Овочі-Ягоди-Сад

ФГ «Зоря Каховщини» понад десять років вирощує огірки для переробного підприємства «Чумак»

Огірки не без «гіркоти»

ФГ «Зоря Каховщини» понад десять років вирощує огірки для переробного підприємства ПрАТ «Чумак». Здавалося б, договір із такою великою компанією страхує від будь-яких негараздів. Але нюанси бувають завжди, що й продемонстрував сезон, який закінчився.  

Леонід Кириченко

— У липні спостерігали погодну аномалію, коли поля, і не лише огіркові, заливало дощами. Вийти в поле людьми чи технікою не було жодної можливості. А це був якраз період масового достигання й збирання огірків. Плоди погано розвивалися, деякі, навпаки, переростали. А огірок — культура особлива: вибирати плоди потрібно не рідше, ніж через день, інакше матимеш продукцію третього сорту, яка нікому не потрібна, — розповідає Леонід Кириченко, директор ФГ «Зоря Каховщини», де огірки вирощуються у відкритому ґрунті на площі 6 га. 

Овочевий клин господарства, залежно від сівозміни, становить 100–150 га. На цій площі щороку розміщують огірки, томати, солодкий перець, баклажани, столові буряки, моркву, кореневу селеру, різні види капусти — білоголову, червоноголову, савойську, пекінську, цвітну. Решта площ — під зерновими. 

Престо F1

На огіркових полях господарство культивує один гібрид — Престо F1 від компанії «Рійк Цваан». Саме він запропонований до вирощування покупцем — ПрАТ «Чумак». Роботи в полі починаються наприкінці травня: обробляють ґрунт, прокладають стрічки крапельного зрошення, розстеляють плівку й роблять у ній отвори. На початку червня в ці отвори, прямо у відкритий ґрунт, вручну розкладають заздалегідь замочені насінини. На 3–5-й день вони дають сходи. Розсадний спосіб недоречний, бо це додаткові витрати, а поспішати господарству, щоб отримати більш ранню продукцію, немає сенсу. Навпаки, вираховують все так, щоб плоди почали достигати в період масового збирання, адже саме тоді на «Чумаку» вмикають лінії з переробки огірків. Сільгоспвиробникові ці строки зручні тим, що ґрунт встигає як слід прогрітися, та й заморозки вже не загрожують. 

Збирають урожай за допомогою рухомої платформи, із якої робітники зривають плоди лежачи. Далі вони доставляються на сортувальну лінію. У «Чумака» до огірків, звісно, є вимоги: довжина — не більше 12 см, 4–5 см у діаметрі, інтенсивно-зелений колір. Тож переростати їм не дозволяють (якщо це, звісно, не форс-мажор), а всі, що менші за розміром, вивозять на свіжий ринок. 

Цього сезону під час рясних тривалих липневих опадів ціни виросли, але ж не в усіх була можливість зібрати врожай. У серпні через надлишок пропозиції ціни, навпаки, впали. Здавати свій урожай Леоніду Кириченку довелося по 6 грн/кг, тоді як у господарстві сподівалися хоча б на 8 грн/кг. Річ у тому, що договір із переробником не передбачає фіксованої ціни з огляду на непередбачувану погодну ситуацію, як і сталося цього року. Сільгоспвиробник, зі свого боку, теж не зміг виконати своїх зобов’язань щодо валу. Огіркові поля господарства «Зоря Каховщини» дали врожайність 16 т/га, що становило лише 40–50% від очікуваного. 

Леонід Петрович вимушений констатувати, що у вирощуванні огірків господарство зазнало збитків. Водночас, оцінюючи цьогорічні погодні та цінові коливання, а також підвищення цін на насіння, засоби живлення й захисту, плівку, паливо, фермер зауважує, що всі ці чинники змушують сільгоспвиробників міцно замислитися, чи варто вирощувати огірки надалі, а якщо вирощувати — то в яких обсягах. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ