Овочі-Ягоди-Сад

Перевірений партнер

Перевірений партнер

Найбільше в Україні та одне з найпотужніших у Європі овочесховище компанії «Грін Тім» розраховане на 50 тис. тонн одночасного зберігання овочів. Інвестиції тільки в склад холодної продукції становили понад 40 мільйонів доларів. Високі капітальні затрати зумовили дуже зважений вибір постачальника вентиляційного обладнання. Ним стала компанія Omnivent. Час показав, що «Грін Тім» у своєму виборі не помилився.

 
 

 Потужне сховище

 

На зрошуваних землях Херсонщини збирають найбільші врожаї цибулі, моркви та капусти. Крім того, область має величезні можливості для зростання: одну з найбільших меліоративних систем у світі, передовий досвід вирощування овочів успішними фермерськими господарствами, родючі землі, багато тепла та сонця, м’який приморський клімат. Але ці можливості були сильно обмежені через відсутність професійного овочесховища, яке б давало змогу зберігати продукцію до нового врожаю. Тому інвестори «Грін Тім» ухвалили рішення побудувати в Каховці — географічному та агровиробничому центрі Херсонської області — велике сучасне овочесховище.

 

Програміст систем керування Олексій Пучнін

На місці колишнього заводу залізобетонних виробів у 2010 році збудували першу чергу багатофункціонального овочесховища, обладнаного сучасними лініями сортування, доробки та пакування продукції. Обладнання розраховувалося на зберігання та доробку цибулі, моркви, капусти, буряків, картоплі тощо. Сховище складається з трьох блоків, які устатковані окремими холодильними системами потужністю 1,5 МВт. Кожен блок розділено на п’ять холодильних камер. Монтували й налаштовували холодильне та вентиляційне обладнання представники європейських компаній.

 

За шість років роботи компанія «Грін Тім» перетворилася з новачка на лідера у сфері послуг зі зберігання, фасування та продажу овочів не тільки на внутрішньому ринку України, але й на експортних ринках Середнього Сходу та Західної Європи.

 

Овочі зберігаються в контейнерах голландського зразка, які виготовляють тут же, на підприємстві. Усі контейнери мають штрих-код, завдяки якому можна дізнатися, де продукція була вирощена, коли закладена на зберігання, в яких умовах.

 

Надійне обладнання

 

Основний продукт зберігання для сховища «Грін Тім» — це цибуля. Вона потребує спеціальних умов: низької вологості, температури та активного вентилювання.

 

Ключову складову — вентиляційне обладнання та його монтаж — замовили компанії Omnivent.

 

Директор з виробництва Олексій Дудар біля щитової

— Omnivent обрали завдяки тому, що на той час компанія вже мала значний досвід встановлення подібних систем і в Голландії, і в Польщі, й по всьому світу. Тому зупинилися на перевіреному обладнанні та технологіях сушіння. Можна зекономити невеликі гроші, але потім втратити весь урожай, закладений на зберігання, — розповідає директор з виробництва компанії «Грін Тім» Олексій Дудар. — Обладнання Omnivent потребує мінімального догляду та уваги. За шість років, що воно працює, єдина поломка була пов’язана з людським фактором: навантажувачем обірвали датчик, коли знімали ящики. Дріт спаяли, він працює й далі.

 

Обладнання дуже просте та надійне. Електроніка не відмовляє, механіка не заклинює. Наші електрики щорічно відкривають щити, вентилятори, перевіряють всі контакти. Слухають, чи не загули підшипники, у разі чого міняють їх на ранніх стадіях поломок.

 

Кілька разів на рік «Грін Тім» відвідує представник Omnivent, щоб пересвідчитися в бездоганній роботі обладнання.

 

Гарний обдув

 

Йдемо безпосередньо на склади. Проходимо повз ділянки доробки. Заходимо в цибулесховище — величезну камеру на 1,5 тис. тонн. Цибуля в контейнерах виглядає дуже привабливою. Тверда, з чистими лусками, навіть у березні вона не має жодних ознак проростання. На жаль, до того, як цибуля з «Грін Тім» потрапить на полиці супермаркетів, минає багато часу. Продукт лежить на логістичних складах мереж, які не дуже пристосовані для зберігання овочів.

 

На стіні складу розташований монітор управління двома вентиляційними стінками Omnivent. На екрані видно показники зовнішньої й внутрішньої температури, вологості та температуру конденсації. Це дуже важливо, адже якщо неправильно заповнювати повітрям камери, то можна отримати не сушіння, а зволоження. Завдяки монітору оператор одразу бачить, що слід зробити: увімкнути приплив зовнішнього повітря чи вентиляцію всередині приміщення. Якщо закачувати вуличне повітря вдень у березні, є ризик, що волога осяде на цибулі.

 

У сховищі встановлене обладнання, яке підсушує повітря, тому немає великої потреби брати його знадвору. Цієї пори року погода нестійка: то морози, які можуть підморозити продукцію, то тепло з вологою, тому краще працювати з повітрям всередині приміщення.

 

Приміщення призначене для зберігання цибулі. Проходи між контейнерами закриваються зверху, тому повітря спрямовується крізь товщу продукту, іншого шляху в нього немає.

 

Перед закладанням цибулі на зберігання її просушують, адже під час збирання врожаю можуть бути дощі або похмура погода. У цьому ж приміщенні її доводять до потрібних параметрів. Уся волога, що може міститися в лусках, у шийці, видаляється. Цибуля, яка шерхотить та шелестить, перевозиться в камеру зберігання. Там її починають охолоджувати до 1 °С, й таку температуру тримають протягом всього терміну зберігання. Вологість має бути не більшою за 75%.

 

— Температуру зберігання треба тримати якомога нижчу, а вологість — оптимальну, — говорить Олексій Дудар. — Кожен додатковий гр адус температури на наших обсягах — це величезні грошові втрати. Цибуля має постійно обдуватися. Якщо в контейнері багато землі або лушпиння, повітря погано проходить, цибуля починає загнивати. Кілька контейнерів із поганою продукцією можуть зробити дуже багато шкоди для всього сховища. Якщо ж контейнер продувається, умови зберігання стають рівномірними.

 

Спеціаліст показує, як працює система. Плавно запускаються потужні вентилятори, що спрямовують сильний потік сухого прохолодного повітря між контейнерами. Далі працює автоматика. День за днем. Місяць за місяцем. Точно і злагоджено.

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, березень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ