Натуральне Яблуко® – переваги використання імунних сортів у садівництві

Натуральне Яблуко® – переваги використання імунних сортів у садівництві

Понад десять років тому декілька фахівців у сфері плодорозсадництва почали прокладати абсолютно новий шлях у напрямку сортової інновації. Незважаючи на початкові труднощі, ініціатива принесла великий успіх та заручилась підтримкою серед численних фахівців .

ЩО Ж НАСПРАВДІ ПРЕДСТАВЛЯЄ СОБОЮ ПРОГРАМА НАТУРАЛЬНЕ ЯБЛУКО®? 

Якщо б потрібно було підсумувати суть програми в кількох словах, то Натуральне Яблуко® — це система вирощування нових, стійких до хвороб сортів , характерними ознаками яких є відмінний смак, висока врожайність і товарність плодів, а також хороша лежкість. Крім цього всього Програма є комплексною, розгалуженою системою з особливою філософією. 

Фахівці програми в тісному контакті співпрацюють з провідними світовими науково-дослідними центрами та інститутами селекції, в яких проводяться визначальні дослідження в області резистентності та селекції і виводить на європейський ринок найкращі, елітні сорти. 

ЧОМУ ДЛЯ ЯБЛУК НАСТІЛЬКИ ВАЖЛИВОЮ Є РЕЗИСТЕНТНІСТЬ, СТІЙКІСТЬ ДО ХВОРОБ? 

Одними з найбільш серйозних хвороб яблук є парша та борошниста роса. Більшість циклів захисту рослин спрямовані саме проти цих хвороб. Деякі чутливі до цих хвороб сорти потрібно обприскувати навіть до 21–23 разів! Крім того, для обприскування, як правило, використовуються сполуки, які поглинаються та не виводяться з плодів повністю. Залишок хімічних речовин у плодах залишається нижче межі за умови правильного використання пестицидів. Але про вплив «коктейлів» цих хімічних речовин на організм людини достовірних даних немає. 

Тому важливою є резистентність. Стійкі до хвороб сорти достатньо обприскувати 4–7 разів, і не потрібно використовувати активні речовини, що поглинаються плодами. Захист рослин у такому випадку є набагато дешевшим, а яблука більш здоровими. Для фермера це вигідно, оскільки він має можливість вирощувати яблука з нижчою собівартістю та отримати більший прибуток, споживач залишиться задоволеним, отримуючи дійсно здорові фрукти, а виробництво не забруднює довкілля. Не все одно у якому стані ми залишимо навколишнє середовище для майбутніх поколінь. 

ЯКІ СОРТИ ВКЛЮЧЕНІ ДО ПРОГРАМИ «НАТУРАЛЬНЕ ЯБЛУКО»? 

Луна®, Сіріус®, Оріон®, Ред Топаз® і Розела®. Перші три — жовтого кольору, останні два — сорти з червоним поверхневим забарвленням. Нещодавно асортимент сортів Програми «Натуральне Яблуко®» значно розширився новими, дуже цінними сортами, які були офіційно внесені в Реєстр сортів України. Саджанці вже є доступними у продажу за умови попереднього замовлення. Це передові чеські сорти Аллегро® та Соларіс® з селекційних науково-дослідних інститутів. Слід зауважити, що коло резистентних сортів є дуже широким, проте далеко не всі вони підходять для широкомасштабного комерційного вирощування. Фахівці плодорозсадника приділяють багато уваги вивченню нових сортів і обирають для подальшої роботи тільки найкращі, перспективні сорти. 

ПРОГРАМА «НАТУРАЛЬНЕ ЯБЛУКО®» Є СВОГО РОДУ НАПРЯМКОМ ОРГАНІЧНОГО ВИРОЩУВАННЯ? 

Сорти Програми підходять як для традиційного, так і для органічного вирощування. Деякі з наших виробників вирощують ці нові сорти виключно рамках органічного садівництва і за допомогою цих сортів можуть зробити це набагато простіше. Резистентні сорти роблять органічне вирощування простішим та відкривають виробникам нові можливості у сфері прибуткового вирощування фруктів. У 2017 році компанія-плодорозсадник ДП «Голланд Плант Україна» запустила новий, перспективний проект «Натуральне Яблуко БІО», покликаний популяризувати промислове органічне вирощування яблук. Зацікавленість виробників у цьому проекті виявилась неабиякою, тому вже зараз можна ділитись спостереженнями та досвідом. 

ЯК З ІНШИМИ ВИДАМИ ПЛОДОВИХ? Є ЯКІСЬ НОВИНКИ КРІМ СОРТІВ ЯБЛУК? 

Компанія розвиває надзвичайно затребувану вишневу програму Уйфегертоі Фюртеш®. Угорський сорт вишні є надзвичайно перспективним та цінним, тож надзвичайно популярним серед українських садівників. 

Палітру сортів було розширено світовою новинкою — сортом сливи — Topend Plus®. Цей сорт толерантний до вірусу Шарки, дає високі врожаї, а плоди надзвичайно смачні з високим вмістом цукру. 

Однією з головних переваг високоякісних саджанців резистентних сортів є те, що їх використання дозволяє дешевше виробляти продукцію завдяки стійкості сортів до парші. До того ж вирощена продукція є більш екологічною. 

ДП «Голланд Плант Україна» є добре відомим завдяки інноваційному підходу до вирощування продукції, впровадженню передових технологій і чіткому дотриманню тенденціям ринку, що дозволяє значно розширити потенціал садівничої галузі та поліпшити можливості кожного окремого садівника.

 Голланд Плант є підприємством із замкнутим циклом виробництва. Саджанці вирощують як способом зимового щеплення (переважно для виробництва якості «кніп-баум»), так і літнього брунькування (для виробництва «кронованих однорічок»). На сьогоднішній день саджанці компанії успішно ростуть і плодоносять практично по всій території України. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ