Техніка

Іноді просте обладнання допомагає розв’язати глобальні завдання агропідприємства

Доступні переваги

Доступні переваги

Іноді просте обладнання допомагає розв’язати глобальні завдання агропідприємства без відчутних витрат

Пошук ефективних рішень не завжди означає великі інвестиції в технічні засоби. На ринку є компанії з досить цікавими ідеями, які далеко не перший рік приносять прибуток користувачам. Прикладом є австрійська компанія Technik Plus, що відома своїми пневматичними сівалками Turbo Jet, які встановлюють на ґрунтообробну техніку, та іншим корисним обладнанням, здатним підвищити ефективність господарювання.

Універсальна сівалка

Побутує думка, що покривні культури висушують ґрунт і після них неможливо сіяти основну культуру. У цьому разі спочатку потрібно спробувати, і тільки потім робити висновки. Зрозуміло, що коли вологи взагалі немає, сидерати не допоможуть. Хоча є такі сидерати, як, наприклад, суданська трава, що «збирають» вологу з атмосфери і ґрунту, і за певний період здатні нагромадити певний її запас. У той самий час сидерати підтримують родючість ґрунту, захищають від водно-вітрової ерозії.

Для сівби сидератів не варто застосовувати дорогі та складні посівні комплекси. Це економічно недоцільно. Вигідніше — універсальні висівні апарати Turbo Jet від австрійського виробника Technik Plus, які можна встановлювати на будь-яку ґрунтообробну техніку. Вони забезпечують висів насіння або внесення добрив з нормою від 1 до 500 кг/га. Ширина захвату агрегата може становити від 1,8 до 24 м. Залежно від потреб можна обрати бункери від 130 до 5000 л. Робо­ча швидкість — в межах від 0 до 15 км/год. Власне такі можливості можна побачити тільки на дорогих посівних комплексах. Прості машини мають значно скромніші характеристики.

Продуктивність агрегата диктує вимоги до приводів: менші моделі розраховані на роботу з електричним приводом. Так, стандартна серія висівних апаратів комплектується 12-вольтовим електроприводом із вентилятором на 5400 об./хв. Також є потужніша версія на 6500 об./хв, яка потребує 40–50 ампер струму. Для тракторів МТЗ це верхня межа — вночі може дещо зменшитись яскравість освітлення. Високопродуктивні моделі потребують приєднання гідравліки з регульованим потоком.

Висівні агрегати є досить універсальними: наприклад, один з українських фермерів восени використовував сівалку разом із дисковою бороною, а на початку весни встановив її на ротаційну борону для внесення мікрогранул по мерзлоталому ґрунту. Пізніше він збирається працювати по сходах і вносити досить великі норми мінеральних добрив.

Усі моделі Turbo Jet прості й недорогі, їх одразу постачають разом із комп’ютером, куди вносять норму висіву й ширину захвату, а далі система працює автоматично, підлаштовуючись до фактичної швидкості руху.

До кожного клієнта компанія підходить індивідуально і намагається виконувати всі його побажання. Це дає змогу створити саме таку машину, що максимально відповідатиме потребам власника й фактичним умовам господарства. Стосується це таких параметрів: ширини захвату, кількості виходів, об’єму бункера, матеріалу дозувального апарата й багато чого  іншого. Великі виробники так не працюють — вони більше сконцентровані на виробництві серійних машин із невеликою кількістю додаткових опцій.

Щоб на ґрунтообробну техніку можна було встановити висівне обладнання, треба, щоб на базовому агрегаті було достатньо місця. Іноді трапляється, що через особливості конструкції рами або бічних секцій установити висівне обладнання неможливо. Тоді його з бункерами до 2 т можна встановити на передню навіску трактора. Якщо замовнику потрібен великий бункер (наприклад, на 5 т), для цього можна використати окреме шасі, яке обладнують гальмівною системою, приладами освітлення й навіть задньою триточковою навіскою.

Технологія внесення відпрацьованих газів із трактора в ґрунт

Під час роботи дизельного двигуна крім СО2 і водяної пари утворюються сполуки вуглецю з воднем. Вони можуть стати базисом для подальшого утворення основних елементів живлення рослин і ґрунтових бактерій — глюкози (С6Н12О6). Тобто якщо відпрацьовані гази дизельного двигуна спрямувати у верхні шари ґрунту, це дасть додатковий поштовх для розвитку бактерій і рослин. Подібні досліди проводили ще за радянських часів, однак тоді ніхто не рахував вартість добрив і пального й не замислювався над такими речами, як структура ґрунту і вміст гумусу. Нині ця технологія демонструє відмінні результати: рослини розвиваються активніше, краще відбувається процес кущення, цвітіння й формування врожаю. Досліди показали, що технологія дає приріст практично у будь-яких умовах, і єдиним обмежувальним чинником може бути тільки дефіцит вологи.

Компанія Technik Plus пропонує обладнання для внесення відпрацьованих газів у ґрунт. Воно нескладне, але, враховуючи високу температуру викидів, велика увага приділяється жаростійкості всіх елементів. Відпрацьовані гази через уловлювач і жаростійку трубу спрямовуються до турбіни, яка збільшує тиск і спрямує їх до розподільчих трубок, що встановлено на робочі органи ґрунтообробної машини. Залеж­но від розмірів і конструкції лап або дисків розподільчі трубки формуються індивідуально під кожного замовника. Привод турбіни працює за допомогою електромотора (для малих тракторів) або від гідросистеми трактора, коли потрібна значно вища потужність. Керування системою здійснюється через подачу оливи та за допомогою регулювань на самій турбіні.

Для роботи цієї системи придатні практично всі трактори з дизельним двигуном. Винятком є трактори, у яких для зменшення токсичності вихлопу використовується сечовина (AdBlue) або встановлено вугільну фільтрацію відпрацьованих газів. Ураховуючи, що в Україні таких тракторів практично немає, це не становить проблему для аграріїв.

Практичний досвід

Для підтвердження ефективності такого агрономічного заходу в Одеській області влітку перед сівбою озимих культур зробили внесення. На перших етапах рослини мали кращий вигляд і росли швидше, ніж на контрольній ділянці. У зиму культура ввійшла в доброму стані, лишилося дочекатись збирання врожаю, щоб оцінити перевагу технології вже за реальними результатами. Також випробовували систему в Миколаївській області. Відпрацьовані гази вносили не за технологією — 23 січня. Весною посіяли соняшник, залишивши контрольну ділянку, на якій все зроблено так само. Пізніше, коли рослини підросли до 70–80 см, порівняли їх стан візуально. Різницю було видно без будь-яких вимірювань: там, де гази вносили, вегетативна маса була більшою, самі рослини — вищими, а з часом і кошики за розміром теж стали більшими. На жаль, відсутність вологи протягом кількох місяців поспіль не дозволила отримати відчутно більший урожай, однак потенціал у рослин на підживленій газами ділянці був значно вищим

Сергій Любіченко, представник заводу Technik Plus (Австрія)

+380983737300
[email protected]
www.technik-plus.eu

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ