Тваринництво

Правильно налаштоване обладнання для напування забезпечить відмінне здоров’я птиці

Раціональне використання води

Раціональне використання води

 Якісне і правильно налаштоване обладнання для напування птиці забезпечить відмінне здоров’я поголів’я, постійний ріст і відчутно знизить витрати.  

Контроль використання води — один з найважливіших чинників підтримання здоров’я поголів’я. Здорові курчата п’ють багато води щодня й мають добрий апетит. Дуже важливо розуміти норми споживання води птицею, які залежать від її віку. Також важливо регулярно вести облік витрачання води у кожному технологічному циклі, оскільки різке підвищення або зниження рівня використання води може вказувати на проблеми з поголів’ям або з обладнанням. 

Так, наприклад, підвищене споживання води може свідчити про тепловий удар чи наявність захворювання у птиці. Або ж це може бути наслідок протікання труби, поганої вентиляції або забитої лінії напування. 

Якщо птиця здорова, і рівні споживання нею корму в нормі, проблема з перевитратою води може бути у самій системі водопостачання. Тому належне застосування напувалок для птахівництва має ключове значення. Якщо у господарстві спостерігається перевитрата питної води, об’єм, що не надходить до птиці, згодом опиняється на підстилці. 

Намокання підстилки призводить до низки проблем: у птиці знижується продуктивність, на підприємстві підвищуються виробничі витрати і, як наслідок, знижуються прибутки. Проблеми з лінією напування призводять до розвитку у птиці хвороб, спровокованих намоканням підстилки і, як результат, до втрати нею продуктивності. 

Контроль чистоти ліній напування 

Будь-яке зменшення і позбавлення від неконтрольованих втрат води збереже господарству кошти. Ефективно використовувати воду можна за умови відсутності різних ушкоджень у системі напування. Тому регулярно її слід перевіряти і особливо приділяти увагу виявленню та усуненню таких найбільш поширених проблем: 

• протікання крапельної напувалки внаслідок неналежного чищення; 

• неправильне встановлення висоти лінії напування; 

• неправильно відрегульований тиск у системі. 

Якщо система напування нова або очищується та обслуговується регулярно, рівень її протікання мінімізується. Проте з часом у лініях накопичуються біоплівки та бруд. Це призводить до зниження подачі необхідного об’єму води через ніпелі або до повної зупинки потоку, особливо під час активізації птиці. 

Різні корисні речовини, які часто додають виробники до складу води для випоювання птиці, сприяють розмноженню у ній бактерій. На внутрішніх поверхнях ліній напування формується слизька плівка, яка й містить у собі бактерії, дріжджі та біологічні плівки. Все це призводить до забруднення води, яка надходить до птиці, а також протікання систем напування, а іноді й до повної зупинки подачі воді. 

Щоб запобігти розмноженню шкідливих речовин у лінії напування, необхідно регулярно проводити їх очищення. А в період випоювання антибіотиків та допоміжних речовин рекомендується ретельно промивати труби до та після використання ліків. Для повного очищення труб від біоплівки необхідно застосовувати додаткові хімічні речовини. 

Використання ґрунтової води, що містить органічний матеріал, підвищує ризик утворення біоплівки. Регулярне промивання та очищення системи напування надзвичайно важливе для належного функціонування системи і для здоров’я поголів’я. 

Перевірити чистоту ліній напування можна за допомогою спеціального детектора забрудненої води, який відстежує утворення біоплівки в лініях напування та подає сигнал, коли систему необхідно промити. Завдяки налагодженим системам напування, промивання може здійснюватися автоматично та без зусиль. 

Правильна висота лінії напування 

Неправильно встановлена висота лінії напування — ще одна причина перевитрати води у господарстві. Різні ніпелі активізуються по-різному. Окрім цього, для різного віку птиці необхідна різна висота напувалок. Правильна позиція птиці під час напування — вертикальна, з піднятою вгору головою, щоб вода потрапляла прямо в горло. 

Напування відповідно до віку

Встановлення лінії напування занадто високо або занадто низько впливає на кількість випитої птицею води, а також визначає рівень її витрати. Найбільш розповсюдженою проблемою є несвоєчасне регулювання висоти напувалок. Є періоди, коли висота системи напування повинна змінюватися щодня, оскільки бройлери ростуть дуже швидко. Якщо протягом тижня не регулювати висоту, поїлка може не діставати до оптимального рівня пиття птицею на декілька сантиметрів, що негативно впливає на продуктивність поголів’я та призводить до надмірної витрати води. У деяких господарствах проводиться регулювання висоти лінії напування лише після того, як птиця зросте на декілька сантиметрів. Це дуже погано, оскільки птиця може відчути стрес від того, що матиме труднощі з пристосуванням до кардинально зміненої висоти. Через це деякі особини взагалі припиняють пити воду, що негативно впливає на їхню продуктивність. Таким чином, найбільш ефективним є щоденне незначне підвищення ліній напування. 

Регуляція тиску води 

Тиск у лінії напування, як і її висоту, протягом усього періоду зростання птиці необхідно часто регулювати. Що більший вік у курчат, то більшим має бути тиск. Занадто високий тиск призводить до перевитрати води, протікання ніпеля та може спричинити проблеми з відключенням деяких ніпелів. А через занадто низький тиск не буде постачатися достатня кількість води для птиці, що перебуватиме далі від регулятора. 

Завдяки належному обладнанню для напування можна постійно відстежувати тиск води уздовж усієї лінії напування та легко проводити правильне регулювання. Для забезпечення однакового тиску по всій довжині системи напування необхідно уважно стежити за аераторами на кінці кожної лінії. Рекомендується щоденно регулювати тиск води у лініях напування, однак, для більшості видів птиці достатньо робити це раз на тиждень. 

Матеріал надала компанія Impex

журнал «Наше Птахівництво», січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ