Тваринництво

Слід упевнитися, що обладнання у пташниках працює максимально продуктивно

Підготуйте пташники до холодів

Підготуйте пташники до холодів

Щоб не витрачати зайві кошти на опалення, слід заздалегідь упевнитися, що обладнання у пташниках працює максимально продуктивно.  

З початком осені птахівникам час почати готуватися до зимових холодів. Ціни на газ далі зростають, і виробники повинні максимально використовувати кожну копійку, витрачену на паливо. Це означає, що пташники та обладнання мають працювати з максимальною продуктивністю.

 ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ 

Регулярне техобслуговування обладнання має вирішальне значення для підтримання ефективної роботи пташників. Пташники та обладнання всередині повинні прослужити довгі роки, а це відбудеться лише тоді, якщо за приміщенням та обладнанням добре доглядають та регулярно проводять технічне обслуговування. 

Перевірка герметичності 

Пріоритетом обслуговування в холодну погоду є герметичність приміщення. Герметичність важлива протягом року для належного контролю за навколишнім середовищем, але взимку це особливо важливо, щоб мінімізувати витікання повітря та зменшити використання палива. Витікання повітря збільшує витрату палива й згубно впливає на продуктивність птиці. Курчата легко переохолоджуються через витікання повітря біля опор, фундаменту, припливних клапанів, штор та торцевих дверей, і наслідки переохолодження можуть бути непоправними. 

Через погану герметичність приміщення витрати на паливо можуть бути надмірними. Тріщина або щілина розміром у 3 мм з обох боків будинку завдовжки 120 м еквівалентна отвору в стіні площею понад 0,72 м2. Переконайтеся, що будівля герметична. Єдине повітря, яке входить у ваш пташник, має бути повітря, яке надходить із мінімальною вентиляцією, і воно повинно надходити через припливні клапани. 

Якщо ваш пташник оснащено шторами, переконайтеся, що вони щільно прилягають до рами з усіх боків. Обірвані кріпильні стрічки слід замінити, щоб штори не провисали. Якщо ваш пташник оснащено тунельними стулками, вони повинні щільно прилягати до монтажної рами. У разі якщо в приміщеннях є підвісна стеля, то в пароізоляції не повинно бути отворів, що дають змогу теплому повітрю виходити на горище. При цьому витрачається паливо та утворюється конденсат на горищі, що знижує ефективність вентиляції. 

Перевірка припливних клапанів 

Настінні припливні клапани слід регулярно перевіряти для переконання, що вони відкриваються та щільно закриваються належним чином. Шнури, які закріплено на тросі або стрижні, що відповідають за відкриття та закриття клапанів, найчастіше розтягуються під час роботи сервоприводу — треба перевіряти та виправляти таку проблему. Сервоприводи  можуть запускатися тисячі разів під час одного зимового туру. У цих пристроїв є шестерні та пресмаслята під кришкою, які захищають шестерні від великої кількості пилу та бруду в приміщенні пташника. Не забувайте, що фітинги час від часу потребують мастила для належної роботи. 

Перевірка статичного тиску 

Регулярно перевіряйте статичний тиск у приміщенні (це різниця тиску повітря всередині та зовні будинку), щоб визначити герметичність пташника. Високий статичний тиск потрібний для адекватного перемішування та прогрівання холодного повітря, що надходить у приміщення, перш ніж він впаде на підлогу й застудить птахів. Неправильне змішування повітря може вплинути на датчики температури, що призведе до збільшення витрати палива і може завдати шкоди здоров’ю птиці. 

Датчик температури 

Розміщення датчика температури має вирішальне значення для комфорту птиці. Дотепер є практика підвішування датчиків температури на відстані 1 м від підстилки (хоча птиця перебуває безпосередньо на підстилці). Правильніше використовувати кілька датчиків, які розміщують на рівні птиці незалежно від віку птиці. Для цього доцільно закріпити датчики до троса лінії напування, яка підіймається зі зростанням птиці. Це гарантує, що датчики завжди будуть приблизно на висоті птиці під час усього туру. Кожен датчик контролює лише температуру в призначеній ≪зоні≫, де його розташовано. Таким чином, якщо одна зона холодна, а всі інші зони відповідають заданій температурі, працюватимуть обігрівачі тільки в холодній зоні, у такий спосіб підтримуючи комфортне середовище в пташнику з максимальною ефективністю. Наявність датчиків на рівні птахів гарантує підтримання належної температури на рівні птиці. Слід пам’ятати, що в літню пору, коли працюють тунельні вентилятори, температурні датчики збирають товстий шар пилу та бруду. Тому датчики треба очистити перед зимою. 

Перевірка тиску газу 

Ще один пріоритет — це тиск газу, достатній для роботи обігрівачів. Газові гармати призначено для найбільш ефективної роботи за певного тиску газу. Коли тиск газу занадто низький, обігрівачі вироблятимуть тільки слабке жовте полум’я (мало тепла) замість сильного синього полум’я, пов’язаного з нормальною роботою обігрівачів. 

Малорозмірні трубопроводи всередині та/або зовні пташника можуть спричиняти знижений тиск газу, особливо якщо ви недавно реконструювали пташник і додали додаткові гармати без заміни трубопроводів. 

Не забувайте про витікання газу. Іноді можна відчути запах витікання. Можна взяти розпилювач із мильною водою і побризкати на стики труб й регулятори та пошукати бульбашки, що свідчитимуть про витікання, яке, можливо, ви не відчули. 

Робота вентиляторів 

Вентилятори мають вирішальне значення для будь-якої програми мінімальної вентиляції. Для належної роботи вентилятори та жалюзі повинні бути чистими. Щоб підтримувати оптимальну ефективність, їх слід мити після кожного туру. Ремені мають бути туго натягнуті, щоб вентилятори могли працювати якнайкраще. Ремені, які риплять і прослизають, мають надмірний люфт або коливання, слід замінити. Вентилятори з ремінним приводом також мають підшипники, які час від часу треба змащувати. 

Рекомендуємо розглянути варіант із вентиляторами-розгонниками, якщо у вас їх ще немає. Використовуючи вентилятори-розгінники, можна знизити температурне розшарування, повертаючи гаряче повітря від стелі до підлоги. Це може допомогти покращити видалення вологи з підстилки. 

Вентилятори, які не використовують для мінімальної вентиляції (тунельні), слід закривати взимку, щоб запобігти витіканню повітря навколо жалюзі й конусів. Слід пам’ятати, про те, що захисні панелі можна було легко зняти у разі надзвичайної ситуації. 

Не чекайте настання холодів, щоб діяти. Почніть рано, і ви будете готові до прохолодної погоди. Регулярне технічне обслуговування дасть змогу заощадити електроенергію та забезпечити безперебійну та ефективну роботу пташника. 

Матеріал надала компанія «HOGSLAT Україна» За матеріалами від університету штату Міссісіпі 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ