Овочі-Ягоди-Сад

Огірки в Україні: зменшення обсягів

Огірки в Україні: зменшення обсягів

Про стан та перспективи розвитку ринку огірків в Україні розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

  

— Пані Тетяно, в яких обсягах огірки вирощуються в Україні? Хто контролює статистику по цьому овочу?

 

— Дані щодо вирощування огірків в Україні дає Держстат. Ми ними також послуговуємося, оскільки, на жаль, не маємо інших джерел цієї інформації. Відповідно до звітів Держстату, у 2014 році під огірками відкритого ґрунту було зайнято 51,8 тис. га, при цьому врожай зібрали на рівні 940 тис. т. У 2015 році площі відкритого ґрунту скоротилися до 48 тис. га, а врожай — до 684 тис. т.

 

Оскільки в Україні огірки здебільшого вирощують у відкритому ґрунті, часто нехтуючи інтенсивними технологіями, середня врожайність культури лишається доволі низькою. Для ґрунтових огірків цей показник коливається у межах 16–20 т/га, у закритому ґрунті — 10–12 кг/кв. м.

 

— Як ви оцінюєте обсяг ринку свіжих огірків, зокрема тепличних і ґрунтових?

 

— За моїми оцінками, ринок огірків відкритого ґрунту в 2014 році становив 320 тис. т, після чого відбулося його різке зменшення до 240 тис. т у 2015 році, у 2016 році — до 260 тис. т. Так само різко зменшилися обсяги вирощування ґрунтових огірків на переробку: зазвичай в Україні переробляють стільки ж ґрунтових огірків, скільки продають на свіжому ринку.

 

Якщо говорити про тепличні огірки, тут помітні аналогічні тенденції в плані зменшення обсягів: у 2014 році на ринок надійшло приблизно 250 тис. т, у 2015 році — 230 тис. т, минулого року — 200 тис. т.

 

— Яка ситуація з експортом огірків після введення Росією ембарго? Що змінилося за останні роки?

 

— Втрата ринку Росії дуже негативно позначилася передусім на стані тепличного сектора України. До 2015 року майже весь обсяг експорту українських тепличних огірків припадав саме на цю країну. Через це у 2016 році площі під огірками у вітчизняних теплицях скоротилися, а сезон стартував із рекордно високих цін. За підсумками сезону 2016 року середня ціна огірків в Україні була на 75% вищою, ніж рік тому, передусім за рахунок рекордно високих показників у першій половині сезону.

 

Що стосується показників міжнародної торгівлі, то вони також істотно змінилися. У 2016 році Україна експортувала майже на третину менше огірків порівняно з офіційним експортом 2015 року.

 

Утім, рекордний обсяг було відправлено в ЄС. Так, якщо 2014 року поставки в цей регіон майже не здійснювалися взагалі, то у 2015 році вони становили трохи більше 1 тис. т, а в 2016 році обсяг постачання збільшився до 2,3 тис. т.

 
Рис. Площі під огірками, динаміка збільшення врожайності та валовий збір огірків в Україні, дані FAOSTAT за 1995–2014 рр.

 

— Чи правда, що головним ринком збуту стала Польща, оскільки для здійснення поставок до неї не завжди потрібен міжнародний сертифікат?

 

— Так, минулого року Польща відвоювала в Білорусі перше місце в переліку країн-покупців українських огірків. Щодо сертифікату, то він потрібен передусім для роздрібних мереж. Натомість більшість обсягу українських тепличних огірків було експортовано через польських перекупників, які потім відправляли наш огірок під виглядом польського в торгові мережі та інші оптові компанії.

 

— Які країни є головними конкурентами вітчизняних тепличників на експортному ринку?

 

— Це передусім Туреччина, Іран, країни ЄС. Скажімо, на ринку огірків у Польщі основним конкурентом для України є Туреччина та Іспанія. Крім того, перевага в ціні залишається за турецькими огірками. Через продовольче ембарго з боку Росії турецькі постачальники змушені були переорієнтуватися на ринки інших регіонів, насамперед на ринок Східної Європи. Утім, українські огірки можуть скласти серйозну конкуренцію продукції з Туреччини через вдаліше співвідношення ціни та якості.

 

Середня ціна на огірки в Україні попереднього сезону була на 30–40% нижчою, ніж у Польщі, хоча порівняно з минулим роком українські огірки істотно подорожчали. Саме через різницю в цінах загальний обсяг експорту українських огірків в ЄС збільшився.

 

— Яка ситуація з імпортом огірків в Україну?

 

— На тлі зменшення експорту в 2016 році спостерігалося збільшення імпорту на 25%. Головною причиною такого зростання стала Туреччина: саме звідти минулого року Україна імпортувала майже всі огірки (96%).

 

— І традиційне питання: які перспективи ринку?

 

— На внутрішньому рику ситуація напряму залежатиме від можливостей експорту. У розпал сезону ціни можуть істотно просідати (мова про другу половину травня й першу половину літа), оскільки в цей час на ринок виходять приватні виробники, які самотужки не можуть налагодити експорт, а тому змушені продавати вирощене всередині країни. Головний тренд — це збільшення експорту в країни ЄС. Українським дрібним виробникам потрібно кооперуватися, щоб вийти на ринок Євросоюзу. Великі господарства вже намагаються експортувати напряму.

 

Говорять експерти

 

Ігор Сольський, директор ТОВ «Бейо Україна»

 

Насіння огірків для вирощування у вертикальній культурі в плівкових теплицях-балаганах ми продали в тих самих обсягах, що й минулого року. Порівняно з попереднім сезоном зросла вартість газу та електроенергії. Відповідно, тепличники сподіваються на сонце, а не на технології, тому посіяли огірки пізніше. Яка буде ціна, поки що незрозуміло.

 

Насіння ґрунтових огірків виробники починають купувати наприкінці березня, оскільки сіють їх зазвичай 6 травня — на свято Юрія. Відповідно, спрогнозувати зараз обсяги вирощування складно. Думаю, що вони зменшаться. Ніжинський консервний завод колись закуповував у «Бейо» півтонни насіння гібрида Атлантіс F1. Якщо раніше трилітрові скляні банки з огірками розміром 10–11 см йшли вагонами в бік Уралу, то зараз цей канал збуту закрився. За моєю інформацією, переробники досі не можуть розрахуватися з постачальниками огірків за минулий рік, бо в них самих ніхто нічого не купує. Щороку фермерських об’єднань, які працюють із переробниками, стає все менше. За таких умов оптимістичний прогноз по культурі давати складно.

 

Григорій Мороз, директор ТОВ «Енза Заден Україна»

 

Обсяги вирощування огірків в осінньо-зимовому обороті, коли товарну продукцію збирають з листопада до початку лютого, доволі незначні, в Україні цим займаються лише кілька тепличних комбінатів. Вирощувати огірки в цей період дорого, оскільки потрібне досвічування по 15 годин на добу плюс підтримання високої температури. Відповідно, коштують вони теж недешево. У грудні насіння огірків висівають для подальшого вирощування рослин у скляних теплицях, щоб отримувати товарну продукцію з лютого по червень. У цьому сегменті вирощують три сортотипи огірків, за обсягами вирощування вони йдуть у такому порядку: сортотип Естафета, середньоплідний гладкий та корнішон. Наша компанія в цьому сегменті збільшила обсяги продажу, оскільки низка тепличних комбінатів перейшла на вирощування корнішонів. Корнішони дають меншу врожайність, але коштують вони найдорожче, їх найбільше люблять покупці.

 

Як і в попередні сезони, українські тепличні огірки цієї зими експортували до Польщі за ціною 1,6–1,8 євро/кг. На внутрішньому ринку ціна була аналогічною: в лютому комбінати продавали огірки по 50–52 грн/кг. У другій декаді березня ціна традиційно пішла на спад.

 

Обсяги вирощування огірків у плівкових теплицях з обігрівом та без порівняно з попереднім сезоном трохи зменшилися, виробники цього сегмента стали менш активними, хоча фермери люблять огірки, бо вони дають швидку віддачу порівняно з томатами або перцем. Причиною скорочення обсягів є високі ціни на енергоносії та складна ситуація на внутрішньому ринку. Якщо обсяги вирощування огірків змінюються, продавці насіння це одразу фіксують, оскільки виростити їх із самозбору, як томати чи редис, нереально. Водночас на фоні посилення конкуренції в сегменті й падіння попиту виробники висувають вищі вимоги до гібридів: це має бути рівномірно забарвлений плід, хрумкий, який зберігає свіжість до двох тижнів.

 

Марія Михно

журнал “Плантатор”, березень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ