Техніка

Агрегат для передпосівної підготовки ґрунту створює умови для успішного початку розвитку культур

Передпосівна традиція

Передпосівна традиція

Агрегат для передпосівної підготовки ґрунту створює умови для успішного початку розвитку усіх культур. Від цього залежить реалізація їх генетичного потенціалу.

Зразок якості й надійності 

Сучасні сорти й гібриди культурних рослин мають колосальний потенціал урожайності. Для забезпечення реалізації цього потенціалу потрібно виконати низку технологічних операцій, і не останню роль відіграє у цьому передпосівна підготовка ґрунту. За 24 роки, що минули від появи на українських полях перших машин Компактомат чеської компанії Farmet, наші аграрії отримали великий досвід їх експлуатації та висловлюють схвальні оцінки й відгуки, що підтверджується кількістю робочих машин у полях усіх регіонів України. 

Одним із найпоширеніших зразків техніки цього виробника можна назвати Компактомат — багатофункціональний передпосівний агрегат. З початку його виробництва ширина захвату агрегата збільшилася до 15,7 м. Також була оновлена конструкція робочих стійок, а сам культиватор отримав можливість працювати як за класичною, так і за мінімальною технологіями обробітку ґрунту. Великі багаторічні навантаження на сотні тисяч, якщо не мільйони, гектарів підтвердили надійність і продуктивність Компактоматів в різних умовах та технологіях. Йде постійне вдосконалення конструкції на підставі досвіду українських користувачів наших машин. 

Сім операцій

Удосконалення машини 

Як наслідок, починаючи з минулого року, конструкція переднього бруса передбачає встановлення змінних зубів. Тож у разі їх спрацювання або деформації заміна не буде важкою, і можна буде замінити тільки ті секції, що потрібно. Кожна секція складається всього з трьох зубів, що дає можливість виконувати вибіркову заміну. Також це дозволяє відновити до роботи пізні варіанти передніх зубових брусів. Гідравличне керування висотою цього бруса дозволяє уникнути ефекту нагортання маси ґрунту й збільшити продуктивність на 10–15%. На жаль, аграрії не завжди замовляють цю опцію, хоча вона безпосередньо впливає на терміни та якість виконання передпосівної підготовки. 

Захист і точність 

Робоча секція АР

Кілька років тому з’явилася нова стійка робочої секції АР, яка отримала захист спіральною пружиною із зусиллям спрацьовування у 250 кг і відхиленням тільки вгору. Профіль стійки має прямокутну форму з меншою стороною по ходу руху, що забезпечило максимальну жорсткість. Також це дозволило забезпечити точне дотримання заданого горизонту обробітку з мінімально можливими відхиленнями. 

Тож після проходу культиватора ґрунт розпушується на однакову глибину, що дає можливість ефективно працювати сівалкам. Як жартують дилери й клієнти, тепер сівалка справді може показати все, на що вона здатна.

Кільчасто-шпоровий коток, кільця якого з’єднано замками для уникнення блокування частини котка, ущільнює ґрунт на заданій глибині, підіймаючи й залишаючи велику грудку на поверхні. Чистики між кільцями забезпечують очищення котка від налипання ґрунту й рослинних решток. Варто зауважити, що розташування кілець котка в шаховому порядку не веде до якіснішої роботи, бо кількість кілець є такою самою й, відповідно, площа контакту не збільшується. Щоб поліпшити якість роботи Компактомата, можна скористатися цікавою опцією — триточковою навіскою. Її встановлення дозволено на всі моделі, крім К1250 і К1570. Навіска дає можливість установлювати додатковий коток DV, який удвічі збільшує кількість шпорових кілець і, відповідно, якість роботи, особливо для озимого ріпаку. Наприкінці літа, коли на більшості території України триває сівба ріпаку, опадів надто мало, ґрунт зазвичай пересушений і грудкуватий. Тому велика кількість шпорових котків є чудовою допомогою. 

Ще одним варіантом застосування триточкової навіски є агрегатування культиватора із сівалкою. Це може бути як зернова, так і просапна сівалка. Адже сівба в підготовлений ґрунт без розриву в часі й, отже, без втрати вологи забезпечує дружні та потужні сходи рослин. Останнім часом збільшилися запити на такі посівні комбінації.

Таким чином, Компактомат є і буде надійним помічником, на якого можна покластися в найскладніших умовах, забезпечуючи насінню найкращі умови для швидких і рівномірних сходів.   

Олег Приходько, координатор компанії Farmet a.s в Україні та Молдові

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ