Овочі-Ягоди-Сад

Ігор Сахно із Херсонської області отримує врожайність огірків в теплицях на рівні 17–18 кг з квадратного метра

Підживити якісно

Одноосібний господар Ігор Сахно із села Козачі Лагері Херсонської області вирощує огірки в плівкових теплицях. Завдяки якісному догляду отримує врожайність на рівні 17–18 кг з квадратного метра.  

Якісне живлення — основа хорошого врожаю

Господар має десять плівкових теплиць по 4 сотки кожна, завширшки 11,5 м і завдовжки 40 м. У кожній теплиці висаджує по 10 рядів рослин, відстань між рослинами в ряду — 20 см. Огірки вирощує в монокультурі в два обороти, тож навантаження на ґрунт доволі значне. Отримувати гідні врожаю господареві допомагає система живлення, препарати для якої постачає компанія «Агріматко-Україна». 

— Живлення рослини потребують на всіх етапах розвитку, — зазначає фермер. — Важливо забезпечити рослині добрий старт, допомогти їй із формуванням урожаю й далі підтримувати стабільне плодоношення. 

Для цього фермер використовує препарати торгової марки Leafdrip, призначені для фертигації та живлення в закритому ґрунті. На початкових етапах росту, після пересаджування розсади на постійне місце в теплицю, для її кращого укорінення акцент традиційно робиться на фосфорі, застосовується добриво з формулою 10:50:05 + 2Mg. 

Після цього впродовж вегетації вносять Leafdrip 20:20:20 + 1Mg — така формула допомагає рослинам краще нарощувати вегетативну масу, водночас забезпечує гарний розвиток кореневої системи. А 20% калію у формулі добрива стимулює розвиток і налив плодів. 

Коли рослини вступають у фазу повного плодоношення, в них різко зростає потреба в калійному живленні. Тож щоб її забезпечити, до завершення збирання врожаю застосовують добриво Leafdrip 10:8:42 + 1Mg

У лінійці добрив Leafdrip є варіанти з формулами для кожного етапу росту рослин

Добрива фермер вносить як із фертигацією, так і в бакових сумішах з пестицидами для листкового живлення. Але по листу працюють лише всередині вегетації, тобто препаратом із формулою Leafdrip 20:20:20 + 1Mg

— Щодо частоти внесення, то в цьому питанні ліпше мати регулярний підхід, підживлювати рослини двічі на тиждень, — говорить господар. — Тоді вони розвиваються рівномірно, збалансовано. У періоди пікового плодоношення можна збільшити частоту підживлень, вносити добрива через день, але слід робити це зважено, контролювати вміст азоту в ґрунті, щоб не було надлишку. Адже немає сенсу витрачати гроші на те, щоб корисні елементи промивалися з водою. Взимку, перед початком сезону вирощування, ми робимо аналіз ґрунту, обчислюємо за стандартними формулами винос поживних елементів культурою і на підставі цих розрахунків визначаємо, скільки та яких елементів протягом вегетації буде потрібно рослинам. Крім того, раз на два роки вносимо органічні добрива. 

Для першого обороту Ігор Сахно висаджує розсаду на постійне місце в березні, для другого — в липні. Плодоношення другого обороту триває до настання сильних холодів, коли опалювати теплиці для підтримання належного стану рослин стає невигідно. 

Фермер збирає плоди завдовжки 10–15 см, які реалізує оптовим покупцям (посередникам), а вже вони постачають їх у мережі супермаркетів й проводять відповідну сертифікацію. 

Крім живлення добривами Leafdrip, Ігор Сахно також використовує стимулятор росту Максі-Гроу Ексель, який вносить по листу. Препарат застосовує раз на три дні в період активного плодоношення: ввечері проводить збір плодів, потім відбувається обробка стимулятором. Наступного вечора під час вибірки плодів має прибавку врожайності 10%, далі — 6%, потім — 3%, після чого знову вносить стимулятор. 

— Із застосуванням Максі-Гроу Ексель ми збираємо з однієї теплиці за раз 11–12 ящиків плодів, тоді як без застосування — 10, тож прибавка відчутна. Усе разом: якісні добрива, стимулятор росту, прилипач — дозволяє нам отримувати добрі врожаї чудової якості, — резюмує Ігор Сахно.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ