Овочі-Ягоди-Сад

Біостимулятор росту рослин Вітазим зарекомендував себе протягом 12 років в Україні

Вітазим — стимулятор росту вашого прибутку

Вітазим — стимулятор росту вашого прибутку

Сільське господарство України залежить від світових тенденцій щодо підвищення вартості енергоносіїв, тож, як наслідок, маємо збільшення цін на мінеральні добрива. Цей чинник ставить перед сільськогосподарськими товаровиробниками завдання пошуку альтернативних агротехнічних заходів для збільшення врожайності сільськогосподарських культур і зменшення собівартості продукції. 

Це, своєю чергою, зумовлює інноваційні зміни у системах удобрення: окрім застосування лише традиційних мінеральних добрив у технологіях вирощування сільськогосподарських культур, створюються системи удобрення третього тисячоліття, в яких як доповнення до основного удобрення використовують позакореневі підживлення сучасними комплексними водорозчинними добривами та біостимуляторами. 

Одним із таких препаратів є біостимулятор росту рослин — Вітазим, який вже зарекомендував себе протягом 12 років в Україні як на технологіях вирощування зернових, зернобобових та технічних культур, так і на овочах, ягідниках та в садівництві. При цьому дослідження дії та ефективності препарату не припиняються. Офіційним дистриб’ютором препарату Вітазим (Vitazyme) в Україні є компанія «Агро Експерт Інтернешенел»

Наука вже тривалий час вивчає фітогормони-ауксини, гібереліни, цитокініни тощо, та їхній вплив на рослини. Останніми з виявлених у рослинах найпотужніших гормонів росту стали брасиностероїди. У рослині вони містяться в доволі низьких концентраціях, але мають вагомий вплив на її ріст і розвиток. Саме ці гормони лягли в основу створеного американськими розробниками біостимулятора Вітазим. Окрім них, Вітазим містить у своєму складі вітаміни В1, В2, В6, органічні кислоти, глюкозиди, а також мікроелементи К, Cu, Zn, Fe

Вітазим посилює активність системи ґрунт — рослина. Позакореневе застосування Вітазиму посилює інтенсивність перебігу процесу фотосинтезу, внаслідок чого в листі виробляються енергетично багаті сполуки, які завдяки метаболізму надходять до кореневої системи рослин і в ґрунт, живлять ґрунтову біоту (бактерії, актиноміцети, гриби). 

Завдяки стимуляції розвитку ґрунтової мікрофлори Вітазим поліпшує родючість ґрунтів, забезпечує економію азотних добрив на рівні 25–50% без зниження продуктивності культур. Вітазим придатний до застосування в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Продукт ефективно працює на ґрунтах низької, середньої і високої родючості, за рН ґрунту від 4,0 до 8,0. 

Органо-мінеральне добриво Вітазим ефективно виводить рослини із температурних стресів (заморозки, посуха), підвищує стійкість рослин до грибних захворювань. За пригнічення рослин, викликаного дією пестицидів, застосування Вітазиму виводить рослини зі стресу на третій-п’ятий день. Внесення Вітазиму не потребує додаткових витрат, адже добриво застосовують у будь-яких бакових сумішах — жодних обмежень щодо змішування немає. Вітазим має пролонговану дію, добриво зберігає свою ефективність у рослині протягом усієї вегетації культури. 

Дослідження і вивчення ефективності біостимулятора Вітазим на посівах сільськогосподарських культур в умовах України проводяться щороку: як на ділянках наукових закладів НААН України, так і на дослідних ділянках фермерських господарств та агрохолдингів. Отримані дані підтверджують високу ефективність продукту. У результаті досліджень встановлено, що застосування Вітазиму на посівах озимої пшениці та кукурудзи за схемою 1 л/т  насіння та 0,5–1 л/га у період вегетації забезпечувало економію дорогих азотних добрив на рівні 30–50% без зниження продуктивності культур. Аналіз агрономічної ефективності внесення біостимулятора в нормі 1 л/га засвідчив збільшення продуктивності озимої пшениці на 0,8–1,0 т/га (10–14%), інших культур, відповідно: кукурудзи — на 0,8–1,2 (12–12,5%), соняшнику — на 0,2–0,5 (8–20%), сої — на 0,4–0,45 (18–23%), картоплі — на 10–18 (20–30%), цукрових буряків — на 6,2 т/га (18%). Останні дослідження застосування біостимулятора росту рослин Вітазим на овочевих та плодових культурах свідчать про збільшення плодоутворення на 14–16%, урожайності томатів на 19–28 т/га (18–25%), перців — на 9,96 т/га (34%), баклажанів — на 9,9 т/га (38%), картоплі — на 17 т/га (31%), яблуні — на 5,1 т/га (17%), винограду — на 1,42 т/га (11%). 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ 

Картопля 

Обробляють посадковий матеріал, ґрунт під час висаджування або перше й друге із розрахунку 1 л/га. Надалі обприскують листя та ґрунт із розрахунку 1 л/га на початку цвітіння, згодом — під час формування бульб. Додатково рекомендовано застосувати ще одне обприскування із розрахунку 1 л/га перед збиранням урожаю у разі тривалого сезону для додаткового збільшення розміру бульб. 

Овочі 

Насіння томатів, перцю, баклажанів обробляють під час висівання. Коріння розсади ненадовго занурюють у 1%-й розчин Vitazyme, поки не почне виділятися повітря. Також можна невдовзі після висаджування в ґрунт змочити нижню частину рослини 0,25%-м розчином Vitazyme із розрахунку 1 л/га. Надалі розприскують Vitazyme на листя та ґрунт із розрахунку 1 л/га через 3 та 6 тижнів, а також після першого збирання врожаю. 

Для гарбузових культур під час висівання обробляють насіння або ґрунт перед висаджуванням розсади 1%-м розчином Vitazyme. Можна додати Vitazyme у воду для поливу із розрахунку 1 л/га. Надалі обприскують листя та ґрунт із розрахунку 1 л/га через 3 та 6 тижнів після висівання чи висаджування. 

Для цибулі обробляють цибулинки, насіння або саджанці 5%-м розчином Vitazyme під час висівання або вносять Vitazyme у рядки із розрахунку 1 л/га. Надалі обприскують листя та ґрунт із розрахунку 1 л/га через 30 днів після висаджування, згодом — через 60 днів після висаджування. 

Насіння зеленних культур обробляють 5%-м розчином Vitazyme під час висіву. Надалі обприскують листя та ґрунт із розрахунку 1 л/га посеред процесу дозрівання, зазвичай через 30 днів після висаджування. 

Відгуки господарств 

Микола Жабченко, ТД «Зоря Плюс» 

У 2019 році використовували біостимулятор Вітазим як антистресант на томатах (під час перепадів температур, зупинок росту рослин та виникнення хлорозу). Загальна надбавка врожайності становила понад 20% на томатах. У кінцевому результаті господарство отримало кращу продукцію, вирівняні плоди. 

Олександр Синенко, ПП «Олександр. А. Синенко» 

Використовували Вітазим на баштанних культурах протягом двох років, завдяки препарату отримали вищі показники Brix та цукристість плодів. Надбавка врожайності в середньому становила від 15 до 20%. 

Віталій Шишенко, КП Агрофірма «Білозерський» 

Почали використовувати біостимулятор росту Вітазим для боротьби зі стресом рослин (переважно посухою) на виноградниках та садах. Після використання препарату спостерігалося збільшення листкової пластини листа на винограді, що, відповідно, покращило фотосинтез рослин, а середня надбавка урожайності на насадженнях винограду становила 12%, на персиках — 15%. 

Оксана Дрозд, маркетинг менеджер Група компаній «Агро Експерт» 

журнал “Плантатор”, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ