Claas Xerion потужністю 500 к. с. культиватор працював через адаптер, і тут витрати були дещо більшими — 6–7 л/га. 

Роман Цизь, головний агроном ТОВ «П’ятидні» 

— З культиваторами KÖCKERLING Аllrounder ми розпочали працювати ще 2016 року. На сьогодні в нашому господарстві працюють чотири одиниці Аllrounder 750P і один Аllrounder 600P. В основному ці агрегати застосовуємо для передпосівного обробітку ґрунту під кукурудзу, озиму пшеницю та частково під соняшник. 

Переважна більшість полів характеризується горбистим рельєфом, тому постійно боремось із водною ерозією ґрунту. Стерню кукурудзи восени оремо й лишаємо на зиму. Для закриття вологи у весняний період пробували застосовувати зубові й дискові борони, дисколапові агрегати, але все це не давало бажаного результату. З цим завданням найкраще зміг впоратись культиватор KÖCKERLING Аllrounder. Агрегат налаштовуємо на малу глибину до 5 см. Обов’язково застосовуємо вирівнювач Levelboard, який розбиває грудки після оранки. Лапи культиватора розміщено в чотири ряди, S-подібні вібраційні стійки забезпечують дрібногрудкувату структуру ґрунту, що необхідно для подальшої сівби. Таким чином, виконуємо кілька операцій за один прохід: закриваємо вологу, вирівнюємо площу, формуємо посівне ложе, створюємо дрібногрудкувату структуру ґрунту і виконуємо зворотне ущільнення. Також позитивним є можливість виходити в поле максимально рано, бо культиватор не забивається вологим ґрунтом через великий кліренс і коток STS з ефектом самоочищення. Сезонне навантаження на агрегати Аllrounder у нашому підприємстві становить близько 12 тис. гектарів. 

Василь Ференц, головний агроном СГТОВ «Лище» 

— Наше підприємство обробляє близько 2000 га у Луцькому районі. Через нерівний рельєф у низинах незрідка є надлишок вологи. Навесні у таких місцях досить важко виконувати передпосівну підготовку: ґрунт налипає на робочі органи й особливо на котки. Це змушувало нас виходити в поле на 3–4 дні пізніше, відповідно, сівба була із затримкою. Аби покращити ситуацію, було вирішено знайти таке знаряддя, яке могло б працювати навіть в умовах перезволоженого ґрунту. Таким знаряддям став культиватор KÖCKERLING Аllrounder із захватом завширшки 7,5 м. 

Агрегат працює у підприємстві вже 5 років і щосезону розпочинає працювати на 4–5 днів раніше. Таким чином, підготовку ґрунту і сівбу вдається виконувати вчасно в оптимальні терміни. Незважаючи на підвищену вологість, коток не набирає ґрунту, і агрегат якісно виконує свою роботу. Агрегат працює з трактором John Deere 8350 R потужністю 330 к. с. на швидкості 12 км/год. За день встигають обробити 60–70 га. Глибина обробітку під зернові культури — 5 см в один слід, а під цукровий буряк працюють на 3–4 см, і після цього ще запускають компактор. За весь період роботи агрегата міняли тільки робочі органи, що зношуються. Усе інше працює без зауважень, оператори задоволені простотою й надійністю цього культиватора. 

Сергій Сямук, головний інженер ТОВ «ЗАК-Сервіс» 

— Коли в нас змінилась технологія обробітку ґрунту, — ми відмовились від оранки й почали робити глибоке розпушування, — постало питання придбання культиватора для вирівнювання верхнього шару ґрунту. Розглядали різні пропозиції, проте найбільше сподобався агрегат Аllrounder від KÖCKERLING. Придбали одразу два таких культиватори, бо підприємство обробляє близько 7000 га, і працювати ними доводиться багато. Культиватори агрегатуються з тракторами John Deere 8335 R потужністю 330 к. с. Залежно від виду робіт, глибини обробітку, ґрунтових умов і рельєфу витрати пального можуть відрізнятись, проте в середньому виходить 4,5–5 л/га. Культиватори застосовують як для весняного обробітку, так і для підготовки ґрунту до сівби озимих культур.    

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ