Агромаркет

Програма «МетеоЗахист». Передумови утворення і результати минулих років

Програма «МетеоЗахист». Передумови утворення і результати минулих років

Українські сільгоспвиробники й аграрії усього світу дедалі більше відчувають вплив глобальної зміни клімату. Чи не кожний сезон як самі виробники, так і експерти агросфери зазначають екстремальні погодні умови, нехарактерні для тих чи інших регіонів. За прогнозами погодних фахівців, такі явища, на жаль, у майбутньому тільки посилюватимуться.

 
 

Сільгоспвиробники та компанії — розробники аграрних рішень усвідомлюють необхідність ефективних інструментів керування погодними ризиками. Одним із таких інструментів стала програма індексного страхування «МетеоЗахист», розроблена експертами компанії «Сингента» та її глобальними й локальними партнерами.

 

«Пілотний проект стартував 2016 року в Харківській, Дніпропетровській і Кіровоградській областях. Ми побачили, що цей інструмент ринок сприйняв дуже позитивно. Аналізуючи відгуки й запити сільгоспвиробників, а також перші отримані результати, наступного сезону ми розширили опції та географію програми й охопили весь Південь і Схід країни, загалом понад 100 тис. гектарів. У 2018‑му програма „МетеоЗахист” запрацювала у центральних регіонах й усього покрила вже 420 тис. гектарів. Потреба в надійному страховому продукті дедалі зростає, тому в сезоні‑2019 програма індексного страхування розширить свої можливості й стане доступною і для аграріїв західних областей», — коментує Роман Хрипко, керівник напряму Захист від агрономічних ризиків у Східній Європі компанії «Сингента».

 

Щодо розміру страхового відшкодування, яке отримали фермери від традиційного страхування за сезон‑2018, то воно становить 5,7 млн грн, у той час як завдяки проекту «МетеоЗахист» сільгоспвиробникам компенсували 29,4 млн гривень, що в 5 разів більше. Основна частка виплат припала на агровиробників південних і східних областей, які зазнали суттєвих втрат урожаю пшениці через посушливі умови в період цвітіння й наливу зерна.

 

Цього літа аграрії зіткнулися ще й із проблемою рясних опадів у період збирання врожаю, що погіршило якість зернових. За даними більшості відкритих джерел, частка продовольчої пшениці дуже скоротилася через зараження зерна альтернаріозом і сажкою, що було спровоковано надмірною вологою під час збирання врожаю. Дослухаючись до побажань самих аграріїв, експерти компанії та її партнери розробили погодний індекс від ризику надлишкових опадів у період збирання врожаю. Ця опція буде найактуальнішою для фермерів західного та північного регіонів.

 

У компанії наголошують, що не відстають від сучасного digital-тренду. Саме тому одним з очікуваних кроків для команди Захисту від агрономічних ризиків стала розробка нової цифрової онлайн‑платформи, яка є зрозумілою та зручною в користуванні з будь‑якого пристрою, що значно спростить процес приєднання до програми й окрім основного функціонала надасть можливість використовувати додаткові інструменти, як‑от перегляд прогнозу погоди від акредитованого постачальника погодних даних MeteoBlue з професійними порадами та рекомендаціями щодо застосування аграрних рішень. Нова платформа також дозволить автоматизувати відносини з дистрибуторами й страховими партнерами.

 

У центрі механізму програми закладено індекс — спеціальний показник, що характеризує вплив інтенсивності певного ризику на врожайність культури. Граничне значення цього показника характеризує настання страхового випадку й відповідає критичній втраті врожайності для сільгоспвиробника. Індекс повинен дуже точно показувати, як саме певний ризик впливає на врожайність культури, і це переважно залежить від якості розробки страхового продукту — якості даних, математичної моделі тощо.

 

Важливо розуміти, що індекс не завжди може показувати абсолютно точні дані про стан поля, він віддзеркалює загальну тенденцію. В результаті можуть бути випадки, коли індекс показує виплату, а врожайність хороша або ж навпаки. Однак у рамках програми «МетеоЗахист» точка метеоданих для фіксації індексу є ділянкою 8 × 8 км, що вважається цілком прийнятною площею для страхування від посухи або надмірних опадів. Адже ці погодні явища охоплюють порівняно велику територію.

 

газета “АгроМаркет”, березень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ