Тваринництво

Зниження рівня аміаку в пташнику позначиться на поліпшенні здоров’я птиці

Види контролю рівня аміаку в пташнику

Види контролю рівня аміаку в пташнику

Зниження рівня аміаку в пташнику, зокрема за допомогою регуляції роботи травної системи птиці, сприятиме поліпшенню її стану здоров’я, а також продуктивності.

Аміак (NH3) — невидимий, водорозчинний лужний газ, небезпечний для навколишнього середовища. Контамінація ним ґрунту або води може призвести до таких екологічних проблем, як закислення й заболочування ґрунтів, що ушкоджує чутливі рослинні системи, порушує біологічну різноманітність видів і погіршує якість води. В країнах Європейського Союзу на сільськогосподарський сектор припадає найбільша частка (93,3%) всіх викидів аміаку. На гній сільськогосподарських тварин (його збір, зберігання та внесення в ґрунт) припадає майже 3/5 викидів аміаку сільгосппідприємствами, в той час як решту становлять виділення аміаку з ґрунту (рис. 1). 

Виділення аміаку в пташниках 

Рис. 1. Викиди аміаку, ЕС-28, 2013 (% від загальних викидів аміаку)

Джерелом аміаку в пташнику є сама птиця. Азот, не використаний її організмом, виділяється з послідом у вигляді сечової кислоти (80%), аміаку (10%) і сечовини (5%). У вологих умовах відбувається реакція газоподібного аміаку з утворенням амонійуміщуваного лужного розчину з корозійними властивостями. Цей водний розчин амонію негативно впливає на птицю. Амоній пошкоджує епітелій дихальної системи курей і спричинює параліч або навіть руйнування війок епітеліальних клітин. У цьому разі слиз на поверхні слизової оболонки трахеї не може бути виведений віями назовні, що з часом призводить до нагромадження бактерій. За досягнення бактеріями легень або повітроносних мішків починається інфекційний процес. 

Ураховуючи вплив аміаку на здоров’я людини й тварин, у багатьох країнах гранично допустимий рівень аміаку становить 20–25 мг/л. Однак на практиці концентрація аміаку в деяких приміщеннях, де утримуються бройлери, часто може перевищувати 30–70 мг/л, особливо в зимовий час. Згідно з Директивою ЄС (Директива Ради ЄС 2007/43/EC), концентрація NH3 у виробничому циклі в пташнику не має перевищувати 20 мг/л протягом будь-якого періоду тривалістю 8 год або 35 мг/л протягом будь-якого періоду тривалістю 10 хв. 

Вплив аміаку на здоров’я та продуктивність птиці 

Аміак у пташнику, що має високу концентрацію, негативно впливає на здоров’я й продуктивність птиці. Однак виміряти ступінь такого впливу непросто. 

Птиця зазвичай не піддається впливу занадто високих концентрацій аміаку протягом тривалого періоду (за винятком, коли в приміщенні погана вентиляція, або птицю годують не збалансованим за поживними речовинами раціоном). Були проведені дослідження, які показали, що вплив на птицю високих концентрацій аміаку навіть протягом короткого часу може викликати безліч змін на молекулярному рівні. Наявність надмірно високих концентрацій аміаку в повітрі протягом тривалого часу призводить до погіршення загального стану птиці. 

Згубний вплив аміаку 

Наявність у пташнику аміаку у високій концентрації протягом тривалого часу негативно впливає на здоров’я й продуктивність птиці. 

Аміак є сильним окислювальним стрес-чинником, що викликає запалення. У проведених дослідах було показано, що високі концентрації аміаку можуть змінювати нормальну функцію органів тварин, порушувати метаболізм енергії, індукувати апоптоз клітин і призводити до пошкодження мітохондрій у клітинах слизової оболонки шлунково-киш кового тракту. Погіршена швидкість росту й знижена продуктивність птиці, що утримується за високих концентрацій аміаку в повітрі, тісно пов’язані з впливом аміаку на імунітет і гістоморфологію кишківника птиці. Високі концентрації аміаку негативно впливають на розвиток імунної системи птиці, а також ворсинки та протеому слизової оболонки кишківника. 

Контроль рівня аміаку в птахівництві 

Основне завдання виробників — насамперед не допускати утворення високих концентрацій аміаку, а також контролювати спричинені ним запальні реакції і зменшувати наслідки його впливу на здоров’я й продуктивність птиці. Ефективними є такі способи зниження рівня аміаку в пташниках: 

1. Контроль складу раціону та забезпечення птиці збалансованим і повноцінним кормом. Це найважливіше. За неправильного формування раціону та застосування лікарських препаратів у птиці з поліпшеною генетикою може з’явитися вологий послід, що призводить до підвищення виділення аміаку й запаху. Результатом цього стає зниження продуктивності бройлерів і ефективності використання корму. 

2. Оптимізація щільності посадки птиці. Це обмежить надмірне утворення вологи в пташнику і, як наслідок, скоротить анаеробні процеси. 

3. Коригування інтенсивності вентиляції. За підвищення рівня аміаку потрібна найкраща вентиляція. Однак таке коригування можна проводити тільки відповідно до умов мікроклімату й температури в пташнику. 

4. Коригування температури в приміщенні має проводитися відповідно до умов мікроклімату в пташнику, забезпечуючи комфорт птиці. 

5. Поліпшення засвоюваності поживних речовин організмом птиці. Це може бути досягнуто, наприклад, збагаченням раціонів кормовими добавками. 

Зниження кількості азоту у фекаліях птиці 

Контроль раціону є найважливішою профілактичною мірою. Загальну кількість азоту у фекаліях птиці можна значно знизити, якщо складати раціони з урахуванням потреб птиці в амінокислотах (а не з розрахунку вмісту загального сирого протеїну). Мірою зниження відсотка сирого протеїну в раціоні та заміни традиційних джерел білка (наприклад, соєвого борошна або соняшникової макухи) синтетичними амінокислотами збільшується вміст в організмі поживних речовин. 

Зниження рівня протеїну в раціоні на 3–5% може сприяти скороченню загального виділення азоту бройлерами та курями-несучками на 60% і більше. Добре збалансований раціон містить високоперетравні інгредієнти й функціональні кормові добавки, які можуть поліпшити перетравність поживних речовин у тонкому кишківнику птиці. Запалення, яке спричиняють стресові чинники, призводить до значного зниження здатності організму птиці перетравлювати й абсорбувати поживні речовини, включно з перетравленням білків. Запалення в кишківнику, а також інші порушення призводять до того, що він не може абсорбувати речовини з перетравленого корму, навіть якщо в процесі травлення беруть участь екзогенні ферменти. Підтримання здоров’я і функцій шлунково-кишкового тракту протягом усього періоду вирощування — основа заходів зі скорочення виділення неперетравленого й неабсорбованого корму з фекаліями, що, у свою чергу, знижує випаровування аміаку в пташнику

Фітогенні кормові добавки 

Фітогенні кормові добавки (ФКД) підвищують перетравність поживних речовин у шлунково-кишковому тракті й послаблюють запальний процес у кишківнику, що викликають різні стресові чинники. Цих два важливих ефекти впливу ФКД можуть сприяти значному поліпшенню цілісності кишківника птиці. 

Фітогенні кормові добавки також модулюють мікробіоту кишківника, знижуючи негативний вплив патогенних бактерій на нього. У здоровому кишківнику менше неперетравлених і неабсорбованих поживних речовин переходить у фекалії, що означає зменшення виділення азоту з організму птиці в навколишнє середовище. Зниження виділення азоту веде до значного скорочення випаровування аміаку в пташнику. 

Було проведено дослідження фітогенної кормової добавки Digestarom®, яку розробила компанія BIOMIN. ФКД додавали в раціон однієї групи птиці, в той час як контрольна група цю добавку не отримувала. Протягом експерименту концентрація аміаку в пташнику, де використовували добавку, була на 12,12% нижчою, у порівнянні з контрольною групою. В групі, що отримувала добавку, швидкість повітряного потоку була на 14,19% нижчою, і також значно зменшилося виділення аміаку (нижче на 11,71%), як порівняти з контролем. Загальний уміст азоту в підстилці групи, що отримувала добавку, становив 33,93 кг/т, що було на 8,01% нижчим, ніж 36,89 кг/т в контрольній групі. Одночасно збільшилася продуктивність птиці в групі, якій давали Digestarom®. Це проявилось у поліпшенні середньодобового приросту живої маси й коефіцієнта конверсії корму. Поліпшення становило 1,6 г/день і 0,4 для ККК. 

Матеріал надала компанія BIOMIN 

журнал «Наше Птахівництво», січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ