Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля на перо цілий рік

Цибуля на перо цілий рік
Господар Андрій Соловей

Зелень на перо найвигідніше виганяти під Новий рік, вважає Андрій Соловей із села Русанів Броварського району на Київщині. Для цього чоловік має шість плівкових теплиць площею від двох до п’яти соток. А влітку на трьох гектарах вирощує зелень, салати та цибулю різних видів.

 

Продаж

 

— Зелену цибулю продаю на Столичному і Троєщинському ринках, здаю в продуктові супермаркети Києва та постачаю до Молдови, — каже господар. — Найвища ціна на зелене перо цибулі була під Новий рік та два тижні після свята: 60 гривень за кілограм. У середині січня впала до 20 гривень, що на 2 гривні нижче від собівартості.

 

Протягом зими Андрій Соловей через посередників продає зелень цибулі до Молдови по 30 гривень за кілограм.

 

— У Молдові менш розвинуте виробництво зеленого пера, ніж під Києвом, — каже Соловей.

 

Друга хвиля продажу йде навесні, з появою першої редиски з Херсона. Ціна в цей час невисока, але попит — великий, удвічі більший за зимовий.

 

На початку літа ціни на зелену цибулю різко падають через перевиробництво дрібними фермерами та селянами. Потім ціни зростають. На початку серпня кіло зеленої цибулі може коштувати від 50 до 100 гривень.

 

Для продажу на ринках Андрій Соловей фасує товар по кілограму. Для торгових мереж продає нефасованим — по 10 кілограмів у ящиках з-під бананів. Тоді кіло цибулі дешевше на 2 гривні.

 

Витрати

 

Найбільші витрати на вигонці — на закупівлю посадкового матеріалу. На засаджування однієї сотки мостовим способом іде 1,5 тонни цибулі. Щоб засадити три сотки цибулею чотири рази за сезон, треба мати 18 тонн посадкового матеріалу. Закупівельна ціна кілограма цибула — шість гривень. Тільки на посадковий матеріал торік господар витратив 120 тисяч гривень.

 

Взимку, щоб обігріти теплицю, потрібні дрова. Для опалення 3 соток треба купити 40 м3 дров за 28 тис. грн. Вартість котла, шести насосів, залізних труб, плівки окупається за 3–4 роки. Щомісяця за електрику треба заплатити 800 гривень (робота котла та насосів, які подають теплу воду). Досвічування взимку в плівкових теплицях під час вигонки цибулі на зелень не проводять.

 

Система обігріву

 

Господар сам придумав, як обігрівати ґрунт узимку в плівковій теплиці. Спочатку придбав котел «Ретра-3М» потужністю 65 кВт, із запасом 40–50% потужності. Із залізних труб діаметром 25 мм зробив магістраль, яку заглибив у ґрунт на 27–30 см. Одна труба від іншої знаходиться на відстані 30 см. Кожна залізна труба з одного і другого боків обігріває ґрунт на відстані 15 см.

 

Зараз можна піти простішим шляхом і замість залізних труб прокласти пластмасові за тим самим принципом, за яким облаштовують теплу підлогу. Бажано використовувати трубу діаметром 28 або 30 мм, щоб подавати більший обсяг води. Пластмасова труба коштує дешевше, ніж залізна, її просто зігнути. На виході з котла ставлять звичайний мотор, що перекачує теплу воду. За допомогою цього мотору можна обігріти 1–1,5 сотки.

 

Садивний матеріал

 

Для вигонки на перо важливо, щоб цибуля мала оптимальний діаметр та якомога більше точок росту. Найкраща фракція цибулі — чотири сантиметри. Найбільш придатні сорти: Штутгартер Різен, цибулини якого мають від 4 до 6 точок росту, та Халцедон із трьома точками. Для вигонки зеленого пера потрібна цибуля, вирощена з великої, а не з дрібної сіянки. Цибуля, вирощена з великої сіянки, раніше віддає зелень. На півдні її збирають на початку серпня. Після купівлі цибулі треба, щоб вона вилежалася хоча б місяць.

 

Фото 1. Підтримання температурного режиму в теплиці для вигонки пера.

Фото 2. Упаковане зелене перо цибулі.

 

Цибулю Андрій Соловей купує восени в Татарбунарському районі Одеської області та зберігає її на складі. Бере тільки в перевірених виробників, які вирощують без крапельного зрошення, з малими кількостями мінеральних добрив.

 

З однієї тонни садивного матеріалу сорту Штутгартер Різен за посадки у вересні виходить 500 кілограмів зеленої цибулі, у грудні — 600, у січні — 650 кг. Тонна цибулин сорту Халцедон дає менший вихід — 400 кілограмів у вересні. Але перо отримують пружне, воно не містить зайвої вологи. Чим ближче до весни, тим більший вихід зелені в цибулі. Посаджена з осені в холодні умови теплиці, тонна цибулин Халцедону дасть вихід від 850 до 950 кг зелені, адже за зиму вона добре вкорениться.

 

Влітку у відкритому ґрунті Штутгартер Різен на вигонку зелені дасть вихід 90% і більше. Чим швидше росте перо, тим менший вихід. Якщо воно ростиме 17 днів, вихід становитиме 60%, 25 днів — 65%. Зелене перо буде товщим і важчим.

 

— Але перерощувати не варто. У 60-денної цибулі не тільки підсихають кінчики, але й розвиваються хвороби, її може пошкодити білокрилка, — зауважує Андрій Соловей.

 

Стимулювання свіжозібраної цибулі

 

Протягом двох місяців після збирання врожаю в цибулин триває період спокою. Щоб цибуля швидко та дружньо віддала зелень, її стимулюють, зрізуючи верхівку та знімаючи покривні луски, залишаючи одну-дві. Цей прийом збільшує вихід готової продукції на 5–10%. Ще 3–5% виходу додає замочування. Замочують цибулю в теплій воді кімнатної температури, з додаванням марганцівки, щоб розчин набув світло-рожевого кольору. Андрій Соловей замочує одразу 10 сіток у спеціальній ємності, яку зробив із дощок та плівки. Навесні цих стимуляцій не роблять, оскільки з потеплінням цибуля пробуджується.

 

Теплий спосіб вигонки

 

За зиму можна зробити чотири вигонки зеленого пера. Щоразу для цього використовують свіжий посадковий матеріал. Виганяти зелень двічі або тричі з одних і тих самих цибулин невигідно, бо знижується урожай та погіршується якість. Після кожної вигонки відпрацьовану цибулю вивозять за межі теплиці, щоб не залишилось лусок і корінців.

 

Кожен цикл вигонки триває 22–25 діб залежно від температури. Навіть в одній теплиці біля котла, де тепліше, цибуля росте швидше, ніж у кутках. Важливо підтримувати стабільну температуру, оскільки за перепадів від 20 °С удень до 5 °С уночі перо буде водянистим, матиме непривабливий вигляд.

 

Теплицю засаджують частинами, бо урожай більше ніж з однієї сотки продати одразу складно. Спочатку засаджують 30% площі, через 5–7 днів — іще 30%, і так по колу. Після висаджування цибулю поливають водою кімнатної температури. Для цього господар має бак на 1000 літрів.

 

Щоб перо цибулі набуло темно-зеленого забарвлення, рослини підживлюють: на 10 л води додають 100–150 г карбаміду. Але важливо не передозувати, інакше в цибулі не ростиме зелене перо, а відросле гнитиме, в нього підсихатимуть кінчики. Добрива вносять, двічі обприскуючи 10-сантиметрові рослини з ранцевого обприскувача.

 

Через 15 днів після садіння рослини поливають удруге. Води дають небагато, щоб перед вирізуванням цибуля не була водяниста, добре зберігалась і була транспортабельна.

 

Вирощують цибулю на перо до квітня. Потім у цій теплиці в квітні ви сад жують базилік із касет і поетапно вирощують його до самої осені.

 

Холодний спосіб

 

Незамочену цибулю в грудні висаджують у теплиці, де підтримується плюсова температура на рівні 3–5 °С, щоб рослини не вимерзли. На початку березня світловий день збільшується, сонце гріє сильніше. У теплиці теплішає, у цибулі починає відростати перо. Збирають урожай у середині або наприкінці березня.

 

Літній спосіб

 

Для висаджування в серпні з осені відбирають фракцію діаметром 2–3 см. У лютому її закладають у холодильник і зберігають за температури мінус 1–2 °С. За нижчої температури цибуля перемерзне і стане водянистою.

 

На початку серпня посадковий матеріал висаджують у відкритий ґрунт у грядки шириною 1,5 м. Відстань між рослинами становить 5 см. Кожен рядок цибулі підгортають. Між грядками роблять проходи.

 

Температура 28–30 °С для цибулі некомфортна. Вона погано відростає, жовтіють кінчики листя. Щоб цього уникнути, після висаджування рослин грядки притіняють сіткою на дугах. Температура в затінку опускається до 22 °С.

 

Грядки ретельно поливають.

 

У серпні перо відростає за 17–18 днів залежно від температури та кількості вологи. Зелень зрізують уранці й одразу закладають її в погріб або холодильник, де чистять протягом дня.

 

Якість зеленого пера

 

Стандартна величина зеленого пера взимку — 40–50 см, різниця може сягати 10 см. Літнє зелене перо більш рівномірне за довжиною, і різниця довжини становить лише 2–3 см. Коли немає замовлень, листя переростає до 60 см і втрачає пружність. На якість зеленого пера не впливає зрізана жовта верхівка стебла, вона з часом стає непомітною.

 

Якість зеленого пера цибулі може погіршитися через поганий садивний матеріал, недотримання технології, надлишок азотних добрив. Також негативно впливає дощова погода та внесення гербіцидів, які пригнічують розвиток цибулі.

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, березень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ