Овочі-Ягоди-Сад

Огірки для гарантованого збуту

Одноосібний господар Володимир Бабак вже з два десятки років вирощує огірки в плівкових теплицях на Київщині. Щоб мати гарантований збут, використовує гібриди компанії «Бейо», отримуючи високоякісний товар.

Надійні гібриди

Володимир Іванович Бабак господарює в Рокитнянському районі Київської області. Вирощує ранні та пізні овочі в кількох теплицях на площі 10 соток. Здебільшого в спорудах штучного клімату вирощуються томати й огірки.

Урожай огірків із теплиці Володимира Бабака. На фото син господаря Володимир Бабак молодший

Протягом багатьох років господар співпрацює з компанією «Бейо Україна», вирощуючи як комерційні гібриди огірків, так і широкий асортимент новинок у своїх теплицях.

Половину площі в теплиці займає гібрид Амур F1. Володимир обрав його у фаворити за високу врожайність, чудовий смак і аромат плодів. Решту відведено під гібриди Артіст F1, Амарок F1 та інші новинки селекції.

–– Для задоволення вибагливих покупців потрібно бути в тренді та іти в ногу з часом, –– пояснює фермер. –– Гібрид огірка Амур F1 чудово підходить для цієї мети, адже рівних за смаком і товарним виглядом йому немає. Покупці його люблять. Водночас гібрид доволі вибагливий, чутливий до агротехніки, не терпить холодного ґрунту, саме тому для цих рослин потрібно створювати оптимальні умови. Високий попит мають плоди гібрида Арістан F1 –– це новий гібрид для вирощування як у теплицях, так і для відкритого ґрунту, добрий на смак, має привабливий товарний вигляд. Також сподобалася новинка –– Абсолют F1, який прийшов на зміну Амуру F1, йому притаманна висока врожайність, гарна рання віддача, відмінний вигляд та смакові якості.

Умови вирощування

В огірковій теплиці Володимир ще десять років тому облаштував підігрів ґрунту: по периметру теплиці та під кожним рядком рослин прокладені труби, якими циркулює тепла вода. Для опалення використовуються дрова.

–– Підігрів ґрунту для огірків –– обов’язкова умова, жоден гібрид без цього не дає хороших результатів, –– пояснює фермер. –– Ґрунт перед висаджуванням розсади має бути прогрітий щонайменше до 15–18 °С. У перші роки, коли підігріву ще не було, втрати рослин були доволі значними: починалися кореневі гнилі.

Розсаду огірків вирощують власними силами. Висівають насіння наприкінці січня, висаджують на постійне місце наприкінці лютого. Важливо, щоб розсада не переростала, оскільки перерослі рослини надалі відстають у рості й розвитку. Щоб рослини добре розвинули кореневу систему та вегетативну масу, в перших 5–8 пазухах видаляють всю зав’язь.

–– За наявності підігріву ґрунту в теплиці розсаду можна висаджувати й раніше, але особливого сенсу в цьому я не бачу, –– коментує господар. –– Нерідко взимку огірки коштують дешевше, ніж весною, а витрати на опалення –– більші. Мені не потрібна велика врожайність, щороку вона у нас різна. Я підраховую врожай, але кількість кілограмів огірків, зібраних із квадратного метра, мене цікавлять мало. Головне для мене –– максимальна ціна та попит. Коли вартість продукції падає до 4–5 грн за кілограм, мені невигідно навіть везти огірки на продаж, адже витрати на дорогу не покриють вартість товару, який я продам. Після зниження ціни ми видаляємо рослини з теплиці й починаємо готуватися до осіннього обороту.

За спостереженнями господаря, огірки чутливо реагують на зміну погоди: якщо похмуро, прохолодно та дощить, рослини припиняють цвітіння й інтенсивний налив плодів. Натомість, коли погода покращується, рослини огірка стрімко нарощують плодоношення.

Огірки в теплиці господар вирощує в монокультурі протягом доволі тривалого періоду. Ґрунт перед висаджуванням накривають мульчувальною плівкою: знизу вона чорна, зверху –– біла. Такий агроприйом поліпшує водно-повітряний режим у ґрунті. Звісно, шкідники і хвороби заважають отримати бажаний результат. Із ними борються переважно біопрепаратами та застосовують інші агротехнічні методи.

Також однією з основних проблем у вирощуванні огірків є кореневі гнилі, через які в перші роки вирощування випадало до 30% рослин. Зараз, маючи відповідний досвід, фермер використовує найсучасніші світові препарати, щоб звести до мінімуму цю проблему.

Від хвороб на ранніх етапах розвитку рослин за крайньої потреби використовують фунгіциди: Квадріс, Ридоміл Голд, Інфініто, Консенто. Обов’язково витримують регламентовані терміни очікування після обробок, адже відповідально ставляться до безпеки споживачів. Уся продукція проходить санітарний контроль. Зі слів господаря, він і його родина споживають продукцію зі своїх теплиць, і всіх знайомих також нею забезпечують.

Полив здійснюється через систему крапельного зрошення. Воду зі свердловини закачують у ємність, де вона підігрівається на сонці, та взимку й рано навесні перед поливом рослин проходить додатковий підігрів від твердопаливного котла.

Живлення рослин забезпечують, щороку вносячи в теплиці перегній –– саме його господар вважає запорукою доброї врожайності. Методом крапельного зрошення також вносять мінеральні добрива.

Виробничі нюанси

Минулого року застосували в теплиці туманоутворювачі. Вони допомагають підтримувати в теплиці потрібну вологість, особливо в ситуаціях, коли після тривалого періоду похмурої погоди йдуть сонячні дні. Тоді рослини не встигають адаптуватися до нових умов, в’януть, ріст уповільнюється.  

–– Туманоутворювачі вмикаємо в перший тиждень-два після висаджування огірків на постійне місце, коли рослини ще не сформували значної листової маси, –– уточнює фермер. –– Пізніше в туманоутворювачах потреби немає.

Теплиці господаря розташовані із заходу на схід, хоча для рівномірного розподілу тепла й світла рекомендується розміщувати їх із півночі на південь, але розміри ділянки цього не дозволяють. Через це одна сторона теплиці в теплий період року перегрівається.

–– Залежно від погоди огіркову й томатну теплиці притіняю, забілюючи вапном у травні, –– розповідає Володимир Бабак. –– Можна накривати затінювальними сітками, але в конструкції наших теплиць вікна для провітрювання передбачені зверху, треба сітку вирізати під них, а це трохи морочливо.

Огірки формують в одне стебло, видаляючи всі пасинки. Коли рослини сягають шпалери, пасинки вже не обривають: на них продовжують формуватися гарні плоди, тоді як основне стебло старіє і плоди на ньому мають не такий привабливий товарний вигляд. Коли рослини сильно розростаються, для кращої циркуляції повітря в них видаляють нижні листки.

Збут

Нинішній сезон у плані збуту виявився несподівано складним. У місті Біла Церква (Київська обл.), куди господар зазвичай збуває продукцію, продовольчі ринки через пандемію COVID-19 були зачинені від середини березня й до початку травня.

–– Ми втрималися на плаву завдяки якості товару, –– зізнався господар. –– Укотре я переконався, що на добрі, смачні огірки попит є. Оскільки ринки були зачинені саме в той період, коли зазвичай попит на нашу продукцію найбільший, ми постачали товар у невеликі продовольчі магазини, а також постійним роздрібним клієнтам.

На думку Володимира, найбільше цього року постраждали фермери на Півдні України, які були орієнтовані на ранній врожай. Однак, можна з впевненістю сказати, що виробникам з інших регіонів країни також було не солодко.

–– За ранні огірки цього сезону давали вдвічі менше порівняно з минулим роком, –– констатував фермер. –– Найвища гуртова ціна була в суботу перед Великодніми святами –– 45 грн/кг, і то лише один день. Проте, одразу ж після свят, практично на усіх продовольчих ринках столиці вона значно знизилася. Звісно, це вплинуло і на вартість наших огірків.

Незважаючи на складну ситуацію, робота в господарстві йде за планом. Після завершення весняного обороту господар буде висаджувати рослини для осіннього обороту із таким розрахунком, щоб почати збирання плодів у другій половині серпня. Кінець серпня й вересень –– активний період збуту продукції.

Юлія Коротич

журнал “Плантатор”, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ