Овочі-Ягоди-Сад

Як розпізнати основні захворювання, спричинені вірусами, та захистити рослини

Вірусні хвороби огірків

Вірусні хвороби огірків
Ознаки звичайної мозаїки огірка

Ураження вірусними хворобами згубно впливає на врожай овочевих культур, зокрема огірків. Розповідаємо, як розпізнати основні захворювання, спричинені вірусами, та захистити від них рослини.

Затримка рослини в рості (карликовість), пожовтіння і скручування листків, нерівномірне забарвлення листкових пластин, квітконосів та плодів — загальні симптоми, що сигналізують про захворювання огірків, спричинене вірусами. Збудник може передаватися різними шляхами: як через посадковий матеріал (насіння), так і під час роботи з рослинами через робочий інструмент або за посередництвом шкідників (наприклад попелиць). Вірусна недуга здатна знищити до 70% врожаю огірків. Щоб запобігти втратам, важливо своєчасно виявити захворювання та вжити відповідних заходів.

Звичайна огіркова мозаїка

Ознаки звичайної мозаїки огірка

Збудником звичайної мозаїки огірків є вірус Cucumber mosaic virus, здатний уражати не лише всі гарбузові, а й багато інших видів рослин (як культурних, так і дикорослих). Зокрема, серед природних резерваторів вірусу — усім відомі осот, подорожник, берізка польова, деревій, поширені на квітниках настурції, календула, люпин, петунії, гладіолуси.

Розпізнати ураження рослини звичайною огірковою мозаїкою на стадії розсади вдається рідко. Ознаки стають помітними приблизно через шість тижнів, під час активного росту. У добре розвинених рослин мозаїка починається з верхнього листя, а нижні листки в’януть і засихають. На уражених листках утворюються світло-зелені плями (переважно між жилками). Згодом вони жовтішають, листки стають зморшкуватими, черешки листя і міжвузля стебел коротшають. Ріст рослин уповільнюєть­ся, згодом вони часто гинуть. На дорослих рос­линах також зменшується кількість жіночих квітконосів, плоди стають світлішими, з темно-зеленими бородавками. У разі сильного ураження рослини не квітнуть і не плодоносять.

Щодо джерела інфекції, то ним часто стають багаторічні кореневищні бур’яни. Вірус переноситься різними видами попелиць, а також передається від рослини до рослини разом із клітинним соком через робочий інструмент у процесі догляду. Тому дезінфікувати інвентар, який використовується, потрібно обов’язково.

Для зниження шкодочинності вірусу звичайної огіркової мозаїки проводять такі заходи: роблять просторову ізоляцію культурних рослин від джерел вірусної інфекції (для цього передусім уникають посіву огірків поблизу багаторічних квіткових культур); знищують бур’яни  –– резерватори інфекції; застосовують хімічні засоби боротьби з переносниками вірусу; використовують стійкі до захворювання гібриди.

Як показує практика, особливо багато хворих рослин спостерігається на ділянках, де огірки вирощують як монокультуру. Тому слід обов’язково дотримуватися сівозміни.

Зелена крапчаста мозаїка огірків

Зелена крапчаста мозаїка на листі огірка

Захворювання спричиняється вірусом Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV), який уражує всі рослини родини гарбузових, хоча не всі з них мають однаково виражену симптоматику.

Першою ознакою ураження огірків CGMMV є поява на листках світлих плям уздовж жилок, що згодом перетворюються на чітку мозаїку у вигляді чергування світло-зелених і жовтих ділянок із темно-зеленими пухирцеподібними роздутими ділянками. Також іноді може спостерігатися в’янення рослин, що нагадує симптоми кореневої гнилі огірків. Інфіковані рослини ростуть повільно, а їхні плоди набувають строкатого мозаїчного забарвлення, стають пухирчастими і втрачають якість. Мозаїчні плями можуть некротизуватися.

Cucumber green mottle mosaic virus передається через заражене насіння, а також із клітинним соком під час робіт на ділянці.

Діагностувати захворювання на ранніх стадіях можна вже через 2–3 тижні після висіву огірків. Заражені рослини слід видалити, щоб потім, працюючи на ділянці, не наражати на ризик здорові. До слова, запилюючи рослини, бджоли також можуть сприяти поширенню зеленої крапчастої мозаїки: сідаючи на квітконоси, комахи їх трохи пошкоджують, і разом з клітинним соком та пилком переносять інфекцію з хворої рослини на здорову.

Щоб запобігти ураженню рослин зеленою огірковою мозаїкою, насамперед слід подбати про здоровий, безвірусний насіннєвий матеріал. Адже цей специфічний вірус знаходиться всередині насінин, дуже глибоко, тому знешкодити його знезаражувальними засобами практично неможливо.

На відміну від вірусу звичайної огіркової мозаїки, Cucumber green mottle mosaic virus може зберігатися в рослинних рештках у ґрунті. До того ж на штучних субстратах захворювання розвивається швидше та інтенсивніше. Якщо йдеться про вирощування огірків у теплиці, заражений ґрунт з метою профілактики треба замінити на здоровий. Повернення культури огірка в теплиці, де було виявлено вірус зеленої мозаїки, можливе не раніше, ніж через 1–2 роки.

Також важливо під час вегетації рослин підтримувати оптимальний температурний і тепловий режими, не допускати різких перепадів нічних і денних температур. Рекомендується обмежити дози азотних добрив, 1–2 рази на тиждень проводити позакореневе підживлення мікроелементами, що підвищують неспецифічну стійкість рослин до несприятливих факторів довкілля.

Один зі штамів CGMMV спричиняє так звану білу огіркову мозаїку: на листках інфікованих рослин з’являються білі та жовті плями зірчастої форми. Подеколи листя огірків стає повністю білим, а зеленими залишаються лише прожилки. При цьому зморшкуватості листя не спостерігається, а плоди вкриваються жовтими та білими смугами.

За спостереженнями, біла мозаїка завдає ще більше шкоди, ніж зелена крапчаста, і знижує врожайність огірків на 50–90%. Збудник білої мозаїки, як і зеленої, зберігається в насінні та на рослинних рештках. Тому для захисту рослин від вірусу рекомендується ретельно очищати ділянку від післязбиральних рослинних решток упродовж сезону та в міжсезонний період.

Під час роботи з рослинами використовують лише продезінфікований інвентар та інструменти.

Вірус пожовтіння жилок

Вірус пожовтіння жилок огірків за зовнішніми симптомами нагадує огіркову мозаїку або наслідок впливу гербіцидів. Точно визначити збудника недуги можна лише в спеціальній лабораторії.

Збудником захворювання є Cucumber Vein Yellowing Virus. Ознаки ураження рослин –– це світлішання й пожовтіння дрібних і великих судин, які згодом некротизуються, а рослина зрештою припиняє ріст і невдовзі відмирає. На плодах вірус проявляється у вигляді мозаїки.

Cucumber Vein Yellowing Virus не передається з насінням, його переносник — тютюнова білокрилка. Уже після півгодинного живлення на зараженій рослині вона стає вірусоносієм, а ще через півтори години комаха здатна заражати здорові рослини. Ця здатність у неї зберігається упродовж шести годин.

Цікаво, що бджолозапильні сорти й гібриди огірків, підхопивши вірус, переносять його безсимптомно, а ось партенокарпічні види від нього дуже потерпають. У заражених рослин різко знижується врожайність і тривалість періоду плодоношення. Вірус може за короткий час повністю знищити рослину. Щоб знизити ризик, варто обирати стійкі гібриди.

На жаль, вірусні хвороби огірків не піддаються лікуванню: їм можна лише запобігти.

Обробка молоком

Іноді не лише від городників, а й від професійних фермерів можна почути або прочитати таку пораду: обприскуйте рослини незбираним молоком, розведеним водою у співвідношенні 1:10, або молочною сироваткою з йодом. Порадники стверджують, що така обробка допоможе якщо не захистити рослини (не лише від вірусних, а й від усіх на світі хвороб), то принаймні зупинити їхній розвиток.

Фахівці ж говорять, що такі методи були популярними в 1990 роки, коли ЗЗР на ринку бракувало. Молочнокислі бактерії не мають здатності знищувати патогени. Однак вони можуть зброджувати цукор і (частково) органічні кислоти. Саме обприскування слабкими розчинами кислоти (ортофосфорної, лимонної, молочної…) практикується у світі на рослинах, що чутливі до бактеріозів. З цією ж метою іноді застосовують кислі добрива для листкових підживлень. Однак сподіватися, що обробка молоком допоможе вилікувати вірусні хвороби огірків, не варто.

За матеріалами відкритих джерел

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ