Техніка

Агрегати, що допомагають закривати вологу у найбільш оптимальні терміни, приносять значні прибутки аграріям за рахунок підвищення урожайності

Зберегти вологу

Зберегти вологу

Агрегати, що допомагають закривати вологу у найбільш оптимальні терміни, приносять значні прибутки аграріям за рахунок підвищення урожайності

Коли календар вимагає прискорюватись

Весняна волога має настільки значний вплив на майбутній урожай, що будь-яка дія, спрямована на її утримання із подальшим використанням є гарантовано прибутковою. Наприклад, якщо фермер навесні виходить у поле із культиватором з метою закриття вологи, це вже дає хороший результат. У будь-якому разі волога буде збережена, і рослини отримають більше ресурсів для початкового розвитку.

Однак у процесі закриття вологи існує кілька важливих моментів, які здатні суттєво впливати на кінцевий результат. У першу чергу це час виходу у поле. Чим раніше буде виконана операція із закриття вологи, тим більше її залишиться у ґрунті і тим кращі стартові умови для початкового розвитку отримають рослини. У більшості регіонів України весняна погода є такою, що зимова волога вкрай швидко випаровується. Кожен день затримки із закриттям вологи може бути критичним для майбутнього урожаю. Тому пошук відповідних агрегатів для виконання цієї роботи продовжує залишатись актуальним.

Сергій Дем’янюк, керівник ФГ «Озера»

Одним з прикладів вирішення цього питання є досвід Сергія Дем’янюка, керівника фермерського господарства «Озера», розташованого у Білогірському районі Хмельницької області. Практично кожну весну на землях господарства спостерігалась безрадісна картина дефіциту вологи. Трактор із культиватором заходили у поле надто пізно, коли частина дорогоцінної вологи втрачалась. Це призводило до зниження відсотку проростання, затримки проростання і початкового розвитку, а також загального слабкого старту ярих культур. Навіть приблизні підрахунки говорили про значні втрати урожайності. Враховуючи чималі щорічні інвестиції у посіви зниження урожайності хоча б на 5% є досить болючим. Якщо близько 500 га у підприємстві відведено під ярі культури, виходить, що втрачається урожай з 17,5 га. Це приблизно 65 тонн соняшника або 130 тонн пшениці, що в грошах в залежності від фактичних цін може складати близько 700 000 грн.

Розуміння подібних втрат не давало спокою власнику, особливо коли під час сівби ярих культур у верхньому шарі ґрунту спостерігався дефіцит вологи. Однак наявні агрегати не давали виходити у поле саме тоді, коли це було потрібно. Налипання ґрунту на робочі органи було основною причиною затримок закриття вологи. Вирішення проблеми прийшло із придбанням культиватора LEMKEN Korund. Ця машина забезпечила те, чого не вдавалось досягти із технікою інших виробників – виходити у поле на тиждень-два раніше.

Під час вибору Сергій Дем’янюк розглядав культиватор одного вітчизняного виробника, але конструкція тієї машини була надто громіздкою і важкою. З’явились сумніви, чи зможе такий агрегат працювати в умовах перезволоженого ґрунту та чи вистачить потужності трактора тягати нелегкий агрегат. Враховуючи горбистий рельєф полів аграрій вирішив не ризикувати і зупинив свій вибір на культиваторі Korund.

Даний 7,5-метровий агрегат щороку обробляє усі поля підприємства. За два сезони його напрацювання склало більше 2000 га. На сьогодні наконечники робочих органів замінили, аби у новому сезоні не довелось це робити у полі. Більше технічних питань до агрегату не виникало – виконували лише періодичне обслуговування.

Коментар:

«Жоден інший культиватор не може зайти у поле так рано, як LEMKEN Korund. Він не ущільнює поверхню ґрунту, у нього не забиваються катки попри високу вологість. Восени культиватор також працює після оранки, вирівнюючи поля. Ми намагаємось якомога більше площ обробляти з осені, аби на весну залишати менше роботи. Агрегат працює з трактором потужністю 220 к.с.. Обробка виконується на глибину до 5 см, при цьому витрати палива складають до 10 л/га.

У якості робочих органів використовуються долота, і спершу здавалось, що їх забагато. Я думав, що пожнивні рештки будуть забивати культиватор, проте нічого такого не відбувається.

Окрім закриття вологи культиватор досить добре вирівнює поле. За ним не видно колій після трактора, уся поверхня поля абсолютно рівною виглядає. У певній мірі цьому сприяє вирівнювальна планка – вона встановлена у передній частині культиватора.

Запускала в експлуатацію агрегат компанія Агротерра. Спеціалісти приїхали до нас у березні, ще навіть ґрунт до кінця не розмерзся. Але у нас була задача налаштувати культиватор, і з цим швидко впорались. Оператори подивились, як це робиться, і швидко запам’ятали порядок дій

Підсумовуючи роботу агрегату Korund я можу стверджувати, що з його появою у нашому підприємстві ми змогли виходити у поле значно раніше і перестали втрачати дорогоцінну вологу. Одночасно досить ефективно боремось із бур’янами і вирівнюємо наші поля. Комбайнам працювати стало легше і практично зникла конкуренція між культурними рослинами. Старий культиватор заріс бур’янами, його навіть не намагались використовувати»

Технічна досконалість

Для того, аби агрегат вийшов легким і одночасно міцним, виробник застосував пружинну сталь для виготовлення рами. Це дає змогу витримувати великі ударні навантаження. Таким чином, і в дорозі, і у полі конструкція агрегату додатково захищена від деформацій. Слід відзначити, що всі моделі Korund є навісними, тому відсутність транспортно-зчіпного пристрою позитивно впливає на зменшення ваги агрегату та його легкохідність.

Не залежно від ширини захвату (3-9 м) Korund складається із 1,5 метрових секцій, що підвішені на міцних пружинних валах та паралелограмі. Це дозволяє кожній секції незалежно працювати одна від одної як в горизонтальній, так і у вертикальній площині. В залежності від фактичних умов експлуатації агрегат може оснащуватись двома типами робочих органів: 5-ма рядами плоских зубів із долотом або 4-ма рядами зубів «Марафон». У першому випадку відстань між робочими органами складає 60 мм, чого цілком достатньо для створення ефекту рівномірного розпушування під час поверхневої обробки ґрунту. Долота можна обертати, що скорочує витрати на запчастини.

Секція зубів «Марафон» оснащена 4 рядами зубів із долотом. У цій конфігурації відстань між робочими органами більша і складає 98 мм, чого також достатньо для рівномірного розпушування ґрунту під час глибокого обробітку. Тут також використовуються двосторонні долота, які служать довше звичайних. «Марафон» працюють на більшу глибину (до 12 см) та можуть оснащувати стрілчатою лапою. Замість пружинних зубів «Марафон» на секцію можна встановлювати зуби типу «Гама». Використання робочих секцій із зубами типу «Гама» забезпечує гарний ефект розпушування та подрібнення під час роботи з важкими ґрунтами або у вологих умовах.

Підпружинена передня планка ефективно розбиває груддя та вирівнює посівне ложе навіть у важких ґрунтових умовах. Наприклад, коли необхідно вирівняти глибоку тракторну колію або привести поверхню поля у нормальний стан після глибокої оранки. При цьому зубові секції  працюють з меншим навантаженням, що сприяє економіє палива. У зовсім складних ситуаціях, коли вирівнювального ефекту не вдається досягти за допомогою стандартного комплекту робочих органів, можна додатково встановлювати ще одну вирівнювальну планку перед катками.

Регулювання передньої планки відбувається за допомогою перестановки шпинделя. На середніх та важких ґрунтах пружинна планка встановлюється з нахилом назад, у бік робочих органів. Це дає змогу усунути усі нерівності за один прохід. При цьому пружини захищають планку від пошкоджень.

На більш легких ґрунтах пружинна планка встановлюється з нахилом уперед, у бік трактора. У цьому випадку менше землі накопичується перед планкою, знаряддя відчуває менший опір і може бути індивідуально відрегульовано до поточних умов експлуатації.

Володимир Огійчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ