Техніка

Цього року холодна весна показала, як важливо оперативно посіяти технічні культури

Коли потрібно швидше

Коли потрібно швидше

Цього року холодна весна показала, як важливо оперативно посіяти технічні культури  

Оптимальний термін висіву є однією зі складових високих урожаїв. В останні роки цей чинник здебільшого згадують разом з іншим — дефіцитом вологи. Переважна більшість українських фермерів неодноразово наражалися на таке явище і може підтвердити, що брак вологи на старті вегетації не дозволяє отримати хороших результатів. 

Окрім дефіциту вологи невчасна сівба може мати й інші негативні наслідки. Кожна культура впродовж вегетації має отримати певну кількість тепла. Тільки за виконання цієї умови вона зможе забезпечити врожайність на запланованому рівні. Цьогорічна весна показала, що навіть за достатньої кількості вологи в ґрунті багато хто в різних регіонах країни змушені були відтермінувати на кілька тижнів сівбу кукурудзи, аж доки температурні показники й вологість ґрунту не наберуть оптимальних параметрів. 

Коли ж прийшло тепло, аграрії мріяли якомога швидше відсіятись, щоб перші тижні вегетації не збіглися з періодом високих температур. Та що можна вдіяти, коли продуктивність сівалок змінити практично неможливо? Купувати додаткові сівалки й трактори, або ж переходити на більш технологічні машини. Прикладом такого якісного переходу може слугувати досвід ФГ «Альфа» з Харківської області. 

Очолюють господарство Віктор Бєлінський і його син Юрій. За більше ніж 20-річну історію підприємство розширило земельний банк до 11 тис. гектарів, на яких вирощують озиму пшеницю, кукурудзу і соняшник. Також залежно від року й умов сіють 500–600 га гороху, іноді — сою і нут. Зазвичай сівба ярих культур тут розпочинається досить рано й завершується в першій декаді травня. Наприклад, кукурудзу встигають посіяти до 8 травня, соняшник завершують набагато раніше. Так вдається «зачепити» весняну вологу, що забезпечує безпроблемний старт вегетації й гарантує закладання хорошого врожаю. Однак цього року природа «підкинула» нову несподіванку — аномально холодна весна не дала розпочати сівбу вчасно. Довелося виходити в поле із запізненням до двох тижнів. Наприклад, із 3600 га кукурудзи на 14 травня не засіяли й половини площ. За словами Юрія Бєлінського, заступника директора підприємства, це насамперед вплине на терміни достигання всіх культур: як озимих, так і ярих. Добре, що після холодної весни погода лишилась помірно теплою, без різкого переходу до спеки. Інакше ситуація могла б суттєво погіршитись. 

Юрій Бєлінський разом з агрономом перевіряють рівномірність розподілу насіння кукурудзи

До останнього року головною сівалкою точного висіву був 24-рядний агрегат відомого європейського виробника. Він забезпечував продуктивність до 200 га на добу й досить непогану якість сівби. Також на деяких полях застосовували 8-рядну сівалку іншого бренду — коли треба було виконувати незначні обсяги роботи або працювати в умовах дефіциту простору. Враховуючи, що 52–55% площ відведено саме під технічні культури, це означає, що близько 6000 га потрібно було засівати у досить стислі строки. Основна 24-рядна сівалка здатна засіяти таку площу протягом 30 днів. Це значний строк, і навіть ураховуючи, що соняшник і кукурудзу висівають у різні терміни, трапляється, що погода вносить свої коригування й вимагає суттєво пришвидшуватись. Тож було вирішено придбати ще одну сівалку точного висіву, яка б забезпечувала максимальну якість сівби й максимальну продуктивність одночасно. Після перегляду і випробувань різних варіантів вирішили зупинитися на сівалці Väderstad Tempo L16. 

Агрегат працює в господарстві з по точного сезону. Попрацювати із соняшником не вдалося через незадовільний стан ґрунту — неочікувана надмірна вологість не давала досягти ідеальної якості сівби. Однак важливішим завданням була сівба кукурудзи. Площі під цією культурою більше ніж під соняшником на 1000 га, і двотижнева затримка старту сівби через холодну погоду змушувала поспішати. От тут сівалка й показала, на що здатна. 

Завдяки високій робочій швидкості 16-рядний агрегат встигав робити ту саму роботу, що й 24-рядний іншого виробника. Тобто для Väderstad Tempo L16 продуктивність 200 га/добу не є чимось видатним. Вона здатна працювати й швидше, аби встигали завантажувати насіння й добрива. 

Заступник директора Юрій Бєлінський зазначив, що робоча швидкість у середньому становить 16 км/ год. Пробували працювати швидше на підготовлених полях, і якість була не гіршою. Однак і такої швидкості цілком достатньо, щоб вчасно від сіятися. Також він розповів, що, виходячи із загальної потреби сівби технічних культур у 6000 га (3500 га кукурудзи і 2500 га соняшнику), на половині цих площ працюватиме Väderstad Tempo L16. 

Щоб перевірити, чи не заважає висока швидкість дотримуватись установлених параметрів сівби, ми розкопали кілька метрів рядка. Для об’єктивнішого оцінювання радять розкопувати щонайменше 14 м, але досвід таких «розкопок» за сівалкою Tempo L16 показує, що сюрпризів від неї очікувати не варто. Якщо сівалка налаштована правильно, якість сівби буде однаковою по всьому полю. 

Отже, наша перевірка показала, що кількість насінин точно відповідає нормі. Глибина висіву також виявилась однаковою. Під час «землерийних» робіт насінини завжди були на очікуваному рівні й інтервалі — щільно притиснуті до вологого ґрунту, що давало гарантію рівномірного швидкого проростання. Незначні коливання (у кілька сантиметрів) виявились у відстані між насінинами. За норми висіву 68 тис. на гектар відстань між насінинами має становити 21 см. У більшості випадків так і було, лише подекуди спостерігалися зміщення на кілька сантиметрів. За словами агронома господарства, причина у нерівномірності полягає в нерівному полі — ґрунт після оранки тільки боронували, а передпосівну культивацію не робили. Тож коли висівні секції рухаються по нерівностях, може з’являтися незначна неточність у розташуванні насіння в рядку. Одночасно із сівбою вносили добрива в нормі 160 кг/га, щоб забезпечити рослини поживними речовинами в початковий період розвитку.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Юрій Бєлінський

Юрій Бєлінський, заступник директора ФГ «Альфа»  

— Ми повністю задоволені сівалкою. Єдине, з чим довелося стикнутись, — складність працювати в перезволожених умовах. Але цьогоріч ситуація склалась справді аномальною, і практично жодна сівалка не мала змоги працювати на належному рівні. У нас досить важкі чорноземи, які в перезволоженому стані практично неможливо обробляти. 

Обирали сівалку так: розглянувши кілька варіантів, торік до нас привезли такий самий агрегат і засіяли 60 га соняшнику. Усе зробили швидко, з високою якістю та рівномірним розподіленням насіння. Це дуже сподобалось, тому вирішили придбати. Налаштовується сівалка дуже просто, керування інтуїтивно зрозуміле, оператори не мають жодних труднощів. 

Транспортна ширина сівалки — 3 м — вписується в дозволені межі, і це також важливий аспект. Наші поля розташовані в межах 40 км, тож доводиться пересуватися дорогами загального призначення на доволі значні відстані. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ