Тваринництво

Хелатні мікроелементи покращують продуктивність, загальний стан здоров’я і тривалість життя птиці

Біодоступні хелати

Біодоступні хелати

Хелатні мікроелементи покращують продуктивність, загальний стан здоров’я і тривалість життя курей-несучок та птиці батьківського поголів’я

Мікроелементи є важливими компонентами раціонів як для несучок, так і для батьківського поголів’я. Незважаючи на те, що вони необхідні тільки в невеликих кількостях, їх функції в організмі не можуть бути компенсовані іншими компонентами. 

Для сучасних високопродуктивних кросів курей-несучок і батьківського поголів’я традиційно використовують неорганічні джерела мікроелементів (наприклад, сульфати), які завжди можуть адекватно задовольнити потреби тварин через ефект антагонізму. Тому рекомендовано використовувати джерела органічних мікроелементів, такі як хелати, оскільки вони мають більш високу біодоступність. Хелатні мікроелементи мають особливу форму зв’язку між мікроелементами й органічною молекулою. Найчастіше це окремі амінокислоти, такі як гліцин, або амінокислоти з гідролізованого соєвого протеїну. Більш висока біодоступність хелатів забезпечує адекватне надходження мікроелементів до організму тварини та призводить до меншого виведення неабсорбованих мікроелементів з послідом. 

ФУНКЦІЇ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ 

Мікроелементи, такі як цинк (Zn), марганець (Mn), мідь (Cu) та залізо (Fe), мають важливе значення для досягнення високого рівня продуктивності та життєдіяльності птиці. Ці мінерали є частиною безлічі ферментів, що беруть участь у роботі імунної системи, загоєнні ран, виробництві яєць, відтворенні, а також підтримці цілісності шкірних покривів і скелетної системи птиці. Як компоненти супероксиддисмутази та каталази вони відіграють ключову роль в антиоксидантній системі, яка підтримує здоров’я тварин та запобігає пошкодженню клітин шляхом окислення, особливо у стресових умовах. 

Zn є кофактором ферменту карбоангідрази, який сприяє фіксації карбонату кальцію в яєчній шкаралупі. Mn важливий для механічних властивостей та ультраструктури яєчної шкаралупи. Формування та цілісність кісток, хрящів та сполучних тканин багато в чому залежить від достатньої кількості Zn, Mn та Cu. Zn важливий для синтезу колагену (структурний білок кісток та хрящів), а також кератину (структурний білок подушечок лап, шкірних покривів, дзьоба та пір’я). 

Mn відіграє важливу роль в утворенні хондроїтинсульфату, структурного компонента кісткового хряща. Cu каталізує поперечне зшивання еластину та колагену в процесі утворення яйця як кофактор у відповідній ферментній системі.  

Отже, дефіцит Cu може призвести до деформації яєчної шкаралупи. Fe входить до складу гемоглобіну та міоглобіну. Він необхідний для правильного транспорту та зберігання кисню, білкового обміну та постачання енергією, що робить його важливим для розвитку курчат. 

ПЕРЕВАГИ ХЕЛАТІВ 

Існує ряд переваг за використання хелатів під час вирощування курей-несучок та птиці батьківського стада. Наприклад, вони: 

1. Сприяють підвищенню яйценосності та щільності яєчної шкаралупи. Ряд досліджень показали, що використання хелатів у поєднанні з неорганічними джерелами мікроелементів або як часткова чи повна заміна корисні для виробництва яєць та сприяють покращенню якості яєчної шкаралупи. Ці два параметри мають важливе значення для економічного успіху птахофабрик, де вирощують курейнесучок, особливо тому, що з віком птиці рівень несучості та якість яєчної шкаралупи знижуються. Достатня міцність яєчної шкаралупи не менш важлива за вирощування курчат, оскільки вона має вирішальне значення для здорового розвитку ембріона, особливо на останньому етапі інкубації. 

Рис. 1. Позитивний вплив на несучість після додавання до раціону хелатів гліцину (ECOTrace®), як порівняти з попереднім виробничим циклом, із використанням тільки неорганічних мікроелементів у раціоні (польові випробування, n ~ 53 000 на групу) (Biochem, 2019)

У двох нещодавніх польових дослідженнях премікс хелатів гліцину (Zn, Mn, Cu) (E.C.O.TraceR) згодовували у поєднанні з неорганічними джерелами мікроелементів у комерційному раціоні для несучок. Порівняння несучості птиці з клітки після 55 тижнів вирощування, а також у період піку продуктивності (25–27 тижнів) показало вищий рівень продуктивності після додавання в раціон хелатів гліцину (рис. 1). 

Згодовування хелатів гліцину курям-несучкам старшого віку (74 Ѓ} 2 тижні) дещо покращило якість яєчної шкаралупи вже через 2 тижні, що позитивно позначилося на міцності та товщині яєчної шкаралупи (рис. 2). Цей швидко помітний ефект можна пояснити високими вимо-__  гами дорослих курей-несучок до високодоступних мікроелементів. 

Рис. 2. Підвищена міцність яєчної шкаралупи (ліворуч) та товщина яєчної шкаралупи (праворуч) яєць від курей-несучок, які отримували раціон із додаванням хелатів гліцину (ECOTrace®) всього через 2 тижні (польові випробування, n = 50 000 на групу)

2. Підтримують загальний стан здоров’я та збільшують тривалість життя птиці. Хороший загальний стан здоров’я птиці відіграє ключову роль у досягненні її максимальної продуктивності. Хелати підтримують загальний стан здоров’я курей-несучок і птиці батьківського поголів’я. Наприклад, у птиці підвищується концентрація імунних клітин (наприклад, лейкоцитів) у сироватці крові поряд із покращеним антиоксидантним статусом. На рис. 3 наочно продемонстровано чудове здоров’я подушечок лап бройлерів за використання хелатів гліцину (E.C.O.TraceR) у поєднанні з неорганічними мікроелементами. Птиця, раціон якої містив хелатні мікроелементи, зазвичай має кращу мінералізацію кісток та покращений зовнішній вигляд, включно з покращеним оперенням. 

Рис. 3. Результати польових досліджень дерматиту подушечок лап після 6-тижневого періоду відгодівлі бройлерів (n = 100) із використанням неорганічних мікроелементів або комбінації неорганічних мікроелементів з хелатами гліцину

3. Підвищують фертильність і виводимість. 

Виробництво запліднених яєць — запорука прибутковості птахівництва. Численні дослідження показали переваги від згодовування хелатних мікроелементів, Zn, Mn, Cu та Fe для покращення фертильності батьківського стада. Про це свідчать, наприклад, вищі показники фертильності та збільшення кількості запліднених яєць. Півні з батьківського поголів’я мали підвищений рівень тестостерону в сироватці та більш високу кількість сперматогоніїв у яєчках після годівлі хелатним Zn. Це супроводжувалося поліпшенням якості сперматозоїдів (рухливість, життєздатність, морфологія, концентрація) та збільшенням обсягу еякуляту. Після виробництва запліднених яєць виведення яєць є наступним ключовим кроком до отримання великої кількості курчат із батьківського стада. Різні наукові джерела зрозуміло показують, що хелатні мікроелементи можуть покращити виведення запліднених яєць і зробити розведення птиці успішнішим. 

4. Покращують якість курчат. 

Сучасне курча-бройлер майже 50% свого життя проводить в ембріональному стані. Тому важливо переконатися, що ембріон, який розвивається, отримує достатню кількість поживних речовин. На фізіологічний стан курчати під час вилуплення впливає годівля батьківської курки. Поєднання або заміна неорганічних джерел Zn, Mn, Cu та Fe на органічні в раціоні батьківського поголів’я забезпечує більшу кількість мікроелементів у яєчному жовтку. Це ефективно підтримує початок життя курчати внаслідок покращеної гуморальної імунної відповіді, захисту від окисного пошкодження та оптимального розвитку шлунково-кишкового тракту. Годівля хелатними мікроелементами також позитивно впливає на живу масу ембріона, виживання, мінералізацію кісток та стабільність кісток (рис. 4). 

Рис. 4. Позитивний вплив на якість курчат після додавання високобіодоступних мікроелементів до раціону батьківського поголів’я

Забезпечення мікроелементами є вирішальним чинником під час годівлі несучок та батьківського поголів’я. Використання органічних джерел, таких як хелати гліцину E.C.O.TraceR, забезпечує оптимальний раціон та мінімізує виведення мікроелементів із послідом. Додавання хелатів у раціон позитивно впливає на несучість і міцність шкаралупи, тривалість життя і падіж, плодючість, виведення та якість курчат. Усі разом перераховані вище чинники підвищують рентабельність у птахівництві і роблять його успішнішим і екологічнішим. 

Компанія Biochem спирається на 30-річний досвід роботи з хелатними мікроелементами, що робить нас надійним та безпечним партнером для задоволення потреб клієнтів щодо годівлі тварин та птиці мікроелементами.  

Д-р Сюзанна Ротштейн, Сара Грейвмейер, фахівці відділу досліджень та розробок компанії Biochem

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ