Техніка

Компанія «Агропартнер 1» використовує для сівби посівний комплекс PÖTTINGER TERRASEM

Раніше вийти у поле

Раніше вийти у поле
Якісна сівба сівалкою компанії PÖTTINGER

У компанії «Агропартнер 1» вирішили питання якісної та вчасної сівби зернових і технічних культур за допомоги посівного комплексу PÖTTINGER TERRASEM

Якщо поцікавитися в аграріїв, про яку сівалку вони мріють, відповідь буде практично однакова: це має бути сівалка, що дотримується встановлених параметрів сівби, має високу продуктивність, може працювати в різних умовах вологості ґрунту й кількості рослинних решток, а також бути простою та надійною в експлуатації. Зазвичай поєднання всіх цих вимог — доволі рідкісне, хоча виробники як один запевняють, що їх вироби найкращі й здатні задовольнити вимоги будь-яких користувачів. Однак реалії дещо відрізняються від обіцянок. 

Коли сівалки привозять на демонстраційні покази в конкретне господарство, продавцям доводиться стикатись із великою кількістю чинників, що вливають на якість роботи агрегата. І тут вступає в гру майстерність конструкторів: фермер одразу бачить, чи були враховані нестандартні умови роботи, і може ухвалити рішення щодо своїх подальших дій щодо того чи іншого агрегата. 

Доволі показовим у цьому плані є досвід компанії «Агропартнер 1» з міста Красилів, що на Хмельниччині. Поля підприємства характеризуються важкими ґрунтами й горбистим рельєфом, що вже є достатньою причиною для прискіпливого вибору сівалки. А в останні роки додає труднощів дефіцит вологи, і це змусило шукати таку техніку, яка б дозволила навесні раніше виходити в поле, незважаючи на вологий ґрунт. Сівалки, які тут працювали раніше, вимагали сухішого ґрунту, з вологим працювати не могли — забивалися котки. 

Як розповів директор підприємства Володимир Федченко, на сьогодні основним обмежувальним чинником є волога. «На температуру ми майже не звертаємо увагу і сіємо навіть за холодної погоди. Сучасні гібриди здатні витримувати заморозки до 3–4 градусів. Навіть якщо сходи частково пошкодяться морозом, все одно рослини продовжать вегетацію, хоч і з незначною затримкою. Якщо ж дочекатися такого стану ґрунту, коли сівалці зручно працювати, вологи може забракнути, і майбутній урожай буде під загрозою. Тому наш вибір посівного комплексу PÖTTINGER TERRASEM насамперед був зумовлений здатністю виходити в поле набагато раніше, порівнюючи із сівалками інших виробників. Як тільки зійшов сніг і трактор може рухатися без особливих буксувань, ми починаємо сіяти — у ґрунті є достатньо вологи для продуктивного старту». 

До придбання розглядали сівалки кількох відомих виробників. Їх привозили в господарство, робили демонстраційні посіви. За результатами порівнянь обрали посівний комплекс PÖTTINGER TERRASEM. Він влаштував не лише можливістю працювати у більш вологих умовах, а ще й високою точністю дотримання встановлених параметрів сівби: глибини закладання насіння та норми висіву. 

Сівалку придбали 2019 року й одразу розпочали її актину експлуатацію. Вона сіяла озимі та ярі зернові, а також сою. Міжряддя у 12,5 см не були перешкодою — швидке змикання міжрядь зменшує нагрівання ґрунту сонячними променями та скорочує випаровування вологи з поверхневого шару. Успішні результати, отримані в кінці сезону, підтвердили правильність вибору, і тоді керівництво вирішило придбати ще один посівний комплекс PÖTTINGER TERRASEM — агрегати без системи внесення добив, бо їх розкидають окремо перед сівбою. 

Посівні комплекси PÖTTINGER TERRASEM працюють із тракторами потужністю 350–400 к. с. Це пов’язано насамперед із горбистим рельєфом — більшість полів є нерівними як у плані, так і по вертикалі. Саме тому обрали ширину захвату 6 м, а не більшу. Напрацювання «старшої» сівалки становить 7000 га, новішої — близько 2000 га. Сівбу виконують на швидкості 10–12 км/год, але залежно від умов конкретного поля вона може дещо змінюватися. Наприклад, якщо мікрорельєф нерівний або ґрунт надто твердий, швидкість зменшують, щоб гарантувати якісне загортання насіння й дотримання стабільної глибини сівби. Якщо ж польові умови оптимальні й потужність трактора дозволяє, робочу швидкість збільшують. 

Під час посівної на техніці працюють по два змінних екіпажі, тож за добу один агрегат встигає засіяти до 100 га. Глибина і норма витримується чітко, і дружні сходи підтверджують високий рівень якості. За словами директора підприємства, рівномірні сходи забезпечують нормальний процес вегетації, без внутрішньої конкуренції.

Можливості агрегата 

Посівний комплекс TERRASEM оснащується дворядною дисковою секцією. Як робочі органи можуть установлюватися гладкі або вирізні диски, а також хвилясті диски для мінімального обробітку. Зворотне ущільнення виконується колісними котками великого діаметра, які встановлено зі зміщенням. 

Система дозування з електроприводом забезпечує високу точність дотримання норми висіву від 0,6 до 420 кг/га. Швидкість обертання регулюється інфрачервоним радаром або сигналом ISOBUS із трактора. Залежно від типу насіння й норми використовують різні котушки, які можна швидко замінити. 

Сходи озимої пшениці після посівного комплексу TERRASEM

Для зменшення втрат насіння сівалку оснащено системою створення технологічних колій. Вони можуть бути симетричними й асиметричними. Для цього клапани на розподільнику перекривають 3–5 насіннєпроводів, а зайве насіння повертається до напірної труби. Контроль висіву є стандартної комплектації для ринку України, з оптичними сенсорами для кожного ряду — це дозволяє оператору бачити на пульті керування, який із сошників забився. 

Кожен дводисковий сошник має власну паралелограмну навіску й оснащується індивідуальним притискним колесом, що гарантує дотримання глибини висіву. Тиск на сошники регулюється централізовано за допомогою гідравліки в межах від 40 до 120 кг. 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ

Володимир Федорук

Володимир Федорук, директор ТОВ «Агропартнер 1» 

— На сьогодні важливим питанням кожного агропідприємства є кадри. У нас досить стабільний колектив, але люди завжди шукають, де їм краще і зручніше. Тому певна ротація персоналу все ж відбувається, і це завжди пов’язано з ризиками. Сучасна високопродуктивна техніка здатна зменшити вплив людського чинника на кінцевий результат, і ми намагаємося вкладати гроші саме у такі машини. Наприклад, сівалки PÖTTINGER TERRASEM дали змогу працювати ефективніше, і замість трьох екіпажів одночасно працюють усього два. Така сама ситуація в нас і з просапними сівалками: придбавши дві сучасні широкозахватні моделі, ми змогли замість шести екіпажів залучити всього два. Ще один приклад — замінили сім старих комбайнів на чотири сучасних, з тим продуктивність збирання не зменшилась. 

Василь Дзюбачук

Василь Дзюбачук, механік з причіпної техніки 

— Сівалки TERRASEM працюють без відмов і ламань. Робочі органи довговічні, витримують тривалу експлуатацію. Тільки на першій сівалці виконали заміну зношених деталей. Хочу зазначити бездоганний фірмовий сервіс — спеціалісти PÖTTINGER оперативно вирішують усі завдання. Питань із запчастинами також не виникає — усе є, і в разі потреби швидко відправляють або привозять. Якщо порівнювати із сервісами інших відомих брендів, цей — найкращий. За весь строк експлуатації практично ніяких запчастин не міняли. Єдине, що потребувало заміни на першій сівалці після 7000 га наробітку — робочі органи, що контактують із ґрунтом і зношуються. 

У налаштуванні й роботі агрегат проявив себе як простий і надійний. На відміну від багатьох інших виробників тут не потрібно бігати навколо і витрачати купу часу тільки для того, щоб розпочати роботу. Точність роботи нас абсолютно влаштовує — насіння розкладається на задану глибину, норма витримується у межах 1–2%. Ураховуючи, що за весь строк експлуатації сівалок PÖTTINGER TERRASEM до них не виникло жодних запитань щодо якості, вирішили придбати дисковий агрегат цього самого виробника. 

Для калібрування норми висіву відбираємо контрольну дозу, зважуємо і дані вносимо до комп’ютера. Той коригує швидкість обертання дозувального апарата, після чого процес калібрування повторюється. Зазвичай двох-трьох калібрувань вистачає для досягнення точності в межах одного відсотка. На це витрачається не більше як 15–20 хвилин. 

Щоденне обслуговування виконується за регламентом. Після завершення зміни екіпаж виконує всі потрібні роботи й передає сівалку колегам. 

Павло Довгаль

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ