Тваринництво

Додавання концентрату сирої клітковини поліпшує продуктивність бройлерів

Джерело клітковини має значення

Джерело клітковини має значення

Додавання концентрату сирої клітковини з унікальними HPC-фібрильованими волокнами поліпшує продуктивність бройлерів і економічні показники вирощування.

Високий приріст і конверсія корму набувають усе більшого значення в птаховиробництві через ріст цін на корми, а актуальність і важливість визначення економічно доцільного рівня введення кормових добавок зростає з року в рік. Для цього, звичайно, фахівцям галузі потрібно оцінити ефективність тієї чи іншої добавки. 

Поліпшення продуктивності бройлерів 

Високу доцільність сьогодні показує використання сирого концентрату волокон у вирощуванні птиці. Сирий концентрат волокна з унікальним HPC-фібрильованим волокном показує високу ефективність у зв’язуванні води: HРС-фібрильоване волокно поглинає у 8–10 разів більше води, ніж традиційна клітковина. Волога майже миттєво вбирається такою клітковиною, і вже пізніше виходить із клітковини й засвоюється організмом тварини. Літери HPC — це абревіатура від англійських слів High Preassure Centrifugal, що означає унікальну технологію подрібнення рослинних волокон. Цю технологію розробила й запатентувала німецька компанієя Josef Rettenmaier & Sohne (JRS), яка вже півтора століття спеціалізується на виготовленні великого ассортименту органічних волокон під торговими марками ARBOCEL® та VITACEL®. 

Різницю в тому, яке на вигляд HPC-фібрильоване волокно деревини та звичайне джерело клітковини (пшеничні висівки) можна побачити на зображеннях вище. Досягти такого високого ступеня помолу волокна неможливо звичайними технологіями. А саме це і впливає на високу ефективність HPC-фібрильованих волокон. 

Фібрильована клітковина 50× збільшення (а) та пшеничні висівки
50× збільшення (б)

В Університеті прикладних наук м. Бінгена (Німеччина) було проведено дослід на вплив препарату ARBOCEL® (використовувався як часткова заміна висівок у кожній із груп) на показники продуктивності бройлерів. ARBOCEL® — концентрат сирої клітковини з HPCфібрильованими волокнами, який має вологоутримувальну властивість 800% (вологоутримувальна властивість — 1:8). 

Для досліду брали добових курчат. Розміщували їх у 100 кліток по 2 голови в кожній (усього 200 голів). Усього сформували 5 дослідних груп. 

Контрольній групі А згодовували тільки комерційний корм для бройлерів. Група В отримувала комерційний корм для бройлерів +0,3% ARBOCEL® (концентрат сирої клітковини). Група С — комерційний корм для бройлерів +0,6% концентрату сирої клітковини. Група D — комерційний корм для бройлерів +0,9% концентрат сирої клітковини. Група E — комерційний корм для бройлерів +1,2% концентрат сирої клітковини. Дослід тривав протягом 35 днів. 

Було встановлено, що концентрат сирої клітковини з HPC-фібрильованими волокнами створює мережу з клітковини в кишковому тракті птиці. Волокна набухають і розпушують перетравлювану масу. В результаті ферменти легше проникають у перетравлювану масу й діють ефективніше. Також доведено, що препарат поліпшує вихід тушки та перетравлювання корму. 

Ціни на більшість кормових компонентів сьогодні постійно зростають. Тому потрібно досягати якісного перетравлення всіх поживних речовин корму птицею. Це особливо важливо для компонентів, що містять протеїн. У низці дослідів доведено поліпшене перетравлювання протеїну і жирів завдяки використанню ARBOCEL®. 

Американський університет Бейруту (2011) оцінив позитивний вплив цього препарату на вихід тушки, якість підстилки та перетравлення протеїну в бройлерів. Результатом використання ARBOCEL® стало вище перетравлення протеїну. Це пояснює кращий вихід тушки. 

Проводили також дослідження на птиці кросу росс 308. Для досліду брали 1200 добових курчат-бройлерів. Сформували 6 контрольних і 6 дослідних груп по 100 голів на групу у 12 підлогових відсіках. Для годівлі птиці використовували раціон на кукурудзяно-соєвій основі. Контрольна група отримувала 0,8% висівок. Дослідна група: 0,8% ARBOCEL® замість висівок. 

Дослід тривав протягом 38 днів. Було встановлено пряму залежність між відсотком введення концентрату сирих волокон і кількістю келихоподібних клітин (Р<0,05). Більше келихоподібних клітин означає більше муцину, а це значить кращий захист слизової оболонки, менше пошкоджених еритроцитів, більш поглинальна поверхня. 

Клітковина ARBOCEL® в перетравлюваних масах забезпечує харчовим ферментам легше проникнення. Додавання цього препарату забезпечує вищу активність трипсину й хімотрипсину в бройлерів. Краще перетравлення протеїну за додавання цього концентрату сирої клітковини було також підтверджено для інших видів тварин: свиноматок, поросят, песців і собак. 

Сухіша підстилка 

Волога підстілка є причиною ураження ніг, грудки в птиці, появи брудних яєць, виникнення некротичних ентеритів тощо. Поліпшення якості підстилки внаслідок зниження вологості означає, що ці параметри, а також загальний рівень здоров’я стада також поліпшиться. Птиця менше матиме дерматитів ніг, уражень грудки, менше проблем із кокцидіозом. 

Науково було доведено позитивний вплив нерозчинних волокон на якість підстилки. Встановлено, що додавання 0,8% ARBOCEL® сприяло значному зниженню вологості підстилки в птиці. Стовідсоткова нерозчинність клітковини цього препарату пришвидшує кишковий транзит і, таким чином, зводить до мінімуму ризик розмноження шкідливих бактерій, котрий відбувається у вологій підстилці. Концентрат сирої клітковини з унікальними HPC-фібрильованими волокнами діє подібно губці: зв’язує воду, де це потрібно (в основному у верхній ділянці шлунково-кишкового тракту); вивільнює воду там, де це передбачено фізіологічно (в основному у нижній ділянці шлунково-кишкового тракту). 

Матеріал надала компанія «РЕТТЕНМАЙЄР УКРАЇНА» 

журнал «Наше Птахівництво», січень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ