Овочі-Ягоди-Сад

Підзимові буряки

Підзимові буряки

Висівають столові буряки під зиму, щоб отримати ранню (пучкову) продукцію у весняний період.

 
 

  Підготовка ґрунту

 

Для вирощування підзимових посівів столових буряків найкраще підходять ділянки з легким піщаним ґрунтом, захищені від холодних вітрів хоча б однією лісосмугою, з невеликим південним або південно-західним схилом. Не рекомендують розміщення посівів на північних схилах і важких ґрунтах. Не можна розміщувати посіви на затоплюваних водою ділянках або із близьким заляганням ґрунтових вод. Якщо ділянок із оптимальними характеристиками немає, то на важких ґрунтах і ділянках із близьким заляганням ґрунтових вод роблять гряди висотою до 20 см, на дуже перезволожених місцях — до 35 см. Ґрунт має бути не кислим, бо коренеплоди будуть дрібні та уражені збудниками хвороб. Від надлишкової кислотності можна позбутися шляхом завчасного вапнування ґрунту доломітовим борошном, крейдою або вапном.

 

Одразу після збирання попередників вносять органічні добрива (перегній) у нормі 20–30 т/га або мінеральні — N60Р90К90, їх заробляють у ґрунт на глибину 20–25 см. Потім розпушують та вирівнюють поверхню поля. Нарізують борозенки під столові буряки на глибину 2,5–3 см з міжряддям 20 см. Їх не доводять до краю поля, інакше талими водами рядки розмиє. Щоб уникнути запливання борозенок дощами або снігом, їх прикривають підручними матеріалами: плівкою, дерев’яними дошками. Додатково готують живильний сухий ґрунт, яким присипатимуть насіння. У його складі може бути садовий ґрунт, чистий річковий пісок і перепрілий компост у рівних пропорціях. Цю суху суміш до посіву столових буряків зберігають під навісом.

 

Столові буряки рекомендують вирощувати після таких попередників: томатів, перцю, картоплі, огірків і цибулі. Не слід висівати насіння після моркви, усіх видів капуст, а також вирощувати столові буряки на одному місці, інакше ґрунт буде виснажуватися, і в ньому нагромадяться збудники хвороб і шкідники.

 

Сівба

 

Починають сіяти столові буряки під зиму з середини листопада — початку грудня, коли температура повітря знизиться до 0 °С. Поспішати із сівбою не треба, оскільки за осіннього потепління насіння може передчасно прорости, й у разі настання регулярних заморозків сходи загинуть.

 

Для підзимових і зимових посівів спеціально підбирають сорти: Бордо харківський, Холодостійка-19, Підзимова-474, Детройт, Ларка, Чорномор. Ці сорти спеціально призначені для осінньої сівби — вони відрізняються підвищеною холодостійкістю і не схильні до стрілкування.

 

Норма висіву насіння столових буряків під зиму становить 12–15 кг/га. Зазвичай витратну норму насіння збільшують на 15–20% або у 1,5 раза. 

 

Важливо під зиму сіяти буряки сухим насінням у сухий ґрунт. Сіють його у нарізані борозенки. Зверху присипають рядки заготовленою сухою поживною сумішшю і мульчують торфом шаром у 3 см. Після сівби ґрунт не ущільнюють і не поливають. Щоб гарантовано захистити посіви від зимових морозів, можна додатково їх укрити на зиму опалим листям, хвоєю або тирсою.

 

Догляд за посівами

 

Навесні, щойно ґрунт розтане, знімають укриття: мульчу, плівку, дерев’яні дошки. Верхній шар ґрунту швидко розпушують на глибину 3–5 см. Вносять азотні добрива у вигляді аміачної селітри для швидкого росту буряків і прикривають посіви плівкою, щоб прискорити формування врожаю. Після появи сходів плівку періодично піднімають, але не знімають, щоб не утворювалися квітконоси на посівах. У разі підзимової сівби деякі рослини можуть утворювати квітконоси (їх буває близько 20%). Це відбувається тоді, коли у фазі першої пари справжніх листків температура знижується до плюс 2–3 °С. Через тиждень після появи сходів посіви проріджують, особливо якщо сіяли насіння з більшою витратною нормою. Щоб не допустити загущення посівів, залишають тільки найсильніші рослини, оскільки з деяких насінин може з’явитися кілька паростків.

 

Подальший догляд полягає у розпушуванні ґрунту, знищенні бур’янів та регулярному поливі. Столові буряки позитивно реагують на внесення мікродобрив, особливо борних і марганцевих. Їх вносять позакоренево у фазі змикання рослин у рядку.

 

Збирання врожаю

 

Збирають урожа й столових буряків вибірково, коли коренеплоди досягли характерного для сорту розміру. Після збирання буряків коренеплоди миють, в’яжуть у пучки, затарюють у дерев’яні або пластмасові ящики, контейнери та відправляють на реалізацію. Підзимові посіви буряків не придатні для тривалого зберігання. До осені коренеплоди можуть потріскатися, захворіти, передчасно прорости.

 

 

Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук

Оксана Малярчук, канд. с.-г. наук

Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, березень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ