Тваринництво

Компанія HIPRA провела семінар присвячений проблематиці хвороб Гамборо та Ньюкасла

Час для інновацій

Час для інновацій

Глобалізація та постійний розвиток птахівництва відбуваються безперервно, впроваджуються нові підходи до профілактики інфекційних захворювань, що дають можливість покращити виробничі показники та стрімко рухатись уперед. 

Ветеринари постійно стикаються з безліччю невирішених питань у профілактиці та перебувають у пошуку дієвих рішень, оскільки з’являються емерджентні та поширюються ендемічні захворювання, виникають варіантні штами патогенів з високим рівнем мінливості, зростає вірулентність та контагіозність інфекційних агентів. Саме тому з 24 по 26 вересня 2020 року на території мальовничого готелю, розташованого на березі притоки Дніпра, що на Київщині, компанія LABORATORIOS HIPRA, S.A. провела науково-практичний семінар, присвячений проблематиці хвороби Гамборо та Ньюкасла у сучасному бройлерному виробництві, підходам до їх вирішення з використанням новітніх технологій та комплексних програм контролю. Головними спікерами події виступили досвідчені спеціалісти з технічної підтримки компанії HIPRA: Ольга Іващенко та Олексій Нечипуренко. Під час першої частини заходу увага була зосереджена на необхідності генотипування для контролю вірусу хвороби Ньюкасла. І наразі це можливо разом з Hipra Diagnos. Слід пам’ятати, що за використання респіратропних штамів захищеність дихальної системи більше, ніж у разі введення апатогенних ентеротропних штамів, оскільки останні діють переважно в кишківнику. Гуморальний імунітет після живих вакцин формується лише тоді, коли концентрація вірусу у дозі перевищує 105 EID50. Необхідно враховувати те, що одна якісна вакцинація спрей-методом чи шляхом випоювання забезпечить лише до 53–60% захисту у стаді, що пов’язано з особливістю групових методів імунізації та необхідністю бустерної дози для синтезу достатнього рівня антитіл. Дієвий захист можна отримати лише у разі досягнення не менше 85% від рівня колективного імунітету. 

Друга частина семінару розпочалася з обговорення ролі хвороби Гамборо в сучасному птахівництві. Обговорювали основні переваги та недоліки різних стратегій боротьби. В результаті вперше представлено, вже зареєстровану в Україні високотехнологічну імунокомплексну вакцину Гамбохетч® для профілактики інфекційної бурсальної хвороби. Учасники мали змогу ознайомитись зі специфікою розробки та контролю якості продукту, його інноваційною формулою на основі власного штаму 1052 вірусу хвороби Гамборо та унікальних антитіл, виділених з яєць від імунізованих курей. Також були показані польові результати застосування Гамбохетч® в Україні, які вказували на швидку колонізацію вакцинним вірусом сумки Фабриціуса, індукцію високої гуморальної відповіді та зменшення гострих уражень у бурсі. Ізюминкою події стала демонстрація нового обладнання для вакцинації Гамбохетч®: ін’єктора Hipraject® для підшкірного введення курчатам-бройлерам. Усі ветеринари мали змогу заглянути всередину ін’єктора і спробувати його у використанні, вони вакцинували добових курчат інноваційним імунокомплексом від компанії «Хіпра». 

Одразу було відмічено зазначено та простоту у використанні й обслуговуванні апарату, а також функціональність системи контролю за подачею вакцини і можливість прослідковуваності процесу вакцинації. Під час практичної частини учасники події ділились своїми враженнями та проводили невимушену дискусію. 

В Україні ці унікальні ін’єктори було вперше встановлено на прогресивному інкубаторі ПП «Гові», що дає можливість покращити процес вакцинації і підвищити якість імунізації добових курчат. 

Отже, головною метою компанії Хіпра є впровадження інноваційних технологій у профілактиці захворювань тварин та птиці, що в підсумку забезпечує успіх партнерів і разом з тим здоров’я людства та процвітання нашої планети. 

Висловлюємо величезну подяку нашим партнерам, особливо слід відзначити ПП «Гові», ТОВ «Авес Галичина», ТОВ «Трес Тайм», ТОВ «Альфа-Вет» за здобутий досвід, плідну співпрацю, допомогу в проведених дослідженнях та обраний вектор руху.  

ВІДГУКИ УЧАСНИКІВ

Наталія Хілько, технолог з виробництва ТОВ «Фермерський двір»: 

— Дякуємо організаторам за запрошення та можливість взяти участь у такому цікавому заході, де ми змогли почути цінну інформацію, зустрітися з друзями, знайти нові знайомства з колегами по цеху з інших підприємств. На семінарі ми отримали сучасні та актуальні знання щодо дієвої профілактики вірусних захворювань птиці, а також знайшли відповіді на болючі для кожного лікаря ветеринарної медицини питання. На своїй практиці спеціалісти птахофабрик упевнилися, що завжди всі заходи, пов’язані з вакцинацією птиці, є досить складним процесом і тому розумно було б регулювати їх кількість. Так, ефективним рішенням є зменшення маніпуляцій, пов’язаних із вакцинацією птиці безпосередньо на виробництві шляхом проведення вакцинацій курчат проти вірусу хвороби Гамборо безпосередньо в інкубаторі. Вакцинація безпосередньо в інкубаторі вакцинами нового покоління має величезні переваги, особливо якщо це відбувається із застосуванням сучасного обладнання.  

Мирон Проць, власник ПП «Гові»:

 — Семінар був дуже цікавим і змістовним. Організатори зробили все, для того, щоб клієнт залишився задоволеним. Надали багато практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності роботи господарств, правильно проведеної вакцинації, антибіотикотерапії, наголосили на необхідності зважати на індивідуальну епізоотичну ситуацію під час розроблення профілактичних програм. Нам дуже приємно співпрацювати з цією компанією. Їхні спеціалісти завжди приїжджають у господарство, якщо є така потреба, надають необхідну інформаційну підтримку. Також вони на місці беруть матеріал на дослідження і проводять його безкоштовно для клієнта. Це велика рідкість на ринку. Подібні заходи для спеціалістів дуже важливі. Я вважаю, що чим частіше збираються птахівники разом, тим краще. Ми повинні більше спілкуватись і обмінюватись цінною інформацією і своїми напрацюваннями щодо вирощування птиці.  

Оксана Слівінська, головний ветеринарний лікар ТзОВ «Агроль»:  

— Це дуже хороша практика — проводити подібні заходи. Бо саме на них ми дізнаємося про особливості тих чи інших препаратів компанії, про правильне їх застосування. Крім того, маємо чудову можливість поспілкуватися з колегами у кулуарах, обмінятись досвідом. На жаль, сьогодні через пандемію це трапляється дуже рідко. Загалом на семінарі я отримала багато позитивних вражень та емоцій, почула багато корисної інформації. Ми прослухали важливу та актуальну доповідь щодо профілактики хвороби Гамборо шляхом використання імунокомплексної вакцини. Це новинка на ринку, тому було цікаво дізнатися про досвід фабрик, які вже її застосовували у своєму виробничому циклі. Бо використання, наприклад, живих вакцин має ряд певних недоліків, тому ця імунокомплексна вакцина може бути хорошим інструментом для розв’язання проблеми, пов’язаної із хворобою Гамборо. Я, наприклад, також задумуюсь про необхідність використання імунокомплексної вакцини у себе на виробництві, оскільки ми плануємо розширятись і матимемо таку потребу. 

Олексій Нечипуренко

журнал «Наше Птахівництво», листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ