Овочі-Ягоди-Сад

Цей принцип у ПП «Перемога АВК» застосували і під час оснащення своїх полів зрошенням

Не заощаджувати на важливому

Не заощаджувати на важливому

Кожен із нас хоч раз у житті отримав досвід, коли економія коштів вийшла боком. Як правило, так стається, коли орієнтуються не на якість, а на ціну чи інші параметри. Натомість у ПП «Перемога АВК» дотримуються правила «не заощаджувати на важливому». Цей принцип на підприємстві застосували і під час оснащення своїх полів зрошенням.  

«Перемога АВК» — це велике сільськогосподарське підприємство з Дніпропетровщини, яке обробляє 5000 га і постійно впроваджує передові технології та опановує сучасну техніку. 

Основні культури — зернові, технічні, кормові. Виключно на власних комбікормах, вироблених із самотужки вирощеної сировини, побудований весь раціон великої рогатої худоби, що утримується в їхньому молочно-виробничому комплексі «Катеринославський». Як результат, доглянуті корівки дають високі надої. Тож основним завданням рослинницького підрозділу є отримання кормових культур у достатній кількості. Виконати це завдання допомагає зрошення. 

Олександр Потомака

— Після забезпечення зрошенням наших полів під кормовими культурами урожаї озимого жита на сінаж, кукурудзи на зерно і силос, люцерни, озимої пшениці, сої збільшилися в рази, — каже головний гідротехнік ПП «Перемога АВК» Олександр Потомака. — Найкраще це видно по люцерні. Тоді як на богарі ми мали три укоси, з яких повноцінні лише два, то на зрошенні стали отримувати всі п’ять. Щодо сої, то в нашому регіоні без поливу її взагалі немає сенсу сіяти, а з поливом збираємо по 40–45 ц/га. Тішать показники озимих зернових: 90–100 ц/га проти колишніх 50–60 ц/га. Подвоївся також урожай кукурудзи на зерно — до 120 ц/га. Кукурудзи на силос збираємо 550 ц/га. 

У 1980-х роках ці поля неподалік міста Дніпро мали меліоративну систему. Наповнювалася вона з Ленінського водосховища по Павлоградському каналу, за Незалежності була занедбана, тож у 2000-х роках «Перемога АВК» почала її потроху відновлювати. Та швидко стало зрозумілим, що треба вести розмову не стільки про реставрацію, скільки про будівництво сучасної системи з використанням нової техніки, нових матеріалів і нових технологій. 

Спочатку обрали вид поливу. Для вирощування зернових культур дощування виявилося економічно доцільнішим, ніж крапельне зрошення, хоч і потребувало купівлі поливальних машин. Наразі площу в 1750 га обслуговує 31 машина: 9 фронтальних і 22 кругові. Наступного року, коли зрошувальна площа сягне 2770 гектарів, парк автоматизованих дощувальних машин збільшиться до 49. Одна установка, маючи довжину від 240 до 601 м, у середньому обслуговує 60 га. До того ж агроном і гідротехнік отримали можливість дистанційного контролю за виливом води й подачею добрив, а також можливість віддаленого керування системою через комп’ютер, планшет чи смартфон. Із часом на полях планується встановити метеостанції, які фіксуватимуть температуру, кількість опадів і вологи в ґрунті. 

А тепер про те, що зазвичай залишається «за кадром». Зрозуміло: щоб вилитися з машини, вода якимось чином має потрапити до неї. І в цьому чи не найголовніша роль відводиться водогону з мережею труб різного діаметра. Матеріал труб вибрали найбільш зносостійкий — поліетилен, термін експлуатації якого становить 100 років. Проте  не всі поліетиленові труби однакові, а ризикувати великими інвестиціями, які закладені в проект, як і щорічними вкладеннями в обробіток поля, посів, добрива, у «Перемозі АВК» не могли, тому стали шукати найкращу за якістю продукцію. 

На початку 2020 року промоніторили ринок України. Із найбільших виробників труб вибрали десять. Запросили їхніх представників, щоб ті особисто презентували свою продукцію. Після цього претендентів на отримання замовлення залишилося три. Поїхали до них на виробництво, бо, як кажуть, краще один раз побачити. 

Серед інших відвідали і ТОВ «Планета Пластик», що знаходиться під Києвом, в Ірпені. Там одразу звернули увагу на кілька речей: чудову організацію виробництва, його високотехнологічність, якість сировини, дотримання стандартів і нормативів. Продукцію на відповідність сертифікату перевірили в незалежній лабораторії, її висновок підтвердив: труба повністю відповідає заявленим характеристикам. Крім того, ТОВ «Планета Пластик» запропонувало зручні умови поставки й оплати. 

— Восени 2020 року перше замовлення, невелике за обсягом — 3,5 км труб, було виконано, — розповідає Олександр Потомака. — Труби поставили вчасно. У наших монтажників під час зварювання вони не викликали жодних нарікань чи зауважень. Усі шви вийшли акуратними й однаковими. На початок 2021 року ми запланували більший проєкт зрошення: на 16 км трубопроводу. В ході тендеру також перемогла «Планета Пластик». 

Потім «Перемога АВК» придбала в них ще 14 км труб. 

— Нам важливо отримувати стабільні врожаї, а клімат змінюється, й на Дніпропетровщині він останніми роками більше нагадує той, що 10 років тому спостерігали в Херсонській області, опадів мало, — зауважує Олександр. — Із цієї причини розраховувати вилив води стали, як для умов півдня: 1 л на секунду. У зв’язку з цим довелося збільшити діаметр труб. Якщо в першому замовленні діаметр становив від 180 мм до 450 мм, то потім його скоригували: від 200 мм до 630 мм. Якими би не були витрати на зрошення, підраховано, що окупляться вони протягом 3–4 років. Головне — ми певні, що вся наша система зрошення працюватиме, як годинник. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ