Овочі-Ягоди-Сад

Смородина нерентабельна в тих господарствах, де збирання врожаю відбувається вручну

Рентабельна смородина

Рентабельна смородина

Смородина нерентабельна в тих господарствах, де збирання врожаю відбувається вручну, бо велика частка собівартості ягідної продукції припадає саме на оплату ручної праці. У цьому запевняє Олександр Соломіна, агроном СТОВ ім. Лесі Українки. 

СТОВ ім. Лесі Українки в с. Колодяжне Волинської області господарює на площі понад 3500 га. Мають сучасне сховище із системою охолодження та регульованим газовим середовищем для зберігання 1000 т продукції, а також камеру шокового заморожування на 1500 т. З ягідних культур вирощують чорну смородину, червоні порічки й суниці садові. 

Крім ягідника, доглядають сад, де висадили 7 га яблунь (сорти Ремо, Ревена), 2,5 га слив (сорти Стенлі, Президент, Венгерка), 1 га груш (сорт Абат). Торік на 4,5 га заклали горіховий сад. 

Сливовий сад

Агрономічними питаннями у СТОВ ім. Лесі Українки опікується Олександр Соломіна. 

Олександре, останні кілька років українськими ягідниками котилася хвиля корчувань ділянок чорної смородини. Аграрії відмовлялися від вирощування цієї культури, бо вважали, що ягода нерентабельна. Які аргументи спонукали вас залишити смородиновий напрям? 

— Смородина нерентабельна в тих господарствах, де збирання врожаю відбувається вручну, бо велика частка собівартості ягідної продукції припадає саме на оплату ручної праці. Ми смородину збираємо комбайном JOANNA-4. Цей полурядний комбайн призначений для збирання чорної смородини й червоних порічок, аронії, аґрусу, шипшини та інших чагарникових ягід. 

Які маєте плантації смородини? 

— У нас 30 га чорної смородини та 5 га червоних порічок. Вирощуємо сорт чорної смородини Рубен та червоні порічки сорту Ровада. Смородину й порічки висаджуємо рядами. Міжряддя між кущами становить 4 м (відстань має бути достатньою для проходу комбайна), у рядках відстань між рослинами 60 см. 

Торік заклали невелику плантацію червоних порічок на шпалері, але за шпалерного способу вирощування потрібне ручне збирання ягід. Через це шпалерну посадку більше не плануємо. 

Як працює комбайн? Наскільки він продуктивний, які плюси й мінуси роботи? 

— Комбайн обладнаний сучасною, тихохідною струшувальною головкою з плавним регулюванням обертів, що забезпечує високу ефективність збирання врожаю із мінімальним пошкодженням ягід. Струшувач має 24 пальці на один диск. Комбайн обладнаний великою робочою платформою, має два транспортери для подавання ягід з незалежним регулюванням швидкості переміщення стрічок транспортера, які переміщують велику кількість ягід у контейнери, а також є ефективний модуль очищення ягід. 

Стосовно продуктивності, то комбайн за день збирає ягоди з двох гектарів. Щоб зібрати таку кількість ягід, потрібно 200 збиральників, тобто одна машина замінює 200 робітників. Більша частина ягід іде на шокове заморожування у нашій власній камері, тобто прямо з поля ягоди надходять на переробку. Якщо є потенційний клієнт, який замовляє ягоди у свіжому вигляді, то частково спрямовуємо смородину на охолодження. Охолоджуємо, бо так вона краще транспортується. 

Посадковий матеріал смородини й порічок купуєте чи самі займаєтеся живцюванням? 

— За потреби займаємося живцювання. З осені нарізаємо живці й висаджуємо їх у маточник. Через рік маємо готові саджанці, які пересаджуємо на постійне місце. 

Як доглядаєте за смородиною? 

— Смородина — доволі невибаглива культура, потребує мінімального догляду, при цьому дає щороку непогані врожаї. Вона потребує помірного поливу, живлення та обрізування. За умови хорошого догляду кущі добре плодоносять до 10 років, за поганого — 3–5 років. 

Смородину підживлюємо з осені нітроамофосом (300– 400 кг на гектар). Добриво вносимо під кущі. Також по листу підживлюємо добривами Волинські гумати та Авангард плодово-ягідний. Проводимо 2–3 обробки за сезон. 

Міжряддя в нас залужені, навесні їх викошуємо та мульчуємо підсохлою травою. Зону рядка (під кущами) обробляємо гербіцидом Раундап. Для цього використовуємо гербіцидну штангу Micron Undavinavina, що має куполоподібну конструкцію з м’якою щіткою, яка рухається навколо основи рослини, щоб забезпечити максимальний вплив на бур’яни. 

Від грибної інфекції смородину й порічки обробляємо фунгіцидом Топаз. Від павутинного кліща використовуємо інсектицид Ніссоран та біоінсектицид Актофіт. Восени обробляємо кущі препаратом Медян Екстра 350, навесні до розпускання бруньок повторюємо обробку Медяном Екстра з додаванням у бакову суміш препарату Олемікс 84, КЕ. Олемікс — це мінеральна олія, що працює як хороший прилипач, покращуючи ефективність дії основного препарату. 

Смородина потребує поливу, у нас полив крапельний. У середньому на гектар витрачаємо до 80 кубічних мерів води за один полив. Поливаємо мірою потреби. У дощову прохолодну погоду не поливаємо взагалі, якщо спека і посуха — поливаємо інтенсивно. 

Як проводите обрізку кущів? 

— Обрізку проводимо обов’язково, як санітарну, так і формувальну. Здоровий кущ має складатися з 4–5 нульових гілок, 3–5 дворічних, 2–4 трирічних і 3–4 чотирирічних. Оскільки в нас збирання механічне, нижнє гілля видаляємо повністю. Вирізаємо старі гілки (у віці п’яти років і старші), що вже пережили свій пік плодоношення. Їх потрібно вирізати над поверхнею ґрунту, не залишаючи пеньків. Бічні відгалуження двох-чотирирічних гілок вкорочуємо на 2–4 здорові бруньки. В однорічних пагонів прищипуємо верхівки на 10–15 см. Вирізаємо всі неперспективні нульові пагони, залишаючи не більше трьох-п’яти найсильніших. На молодих гілках, що замінюють старі, з осені закладаються бруньки, і вже на другій рік вони дають повноцінний урожай. Формувальну обрізку проводимо восени. До обрізки стаємо після того, як смородина скине основну масу листя, тобто десь на початку листопада. Робимо її, поки дозволяє погода. Наприклад, торік, коли осінь була теплою, працювали на ділянці по січень включно. 

Навесні проводимо тільки санітарну обрізку: видаляємо уражені шкідниками, хворі, сухі, деформовані, підмерзлі й слабкі пагони, а також гілки, які переплітаються між собою, ростуть до центру куща або вниз. Весняну обрізку проводимо до розпускання бруньок, поки кущі знаходяться в стані спокою. При цьому потрібно вловити такий момент, коли вже стабільно встановилися плюсові нічні температури, інакше обрізані кущі можуть підмерзнути. Період, коли можна проводити весняну обрізку, триває зазвичай не більше двох тижнів (початок — середина березня). Смородина добре переносить низькі температури, тож на зиму кущі не накриваємо. 

Наскільки вигідно вирощувати суниці садові? 

— Суниці садові в нас сорту Мармелада, під них відведено 3 га. Частково вирощуємо їх у плівкових теплицях без обігріву, частково — у відкритому ґрунті. Тепличні суниці рано починають плодоносити і мають гарну ціну. Тож ми їх реалізуємо у свіжому вигляді на ринку. Ґрунтові в основному йдуть на заморожування, лише невелику частку продаємо у свіжому вигляді. Ягідну продукцію в основному реалізовуємо дистриб’юторським компаніям. 

Суниці в нас ростуть третій рік, тобто свій ресурс уже вичерпали. Цього року будемо зачищати від них ділянки й переорювати. Нові посадки поки не плануємо, бо культура трудомістка, і на неї не вистачає ресурсів. У теплицях ці ділянки відведемо під томати — культуру перспективну і не дуже вибагливу. Але перед цим дамо землі рік відпочити, бо суниці виснажили ґрунт. Висіємо сидерати, переоремо, внесемо перепрілий гній. У відкритому ґрунті звільнені ділянки плануємо зайняти під спаржеву квасолю. 

Щодо ягідних перспектив загалом, то зараз іде розмова про відродження вирощування малини. Декілька років тому ми вирощували малину в промислових масштабах, але потім від неї відмовилися. У перспективі розглядаємо закладання нового промислового малинника. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ