Елеватор

Вчасне виконання пусконалагоджувальних робіт сушарки дає велику перевагу — впевненість у якості й продуктивності

Переваги завчасної підготовки

Переваги завчасної підготовки

Вчасне виконання пусконалагоджувальних робіт сушарки дає велику перевагу — впевненість у якості й продуктивності, а персонал повністю готовий до її експлуатації.  

Комбікормовий завод Володимир-Волинської птахофабрики ввели в експлуатацію 2007 року. Продуктивність підприємства на той момент становила 25 т/год. Для забезпечення заводу сировиною збудували елеватор потужністю одночасного зберігання 12 000 т (пшениці). З певних причин сушильний комплекс не будували, тож елеватор виконував функцію тільки доробки тривалого зберігання. Коли виникала потреба у сушінні, орендували сушарки в інших підприємствах. Після реконструкції 2012 року продуктивність комбікормового заводу збільшилась до 50 т/год. Разом побудували цех із переробки соєвих бобів на повножирову сою продуктивністю 7 т/год. Обсяги перевалювання збільшились, однак загальна схема роботи не змінилась: зерно й далі сушили на інших підприємствах. 

Торік ухвалили рішення побудувати новий комплекс складських будівель і споруд для зберігання зернових культур, який має складатися з власної сушарки продуктивністю 500 т/добу по кукурудзі з 28 до 14% вологості, а також збільшити потужності одночасного зберігання до 36 000 т. Проаналізувавши ринок і розглянувши різні пропозиції, обрали сушарку TORNUM REX, а для зберігання зерна вирішили встановити три плоскодонних силоси на 4000 т кожен. Для вологого зерна додатково встановили чотири хопери по 500 т. Двох завальних ям комбікормового заводу також стало замало — разом вони забезпечували досить невелику продуктивність — усього 100 т/год. Тому до нової черги елеватора також додали завальну яму продуктивністю 100 т/год. 

Як основне очисне обладнання обрали барабанний сепаратор вітчизняного виробництва. З часом, коли будуватиметься нова лінія з переробки соєвих бобів, планується встановити машину для їх доочищення. Відвантаження зерна можливе в автомобільний транспорт, побудовано транспортери, що поєднують нову чергу елеватора зі старою, а також із комбікормовим заводом і цехом з переробки сої.  

Коли обирали сушарку, однією з вимог була універсальність і можливість працювати за будь-якої погоди, не втрачаючи ефективності. Компанія TORNUM запропонувала опцію утеплення сушарки сандвіч-панелями, щоб у зимовий період продуктивність сушарки та витрати палива були стабільними. Сушарка сушитиме не лише кукурудзу, а й соєві боби, які йтимуть на переробку, ріпак і соняшник. Отже, значний обсяг сушіння припадатиме саме на холодну пору року. Наразі сушарку приєднано до газової мережі, і альтернативні джерела тепла поки що використовувати не збираються. 

Оскільки будівництво нової черги елеватора ще триває, повноцінне введення в експлуатацію усього обладнання поки що не відбулося. Однак завдяки допомозі компанії TORNUM сушарку вдалось запустити для тестування, щоб підготовити її до повноцінної роботи вже цього сезону. Компанія TORNUM пішла назустріч замовнику і змонтувала тимчасову схему приєднання. Відповідно, з автотранспорту зерно завантажували у завальну яму, звідки воно потрапляло безпосередньо в сушарку, а після сушіння його відразу вивантажували в автотранспорт. Очисну машину і хопери для тимчасового зберігання не застосовували. 

Пусконалагоджувальні роботи виконували з кукурудзою, відбувались вони взимку — у грудні й лютому. Весь цей час кукурудзу привозили з поля з різною вологістю — між партіями коливання у вологості становило до 3%. Незважаючи на те, що зерно не відлежувалось, волога не вирівнювалась й очищення не робили, кукурудзу сушили якісно. Пересушування й пошкодження зерна не зафіксували — незважаючи на коливання вхідної вологості. 

Монтаж зерносушарки TORNUM моделі REX4-24-4

Система контролю в сушарці TORNUM REX відпрацювала надзвичайно точно — постійно здійснюється моніторинг температури в різних зонах сушіння, фіксується вологість на вході й виході. Оператор також періодично відбирає зразки для перевірки вологості й калібрування датчиків, і щоб самому бути впевненим, що все працює як треба. Температуру теплового агента тримали на рівні 100 градусів, завдяки чому уникали пересушування під час вимушених пауз у підвезенні зерна. 

Спеціалісти компанії TORNUM постійно відстежували режими роботи сушарки, контролювали температуру, кількість скидів, завантаження верхнього бункера, налаштовували роботу пальника. Весь цей час був поруч монтажник, який виконував фізичне корегування налаштувань. Усе інше відстежували віддалено, через систему моніторингу. 

Ця сушарка є шахтного типу, і завдяки системі аспірації видаляє до 95% пилу, не забруднюючи навколишні території. Це також було умовою до виробника обладнання: сушарка повинна відповідати екологічним стандартам і не забруднювати територію елеватора та навколишнє середовище.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ  

Сергій Сергійчук, інженер комбікормового заводу  

— З одного боку, дуже добре, що ми запустили сушарку цього сезону, налаштували і перевірили її можливості. Проте робота з неочищеним зерном була пов’язана з певним ризиком. Лушпиння і шматки качанів засмічували сушарку зсередини, тож доводилось зупиняти її, щоб привести все до норми. Однак ми побачили, як працює система контролю температури, й переконались, що навіть за таких несприятливих умов сушіння може бути безпечним. Коли десь спостерігалося перегрівання, нам про це повідомляли спеціалісти TORNUM, які стежили за роботою сушарки віддалено. Загалом результатами тестуваннями задоволені. Є впевненість у тому, що після завершення будівництва зможемо сушити ефективно й з плановою продуктивністю. 

 Олександр Холод, директор «ТОРНУМ Україна»  

— Ми допомогли влаштувати тимчасову схему і виконати пусконалагоджувальні роботи ще до початку повноцінної роботи нової черги елеватора. Повернення на постійну схему потребуватиме мінімум часу і зусиль, однак замовник тепер точно знає, як працюватиме сушарка наступного сезону. Під час сушіння пробних партій кукурудзи в умовах низьких температур і нестабільної вологості зерна сушарка показала хороші результати. Об’єктивний контроль зафіксував низькі витрати газу, а продуктивність вийшла навіть вищою від заявленої. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ