Тваринництво

Чого можна досягти, увівши в раціон сіно, солому та сінаж

Здоров’я корів улітку

Здоров’я корів улітку

Чого можна досягти, увівши в раціон сіно, солому та сінаж

Улітку надзвичайно важливо забезпечити збалансовану годівлю корів — це обов’язкова умова високої продуктивності, здоров’я та фертильності. Тварини завжди повинні отримувати потрібну кількість енергії та протеїну. Залежно від умов (зона виробництва силосу або безсилосна зона, рівень продуктивності стада тощо) крім зеленої трави значну роль відіграють силос, сінаж і грубі корми. 

Свіжа трава й особливо пасовища — це дешеві корми для дійних корів. За збалансованого складу й правильного використання трава постачає високу кількість поживних речовин та енергії. Однак ці показними дуже швидко змінюються впродовж вегетації. Уміст сирої клітковини стрімко збільшується, а кількість сирого протеїну й енергії в траві зменшується. Додавання до раціону великої частки лугової трави, зеленої маси, а також необхідних компонентів раціону обов’язково має супроводжувати професійний менеджмент пасовищ. Потреби дійних корів є більш-менш постійними. Отже, для корів із високою продуктивністю обов’язковим є доповнення раціону для задоволення їх потреб у поживних речовинах. Залежно від обраної системи річної годівлі (таблиця) ця вимога може бути виконаною в різний спосіб. 

Планування годівлі — планування раціону 

Уміст поживних речовин у сировиніВажливо регулярно планувати й контролювати кормовий раціон. Основою збалансованої годівлі є знання фактичної поживності кормової сировини, яку згодовують. Ці дані можна отримати з результатів аналізів кормів або з кормових таблиць. У разі зі швидкою зміною поживності трави під час вегетації можна користуватися кормовими таблицями. У них наведено дані ботанічного складу різних трав та їх стадії вегетації. 

Споживання корму. Важливо правильне оцінити кількість спожитого корму. Годуючи повнозмішаним раціоном із кормозмішувачів і за допомогою ваг, кількість спожитого корму є відомою величиною, у той самий час на випасі його потрібно оцінювати приблизно. Понад усе це проблематично зробити за часткового випасу. 

Забезпечення структурною клітковиною. Якщо структурної клітковини занадто мало, корова здійснює значно менше жувальних рухів. Наслідком цього є зменшене утворення слини. Через це знижуються буферність у рубці та показник рН. А ризик появи закислення рубця (ацидоз) — збільшується. Для вимірювання структурності кормової сировини є різні показники (сира клітковина, структурна клітковина, показник структурності, нейтральнодетергентні клітковини тощо). 

Якщо в молоці зменшується показник жиру, це свідчить про брак структури раціону. Таке часто відбувається на початку випасу або в разі переходу на годівлю травою. На практиці в годівлі обов’язково треба стежити за показником структурності, щоб будь-якої миті було забезпечено її мінімально необхідну кількість. Можливо, в раціон треба додати сіно, солому або сінаж. Проте тут виникає інша проблема — чим більше в раціоні структури, тим менше його поживність й енергетична цінність.  

Забезпечення поживними речовинами й енергією. За допомогою програми для розрахунку раціонів можна скласти збалансований раціон для дійних корів. Це дає змогу будь-якої миті забезпечити тварин відповідно до їх потреб. Залежно від інгредієнтів основного корму (зелена маса, силос, сінаж) можна розрахувати потрібну кількість концентрованого корму, мінеральних речовин і солі. 

Синхронізація раціону. Для оптимального перетворення поживних речовин рубець має працювати оптимально. Щоб розщеплювався протеїн, має бути достатньо енергії, щоб мікроорганізми могли рости й розмножуватися. Однак на практиці часто може бути надлишок сирого протеїну. Розщеплювання такого сирого протеїну дуже високе, тож у рубці накопичується надлишок азоту у формі аміаку. 

Завдяки одночасному наданню аміаку або амінокислот із розщеплення сирого протеїну та потрібної для їх переробки енергії з розщеплення вуглеводів можна максимізувати синтез мікробного протеїну. Досягти цього можливо шляхом точно розрахованої комбінації різних основних і концентрованих кормів. 

Результати кормових дослідів свідчать, що простим вирівнюванням балансу енергії, наприклад, у кукурудзяному силосі, можна добре вирівняти надлишок сирого протеїну, який є в траві. 

Синхронізувати годівлю можна завдяки різним заходам, таким як різноманітність кормової сировини, подовження часу згодовування, збільшення кількості доз концентрованого корму протягом дня (ручне роздавання, застосування кормових станцій) або згодовування повнозмішаних раціонів за допомогою кормозмішувача для рівномірного й синхронного надання енергії й азоту тваринам. 

Синхронізація раціону веде до оптимального забезпечення поживними речовинами (використання потенціалу продуктивності), хорошої конверсії поживних речовин (мінімізації втрат через виділення) і тим самим зниженню виділень аміаку в гної. 

Спеціальні потреби високопродуктивних корів 

Застосування в рубцю нерозщеплюваного протеїну. Високопродуктивним коровам крім якісного мікробного протеїну з рубця потрібна певна частка протеїну, який у рубці не розщеплюється (байпас-протеїн). Крім застосування кормової сировини, що погано розщеплюється в рубці (наприклад, кукурудзяний глютен), знизити розщеплювання протеїну раціону можна, додавши продукти переробки олійних культур (соєвий, ріпаковий, соняшниковий шрот або макуха) або рослинні компоненти (наприклад, танін).  

Застосування стабільних у рубцю амінокислот. Найважливішою застосовуваною амінокислотою є метіонін. 

Дефіцит мінеральних речовин. Забезпечення тварин мінералами є дуже важливим. Потрібно ретельно розраховувати кількість мінеральних речовин, які надходять із кормової сировини (ураховуючи стадії вегетації), і додавати необхідну кількість мінерального корму або окремих мінералів. 

Здоров’я і фертильність 

Збалансований раціон — це обов’язкова умова для відмінного здоров’я та фертильності дійних корів. Надлишок протеїну призводить до підвищеної концентрації аміаку в сечовині. Недолік енергії додатково може призвести до кетозу. Дослідження різних племінних об’єднань доводять, що кількість аміаку впродовж літа збільшується і вказують на погане забезпечення енергією та навантаження на обмін речовин (на печінку). Наслідком цього часто є фолікулярні кісти й кісти жовтих тіл, нерегулярний прихід в охоту, а також неявні ознаки приходу в охоту. Робота імунної системи послаблюється, що може негативно впливати на здоров’я вимені. Захворювання копит теж можуть бути наслідком надмірної кількості протеїну в раціоні. 

Контроль годівлі 

Витрати корму. Контроль за кількістю споживаного корму вкрай важливий. Від цього залежить успіх годівлі. Спеціальними приладами можна оцінити трав’яний покрив на лузі. У разі годівлі в корівнику найпростіше зробити це, маючи кормозмішувач із вагами. Тобто треба знати точну кількість споживаного корму в стаді. Кормові автомати для роздавання концентрованого корму можуть допомогти в індивідуальній годівлі тварин. 

Молочна продуктивність і склад молока. Регулярний контроль молочної продуктивності та складу молока — обов’язковий. Він дозволяє оцінити правильність годівлі. Аналізуючи кількість сечовини, жиру та білка в молоці, можна точно сказати, чи правильно збалансовано раціон. 

Перевірка розміру частин. За допомогою пенсільванського сита (ящика з трьома різними ситами) можна оцінити правильність структури раціону й зрозуміти, чи достатньо в ньому структурної клітковини. 

Оцінювання виділень. Оцінювання виділень тварин відповідно до шкали дозволяє оцінити процеси обміну речовин в організмі й тим самим свідчить про те, чи раціон збалансовано. 

Визначення вгодованості тварин. Визначення вгодованості тварин за певною шкалою також свідчить про правильність або помилковість кормового раціону, особливо впродовж лактації.  

Таблиця.  Можливі системи річної годівлі для дійних корів

Повний випас 
Раціони незбалансовані 
– Дешева лугова трава; 
– Обмежена продуктивність. 
У корівнику: мінімальні дози концентрованих кормів. 
Частковий випас 
Можна годувати відповідно до потреб тварин збалансованим раціоном 
– Дешева лугова трава; 
– Більше витрат. 
Техніка: косарка, навантажувач. 
У корівнику: догодовування грубими кормами та сінажем, застосування кормових станцій для роздавання концентратів. 
Годівля скошеною травою 
– Можливість годувати відповідно до потреб тварин збалансованим раціоном; 
– Дешева лугова трава; 
– Більше витрат.
Техніка: косарка, навантажувач. 
У корівнику: догодовування грубими кормами та сінажем, застосування кормових станцій для роздавання концентратів. 
Цілорічна годівля силосованими кормами 
Можна годувати відповідно до потреб тварин збалансованим раціоном 
– Рівномірна якість протягом року; 
– Дорожчий корм. 
Роздільна годівля 
– Проста технологія. 
Техніка: виїмка, роздача, кормові станції для концентратів. 
Змішаний основний корм 
– Потрібен кормозмішувач; 
– Дорого. 
Техніка: виїмка, роздача, кормові станції для концентратів. 
Збалансований основний корм 
Потрібен кормозмішувач; 
Додаткові дози концентратів. 
Техніка: виїмка, змішування 
У корівнику: роздавання продуктивного комбікорму. 
Повнозмішаний раціон 
– Можна обійтися без кормових станцій для роздавання концентратів; 
– Дорого, але ідеально для забезпечення потреб тварин. 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ