Овочі-Ягоди-Сад

Створити прибутковий органічний сад за запровадження мікробних біотехнологій можна легко й у задоволення без великих витрат

Чистий прибуток

Чистий прибуток

Створити прибутковий органічний сад за запровадження мікробних біотехнологій можна легко й у задоволення без великих витрат

Екологічна небезпека, якщо вона стає реальною, — сильніша за війну, бо вбиває поступово, з прицілом на багато поколінь. Якщо врахувати, що рослинна продукція — основа раціону людини, а овочі й фрукти — лідери в ній, то ця небезпека може йти саме від них, якщо вони вміщують пестициди. За статистикою найбільше отруєними хімією є яблука, персики, полуниці, черешня, виноград, капуста, картопля, солодкий перець, огірки, селера та кавуни. Практично 90% фунгіцидів, 60% гербіцидів та 30% інсектицидів виявляються канцерогенними, спричиняючи тяжкі захворювання, такі як рак. Кожен пестицид, без винятку, проявляє свою мутагенну природу як вкрай токсичний для навколишнього середовища та людей. Особливо важливо це враховувати, коли ви вирощуєте овочі та фрукти й застосовуєте пестициди перед збиранням урожаю. 

Наведу приклад хімічного захисту яблуні від хвороб — за теорією він має становити 8–12 обробок за сезон. Однак, поспілкувавшись із садівниками, які сукупно обробляють в Україні понад 800 га садів, ми виявили, що всі вони роблять мінімум 20–30 обробок. От і робіть висновки, що саме ви споживаєте. 

В органічному саду, на відміну від інтенсивного, заборонено застосовувати хімікати — фунгіциди, інсектициди, добрива та гербіциди. Ви запитаєте: а що робити з тими шкідниками, від яких втрачається 25–30% урожаю щорічно? В Україні сьогодні налічується 250 видів шкідливих комах і кліщів, з яких 20 — шкідники яблуні. 

На фруктових деревах дуже добре розвиваються грибні та бактеріальні хвороби, більше з тим — з’являються все нові їх види. Одна з основних причин цього — надмірне застосування фунгіцидів, яке спричиняє дисбаланс між грибами й бактеріями. Внаслідок цього бактерії досить активно паразитують на деревах. Проти деяких нових бактерій не існує хімічних препаратів, але є біологічні, що діють як індуктори системної стійкості. 

НОВА СТРАТЕГІЯ 

У теперішній час істотно змінилися вимоги до біотехнологічних продуктів, які повинні відповідати викликам сучасного органічного садівництва. Розвиток змішаних інфекцій (бактеріо-міко-нематодозів), спричинених надмірним застосуванням хімікатів, в умовах глобальних змін клімату призводить до значних втрат урожаю та спонукає до пошуку нових біоагентів, захисних препаратів із широким діапазоном біологічної активності. 

У зв’язку з цим виникла потреба розробити нову стратегію створення біологічних препаратів, які повинні характеризуватися мультифункціональними характеристиками й проявляти різноспрямований позитивний вплив на рослини. 

Біотехнологічний модуль в ІМВ НАН України

Сучасні мікробні біопрепарати поділяють на дві основні групи — на основі живих мікроорганізмів і метаболічні — етанольних екстрактів біомаси. Перша група складається з живих мікроорганізмів — біомаси та їхніми метаболітами (біологічно активними речовинами, які вони виділяють). Ці біопрепарати виступають як антагоністи до фітопатогенів, поліпшують азотне і фосфорне живлення, а також підвищують доступність інших елементів, зокрема азоту і фосфору. Вони активно впливають на ріст і розвиток рослин, допомагають у розкладанні органічних решток, а також сприяють деградації залишків пестицидів, які можуть находити в себе господарства навіть після 6 років за переходу до органічного виробництва — ці залишки мігрують по ґрунту, підіймаються на поверхню і потрапляють у продукцію. 

Друга група — метаболічні біопрепарати — відрізняється тривалим строком застосування та зберігання у 2–3 роки. Це витяжка з мікроорганізмів-стрептоміцетів, яка формує системну стійкість рослин до будь-якого стресу, регулює ріст і розвиток, контролює патогени, шкідників і нематод, а також створює сприятливу мікробіоту в ґрунті. 

МІКРОБНІ ПРЕПАРАТИ 

В ІМВ НАНУ розроблено біопрепарати на основі живих мікроорганізмів бацил і псевдомонад та продуктів їх метаболізму для захисту саду від широкого спектра фітопатогенів (шкідників, комах, грибів і бактерій). Вони поєднують фунгіцидну й інсектицидну дію — принцип їх роботи в тому, що вони проникають в організм шкідника, перетворюються на кристали й вбивають його.  

Гаупсин ІМВ — біоінсектицид на основі штамів Pseudomonas aureofaciens УКМ В-111 і УКМ В-306, призначений для захисту сільськогосподарських культур від хвороб і шкідників. 

Споразин — біоінсектицид на основі штамів Bacillus subtili і Pseudomonas aureofaciens, призначений для захисту сільськогосподарських культур від хвороб і шкідників. 

Інсектурін — біоінсектицид на основі трьох штамів Bacillus thuringiensis, призначений для захисту сільськогосподарських культур від широкого спектра шкідників. 

МЕТАБОЛІЧНІ ПРЕПАРАТИ 

Це унікальний комплекс природних біоактивних речовин — антагоністичних, ліпідів, фітогормонів тощо, розроблених спеціалістами Інституту мікробіології і вірусології НАН України. Його представляють препарати Аверком Н, Віолар та Фітовіт. 

Амінокислотний склад ферментованого соку

Їхня перевага — у застосуванні на перехідних до органічного виробництва етапах: зменшуючи кількість звичайних хімічних ЗЗР, ви додаєте ці препарати та регулюєте кількість шкідників і фітопатогенів. Їх можна комбінувати і з застосуванням гербіцидів, завдяки чому рослини не відчуватимуть стресу. Склад метаболічних препаратів дозволяє виконувати низку функцій залежно від концентрації — від індукції системної стійкості рослини та підвищення імунітету рослин до безпосередньої інсектицидної та антистресової дій, що дозволяє деревам витримувати заморозки. 

Є також лінійка біологічних регуляторів росту, поєднаних із біозахистом. Регоплант і Стимпо — новітні полікомпонентні біостимулятори. Вони діють на ефекті синергії гриба-ендофіта з коренем женьшеню і стрептоміцетів та відповідають також за знезараження ґрунту від шкідників і нематод, сприяють укоріненню рослини. Наприклад, у теплицях аграрії часто стикаються з розвитком галової, стеблової та картопляної нематод, інших карантинних об’єктів. Проти деяких із них немає хімічних засобів боротьби, і їх можна регулювати тільки біологічним шляхом. 

Визначення фітонематод

Препарат Регоплант дозволяє підвищити врожайність яблук, а також покращити зберігання, лежкість плодів. Відбувається знезараження від патогенів і грибів, які спричиняють гниття. Препаратом можна обробляти продукцію безпосередньо перед збиранням. 

Також для поліпшення ґрунту в саду застосовуют Біостимікс Нива з активатором, який дозволяє перетворити бур’ян в саду на мульчу для дерев і поживну речовину для саду. 

Якщо у вас на ділянці є прогалини, на яких нічого не росте, можна оновити ґрунт препаратом Ультрачист-детокс на основі композиції штамів мікроорганізмів, який може розкласти залишки токсичних речовин. Також ним можна мити овочі й фрукти перед продажем кінцевому споживачу та швидко знезаражувати плоди від токсичних речовин.

Визначення фітонематод

Усі описані вище препарати відповідають вимогам органічного виробництва і мають сертифікат Organic Standart, дозволені до застосування в господарствах з органічною системою виробництва, відсоток яких в Україні постійно зростає. 

ЯК ВОНИ ПРАЦЮЮТЬ 

Наведу приклад застосування біопрепаратів із нашої практики в господарствах. 

Червець часто плутають з грибними хворобами. Він може розвиватись як в саду, так і в теплиці, і щоб його подолати, треба застосовувати метаболічні препарати з інсектицидною дією. Це поєднання Аверкому Н з препаратом Біостимікс стандарт, що покращує живлення рослин. Ефективність його застосування — на десяту добу гинуть 80% шкідників. Аналогічний принцип боротьби і з зеленою яблуневою попелицею та американським білим метеликом. Ефективність застосування на десяту добу — 79%. 

На перехідному етапі до органічного виробництва обробку метаболічними препаратами можна починати ранньою весною по сплячих бруньках — саме в цей момент можна підвищити імунітет рослини. Їх можна застосовувати одночасно з мідним купоросом. Далі можна робити обробки на початку цвітіння, впродовж і після нього, а також після збирання врожаю, щоб очистити дерева від інфекції. 

Наразі Інститут мікробіології розробляє технології обробки біопрепаратами безпосередньо під органічний сад. Щоб сад став таким, треба три роки не застосовувати звичайну агрохімію. Тому запроваджують комплексні схеми для кожного періоду вегетації. Завдяки цьому відновлюється стан мікробіоти в ґрунті, яка забезпечує рослини азотом, фосфором калієм й іншими поживними елементами та, працюючи у симбіозі із самою рослиною, знезаражує від патогенів та шкідників. Препарати вносять, зокрема, через систему зрошення. Правильно підібрана та зроблена обробка зробить сад здоровим і сильним, але треба пам’ятати, що діяти треба на випередження, для чого проводити моніторинг ґрунту щодо шкідників і хвороб. Профілактика зазвичай є набагато більш дієвою, ніж робота по факту зараження. До того ж обробка 1 га органічного саду майже вдвічі дешевша за обробку інтенсивного й коштує в середньому 1 тис. євро. 

Якщо сад росте достатньо довго на одному місці, у корінні дерев розвиваються нематоди та шкідники, тому фітомоніторинг потрібен щорічно. Звернення до спеціальних лабораторій та експертів, зокрема до нас, дозволить швидше позбутися проблеми.  

Автор

Людмила Білявська. Завідувачка відділу загальної та ґрунтової мікробіології, докторка біологічних наук, мікробіологиня, лауреатка Державної премії України, винахідниця року, віцепрезидентка ТМУ (FEMS). Спеціалістка-практик із розроблення, виробництва та впровадження прибуткових біотехнологій із 2004 року, дослідниця-винахідниця. Авторка понад 220 наукових публікацій та 30 патентів, 6 монографій, 6 методичних рекомендацій, 7 ліцензійних угод. Доповідачка на самітах, форумах, агровиставках (GREEN MIND, АгроДебати, Market innovations, Organic Standard, FreFarm та ін.). Є консультанткою господарств із біозахисту і живлення плодово-ягідних культур, екологічного вирощування сільськогосподарської продукції.

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ