Овочі-Ягоди-Сад

ТОВ «Гранекс-Черкаси» у 2019 році почало експлуатувати нове овочесховище на 5 тис. тонн

Вентильована підлога для овочів

Вентильована підлога для овочів

В овочівництві важливо не лише виростити, а й зберегти товар із мінімальними втратами якості. ТОВ «Гранекс-Черкаси» використовує для цього обладнання Tolsma: тут експлуатують сховище для зберігання картоплі й цибулі потужністю 2 тис. тонн контейнерного зберігання, а з 2019 року почали використовувати нове овочесховище потужністю 5 тис. тонн для зберігання насипом із технологією вентильованої підлоги.

ТОВ «Гранекс-Черкаси», що з 2003 року господарює в селі Деньги Золотоніського району Черкаської області, у 2019 році почало експлуатувати нове овочесховище потужністю 5 тис. тонн. Нове овочесховище –– це два приміщення потужністю по 2,5 тис. тонн кожне, де реалізована технологія вентильованої підлоги від компанії Tolsma. Камери зберігання розраховані як на картоплю, так і на цибулю. На момент реалізації проєкту господарство мало сховище для зберігання картоплі й цибулі потужністю 2 тис. тонн контейнерного зберігання. Однак такого обсягу господарству було замало, тож ухвалили рішення про розширення наявної інфраструктури.

У цілому, інвестори вклали понад 10 мільйонів євро в господарство, яке об’єднує пайовиків із п’яти сіл і дає роботу 80 працівникам. На загал господарство обробляє трохи більше 3 тис. гектарів землі. Його власник –– бельгієць Том ван Гой, керуючий –– теж бельгієць Вім де Шуттер.

Сховище з вентильованою підлогою

Про досвід експлуатації та основні етапи реалізації проєкту розповів Том ван Гой, власник підприємства:

– У новому проєкті ми вирішили, що створимо вентильовану підлогу. Така модель сховищ дуже популярна в Бельгії. Це найзручніший тип для навального зберігання — повністю вентильована підлога.

До цього ми вже мали досвід контейнерного зберігання. Зазначу, що в кожної технології є свої плюси й мінуси. Найбільший плюс сховища з вентильованою підлогою для нас був у тому, що зібраний урожай з поля можна закладати в нього значно швидше порівняно з контейнерною технологією. Наше господарство багатопрофільне, на загал ми обробляємо понад 3 тисячі гектарів землі. Цього року заклали посіви картоплі на площі понад 100 га: 105 га картоплі столового призначення, до 7 га насіннєвої картоплі та 5,5 га цибулі. Крім того, маємо зернові й технічні культури. Відповідно, ми зацікавлені в тому, щоб зібрати врожай в оптимальні терміни й максимально швидко закласти у сховище.   Зберігання овочів насипом для цього підходить якнайліпше.

Сховище та вентиляційне обладнання для зберігання овочів насипом

Як і в будь-якому складному проєкті, під час будівництва були свої труднощі, але ми разом із партнерами вирішували питання по ходу роботи. У цьому проєкті Tolsma вкотре показала свій високий технологічний рівень та бездоганну роботу обладнання.

Коли ми планували будувати сховище, то вивчили продукцію й інших виробників, але за рахунок того, що Tolsma має своє представництво в Україні, її фахівці готові надавати оперативний сервіс, зупинили свій вибір саме на цій компанії.

Перший проект із Tolsma ми реалізували майже 10 років тому. Співпрацею лишилися задоволені. Коли вирішили збільшити потужності, то іншого партнера не шукали. Хоча найняли ще кілька місцевих компаній для будівництва приміщення сховища.

Зазначу, що обладнання Tolsma доволі дороге, але для нас принциповим питанням є сервіс. В українському представництві компанії працюють компетентні інженери, які ніколи не відмовляють у допомозі. Запчастини, якщо вони потрібні, постачаються миттєво. Наприклад, якщо трапиться серйозна поламка, то мені не потрібно оформлювати звернення на завод-виробник у Нідерланди –– достатньо зателефонувати в Київ. Коли маєш надійного партнера, іншого шукати не будеш.

Для насипного сховища, де встановлено системи вентиляції у підлозі, господарство придбало спеціальний транспортер-укладач, що кагатує картоплю в сховищі шириною 26 м за один раз виробництва компанії AVR. Машину обладнано спеціальними сенсорами, які дозволяють їй бачити картоплю, піднімати її, за потреби укорочувати стрічку. Керування транспортером, що має довжину 19 м, здійснюється з пульта управління. Якщо під час завантаження або розвантаження виникатимуть проблеми, то їх можна вручну підкоригувати.

Лінія доробки

Бельгійські інвестори серйозно підійшли до питання доробки врожаю, адже на цьому етапі створюється істотна додана вартість.

Лінія доробки насіннєвої картоплі та цибулі виробництва Tolsma починається з доволі потужної (35 т/год.) сортувальної машини. Якщо господарство готує на продаж товарну картоплю, то від загального потоку відділяється дрібна картопля, виконується суха очистка, далі товар потрапляє на інспекційний стіл, за яким працюють 4 працівники, вони відбраковують неякісний товар, закінчується лінія вагами і пакувальною машиною, яка дозволяє фасувати товар у сітки місткістю по 25 кг. На етапі фасування працює ще один працівник і відвозить товар на склад карщик. Якщо відбувається калібрування насіннєвої картоплі, то сортувальна машина розподіляє весь вал картоплі на 5 фракцій, які спрямовують далі по 5-ти транспортерах і завдяки гасителям направляється в різні виходи, де фасується в контейнери або біг-беги. Їх маркують і відправляють у сховище, де штабелюють залежно від розміру фракції. Основна велика фракція 50+ мм потрапляє на інспекційний стіл, далі –– в машину сухого очищення від ґрунту, після чого відбувається зважування і пакування.

В Україні «Гранекс-Черкаси» стало другим господарством, що встановило лінію доробки овочів такого класу.

Виробничий комплекс ТОВ «Гранекс-Черкаси»

Виробництво картоплі

Керівник господарства переконаний, що в Україні можна вирощувати якісну насіннєву й столову картоплю.

– Але тут немає належних контролюючих санітарних органів, –– зауважує Том ван Гой. –– Потрібно самостійно ретельно перевіряти насіннєвий матеріал на наявність у ньому вірусів, бактерій. Тому ми завжди купуємо елітне насіння в Голландії, з якого вирощуємо для власних потреб першу репродукцію. Другу садити не стану, щоб не заражати власні поля вірусами і бактеріями.

Насіннєву картоплю господарство вирощує тільки для власних потреб, хоча має сертифікати для вирощування й продажу посадкового матеріалу. Основний урожай картоплі в господарстві –– це бульби сортів столового призначення, які реалізують через мережі супермаркетів та продовольчі ринки. Більшість столових сортів мають білу шкірку і жовтий м’якуш, але в асортименті є й червонобульбові сорти. Раніше також вирощували чіпсову картоплю на замовлення переробних підприємств, та останні роки від неї відмовилися.

Говорячи про агрономічну специфіку, фермер зауважив, що відмінності між Україною та Бельгією не принципові.

– Українським фермерам значно легше працювати, ніж бельгійським, завдяки сприятливому клімату, –– додає Том ван Гой. –– Бельгія часто потерпає від дощів, поля перетворюються на справжні озера, немає можливості провести повноцінний захист культур. В Україні з природних ризиків є лише спека і посуха, які легко вирішити завдяки зрошенню. Але й тут є свої моменти й проблеми. Найголовніше –– бути оптимістами, працювати й не здаватися.

Впровадження зрошення дозволяє неабияк підвищити врожайність. Так, у ТОВ «Гранекс-Черкаси» вважають за мінімально припустимий врожай столової картоплі 55 т/га. Це нормальна, обґрунтована врожайність, якщо врахувати витрати на вирощування, вартість будівництва сховища, придбання техніки, добрив, ЗЗР.

Ми розробили проєкт зрошення і впровадили його на площі 400 га. Однак через проблеми з конкурентами полив на площі 80 га поки заблокований, що заважає розвитку овочівницького напряму, –– зауважив Том ван Гой.

Цінові гойдалки

Ми запитали пана Тома, як він ставиться до нестабільності цін на картоплю, що мають місце на українському ринку.

– Така ситуація не лише в Україні, –– відповів Том ван Гой. –– У Бельгії в останні роки ціни теж не є стабільними. Що вже говорити про поточну ситуацію, коли ціни в Бельгії знизилися до євроцента за кілограм картоплі (0,01 євро/кг) через пандемію. Справа в тому, що бельгійські переробні підприємства щороку переробляють до 4 млн тонн картоплі, тоді як в Україні переробляється лише 150 тис. тонн. У зв’язку з карантином і зменшенням рівня споживання продуктів переробки картоплі заводи в Європі зупинилися. Відповідно, товар, що призначався на переробку, виробники почали збувати через усі можливі канали. Цей обсяг почав тиснути на ціни на свіжому ринку. Сезон зберігання картоплі добігає кінця, скоро в продаж почне надходити картопля нового врожаю, тож виробники намагаються збути минулорічні запаси за будь-якою ціною.

Польові випробування

Цього року на полі ТОВ «Гранекс-Черкаси» в селі Деньги у партнерстві з Українською асоціацією виробників картоплі було закладено демонстративні посіви: висадили 76 сортів картоплі від 7 оригінаторів –– постачальників насіння.

Всеукраїнський день картоплі господарство планує провести 27–28-го серпня: тут сподіваються, що до цього часу ситуація з пандемією врегулюється. У четвер, 27-го серпня, запрошуватимуть професійних виробників, а 28-го серпня день буде присвячений аматорам, які люблять і вирощувати, і посмакувати картоплею.

Петро Гроздь

журнал “Плантатор”, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ