Тваринництво

Компанія «Хіпра» працює над задоволенням нинішніх і майбутніх потреб у галузі охорони здоров’я

Респіраторне здоров’я

Респіраторне здоров’я

Через розвиток стійкості бактерій до антибіотиків важливо робити акцент на профілактиці захворювань тварин і розробці принципово нових вакцин.

На сьогодні респіраторні захворювання у свиней посідають одне з найважливіших місць серед чинників патологічного стану. За даними Міжнародного епізоотичного бюро у Європі найпоширенішими збудниками респіраторних захворювань є вірус респіраторного й репродуктивного синдрому свиней, вірус грипу, бактерії Haemophilus parasuis і Mycoplasma hyopneumoniae. Деякі з названих вище патогенів уражують не лише респіраторний тракт, а й призводять до розвитку системної інфекції, що особливо небезпечно для поросят групи дорощування й завдає значних економічних втрат. Крім того, на тлі респіраторних порушень патології рила досить часто не помічають, бо ветеринари зосереджують свою увагу на таких вірусних захворюваннях, як РРСС, цирковірусна інфекція, вірус грипу свиней тощо. Однак навіть вторинні чинники патологічного стану можуть відігравати важливу роль у патологічному процесі, і їх контроль є обов’язковим. 

Цього року компанія «Хіпра» за традицію організувала захід із обміну знаннями у сфері профілактики. В рамках програми Hipra University в березні 2020 року відбувся міжнародний науково-практичний семінар на тему «Респіраторне здоров’я свиней в умовах зниження/припинення використання антибіотиків». У заході взяли участь більше ніж 50 ветеринарних лікарів із понад 40 провідних свиноферм України та Білорусі. 

Привітна й тепла зустріч розпочалася із заселення учасників заходу до яскравого готелю GROFA, розташованого в самому центрі курорту Буковель. Протягом дня учасники семінару мали можливість відпочити й поспілкуватися на ветеринарні теми. 

Насичена програма 

З вітальним словом перед учасниками семінару виступив Ігор Альмейда, регіональний директор компанії HIPRA в Україні та СНД. Він наголосив, що основне прагнення компанії «Хіпра» — бути взірцем у профілактиці захворювань тварин. 

Метою семінару компанії HIPRA було — продемонструвати інноваційність підходів у профілактиці захворювань свиней, а також у вирішенні актуальних викликів у галузі свинарства. Головними спікерами семінару виступили досвідчені фахівці компанії HIPRA: Емілі Барбара, PhD., керівник напряму Респіраторне здоров’я свиней «Laboratorios HIPRA S.A.»; Людмила Дудар, канд. біол. наук, деректор із розвитку й технічної підтримки Laboratorios HIPRA S.A. в Україні та СНД; Андрій Василів, к. в. н. спеціаліст із технічної підтримки Laboratorios HIPRA S.A. в Україні та СНД; Борис Мірошніченко, спеціаліст із технічної підтримки Laboratorios HIPRA S.A. в Росії. 

Семінар складався з двох частин: перша частина була присвячена зменшенню застосування антибіотиків на фермі: плани, переваги та наслідки вирощування свиней без антибіотиків; друга — респіраторному здоров’ю свиней, а також ролі бордетеліоза й гемофільозу в сучасному виробництві. Також на семінарі обговорили діагностику, профілактику й лікування респіраторних симптомокомплексів у свиней, розглянули практичні клінічні випадки. 

У рамках семінару було розкрито такі питання: 

• з якою метою ми реалізовуємо або плануємо зниження застосування антибіотиків на фермі; 

• чи впадуть темпи росту свиней і показники збереження, якщо прибрати або знизити застосування антибактеріальних препаратів; 

• концепція респіраторного здоров’я та респіраторна мікробіота: як її уражають лікувальні препарати, захворювання та пасивний імунітет; 

• бордетеліоз свиней — нове чи забуте захворювання? Яка його роль у сучасному вирощуванні свиней? 

• гемофільозний полісерозит: характеристика, патогенез, епідеміолоія, менеджмент із та без антибіотиків; 

• розуміння, діагностика й усунення респіраторних симптомокомплексів із ферм. 

Важливі аспекти події 

На першій частині лекцій було сконцентровано увагу на вирощуванні свиней без антибіотиків з урахуванням потреб сучасного споживача. Наведено дані данського експерименту з тотального скорочення використання антимікробних препаратів і збереження продуктивних показників, що свідчить про доцільність проведення відповідних заходів. Ці урядові заходи підвищують попит із боку споживачів на органічні, без вмісту антибіотиків, продукти. Якщо всі вимоги щодо контролю використання антимікробних речовин виконати в галузі свинарства, то у ЄС повинна бути введена заборона навіть на застосування оксиду цинку. Все це підводить до простого питання: чи готові ми до такого майбутнього — майбутнього без антибіотиків? 

У вирощуванні тварин як з антибіотиками, так і без потрібне чітке розуміння ролі мікробіоти в забезпеченні нормального фізіологічного стану тварини. Насамперед мікробіота респіраторного й шлунково-кишкового тракту сприяє формуванню дієвої імунної системи, процесам травлення та засвоєнню корисних речовин, конкурує з патогенними мікроорганізмами за сайти прикріплення. В разі активного застосування антибіотиків різноманітність нормофлори зменшується, особливо в респіраторному тракті, переважають умовно-патогенні мікроорганізми, а не сапрофіти, що підвищуватиме ймовірність розвитку бактеріальної інфекції. 

Така сама тенденція щодо якісного складу мікробіоти дихальних шляхів спостерігається й за розвитку респіраторних захворювань, наприклад, хвороби Глессера, збудником якого є бактерії Haemophilus parasuis. Слід зазначити, що ці бактерії є представником нормальної мікробіоти верхніх дихальних шляхів поросят. Непатогенні популяції гемофіл руйнуються альвеолярними макрофагами, а вірулентні та/або високовірулентні штами розмножуються і надалі проникають у кровоток, спричинюючи системну форму захворювання — фібринозний полісерозит. Розвиток системної інфекції та дисемінація по кров’яному руслу відбуваються через резистентність H. parasuis до дії системи комплементу через наявність OmpP2 протеїну, гептозілтрансфераз І, ІІ та ІІІ типів, UDP-глюкозпірофосфорілази (GalU) та UDPглюкоз 4’-епімерази (ензими необхідні для мінливості/варіації під час синтезу ЛПС). Розвитку захворювання також сприяють чинники вірулентності, а саме, капсула, тримерний аутотранспортер (vtaAs), ліпополісахаридний шар і цитолетальний токсин (характеризується ДНКазною та фосфорилазною активністю). Отже, наявність гемофіл у нижньому респіраторному тракті або в крові, свідчить про значну вірулентність й інвазивність патогену. 

У другій частині конференції розглядали проблему атрофічного риніту разом із фібринозним полісерозитом, що є важливою частиною респіраторного симптомокомплексу, у якому зазвичай не останню роль відіграє Bordetella bronchiseptica. Дія цих бактерій на організм тварини відбувається через виділення дермонекротиксину, які руйнують епітелій слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, хрящові та кісткові тканини, а також сприяють закріпленню на епітеліальні клітини респіраторного тракту інших патогенів. У результаті розвивається атрофічний риніт. Через порушення цілісності епітелію слизової бордетелліоз відкриває ворота для інфекції іншим патогенам, а саме пастерельозу, гемофільозу, вірусу грипу, що значно ускладнює патологічний процес. 

Реальний випадок 

Одна з ферм свинокомплексів Росії (близько 20 тис. свиноматок) була позитивною щодо високопатогенного ВРРСС (ОВ1_ RU_2019_ORF5), який призводив до 24–28% смертності поросят. Саме тому було проведено протокол масової вакцинації з Unistraine PRRS® (Іспанія) проти цього збудника. Після трьох циклів масової вакцинації рівень смертності знизився до 12–15%, але тиск вірусу зостався. Це було підтверджено в результаті серологічного дослідження (тест-система PPRSV «IDEXX X3»), титри антитіл у поросят становили 2,5–3 одиниці, що свідчить про контакт тварин із польовим вірусом РРСС і його активну циркуляцію на фермі. 

Для визначення причини патологічного стану проведено розтин 196 загиблих поросят. Для візуалізації мікроскопічних уражень здійснено гістологічне дослідження. Ідентифікацію H. parasuis проводили за допомогою ПЛР у реальному часі з уражених органів свиней шляхом визначення гена infB (QuantiTest PCRkit, QIAGEN). Вплив H. parasuis було встановлено шляхом вимірювання середньодобового приросту й смертності поросят до і після вакцинації проти інфекції. 

Рівень смертності поросят був досить високим, незважаючи на впроваджений протокол вакцинації проти PRRSV та стабільну серологічну ситуацію. Це свідчить про наявність іншого патологічного чинника. На рутинному розтині виявлено високий рівень полісерозитів (таблиця). Серце й легені були основними ураженими органами. 

Наявність цих уражень було підтверджено гістологічно, в перикарді, легенях й оболонці мозку детектовано значну кількість макрофагів і нейтрофілів, що свідчить про гостру форму бактеріальної інфекції. В результаті ПЛР-аналізу досить часто виявляли ДНК H. parasuis (рівень Ct = 21-27). Ось чому було впроваджено вакцинацію проти H. parasuis на основі стандартного протоколу. Незважаючи на відсутність змін у серологічному статусі PRRSV, рівень смертності поросят від вакцинованих свиноматок зменшився більш ніж удвічі (з 12–15 до 4,6–6,6), а добовий приріст підвищився з 280,1 до 454,7 г (до 174,6 г/добу), порівнюючи з поросятами від невакцинованих свиноматок. 

Поліпшення продуктивних показників після застосування Hiprasuis Glasser® свідчить про високий тиск високовірулентного штаму H. parasuis на фермі. Негативний вплив збудника було зменшено шляхо імунізації свиноматок і дії материнських антитіл, які сприяють колонізації дихальних шляхів поросят коменсальною мікробіотою. Отже, H. parasuis може чинити значний негативний вплив на ріст і рівень смертності поросят, що маскується за тиском високопатогенного PRRSV. Вакцинація свиноматок від хвороби є ефективним способом поліпшення згаданих виробничих параметрів. 

Таким чином, компанія «Хіпра» працює над задоволенням як нинішніх, так і майбутніх потреб у галузі охорони здоров’я; а розробка та впровадження ефективних інноваційних вакцин задля контролю поширення патогенних і резистентних штамів бактерій, зокрема, Haemphilus parasuis, Pasteurella multocida та Bordetella bronhiseptica, і не тільки бактерій — це наша основна мета наряду з прагненням бути взірцем у профілактиці захворювань тварин.  

Олексій Нечипуренко, спеціаліст з технічної підтримки, Laboratorios Hipra, S.A. 

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ